Belgische amateurkampioen overlijdt plots op 25-jarige leeftijd
foto: Sirotti
woensdag 18 april 2018 om 08:39

Belgische amateurkampioen overlijdt plots op 25-jarige leeftijd

In België is opnieuw een wielrenner overleden. Amateur Jeroen Goeleven werd dinsdag levenloos aangetroffen in bed. Hij is 25 jaar geworden. Volgens zijn vader, die het nieuws naar buiten bracht, wijst niets op zelfmoord. Eerste onderzoek duidt op een natuurlijke dood.

Goeleven werd enkele weken terug tijdritkampioen van de Belgische provincie Limburg. Twee jaar geleden behaalde hij de Limburgse titel in de wegwedstrijd. “Er zijn geen sporen van zelfmoord, dat is duidelijk. Opnieuw een gemotiveerde jongeling die onverklaarbaar afscheid neemt. Gezien de jonge leeftijd is het een overlijden dat onderzocht wordt. Wij weten alvast dat er niets zal gevonden worden m.b.t. het negativisme rondom het wielrennen waar hij momenteel zo veel voor deed”, aldus vader Goeleven.

Goeleven deed het goed in de jeugdcategorieën, maar ging vanwege zijn studie op amateurniveau koersen. In 2015 kon hij aan de slag bij de continentale ploeg van Colba-Superano Ham, maar dat werd geen succes, waarna hij weer een stap terug deed naar de amateurs.

Goolaerts
Het overlijden komt anderhalve week na de dood van de Belgische profwielrenner Michael Goolaerts, die tijdens Parijs-Roubaix een hartstilstand kreeg en als gevolg daarvan overleed op 23-jarige leeftijd.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
18 april 2018 08:56
Vreselijk. Sterkte!
18 april 2018 09:09
Uiteraard is dit een vreselijk persoonlijk drama.
Toch begin ik me af te vragen of er geen gemeenschappelijke onderliggende oorzaak is bij de vele jonge Belgische renners die in de afgelopen jaren onverklaarbaar overleden zijn. Wellicht krijg ik een vertekend beeld doordat er meer jongeren in België dan in b.v. Nederland aan wielrennen doen, maar de droeve lijst te jong overleden Belgische renners lijkt me veel langer dan die in Nederland. Voor mogelijke oorzaken denk ik niet aan doping - anders zouden er b.v. regelmatig renners gepakt moeten worden. Wellicht wordt er in België zwaarder / te zwaar getraind op jonge leeftijd met trainingsvormen die het hart zwaarder belasten? Ik weet het niet, maar het lijkt me zo langzamerhand een relevante vraag te worden. Gezonde jongens die opeens omvallen is niet iets dat erbij hoort.
18 april 2018 09:20
@Jooprioolpijp
Volgens mij is het wel iets wat erbij hoort, bij het leven bedoel ik dan. Daarmee wil ik niet het verdriet voor de naasten bagatelliseren, maar ook jonge mensen kunnen een hartstilstand krijgen. Ik ben het in Nederland ook regelmatig tegen gekomen. En dan niet eens bij sporters op hoog niveau. Soms is het gewoon iets ongrijpbaars wat zomaar op kan treden.
18 april 2018 09:24
Helaas weer een renner die veel te vroeg de meet van het leven bereikt. RIP.
18 april 2018 09:31
Vreselijk nieuws idd. Sterkte aan de nabestaanden.

@reusjen, dat is absoluut niet iets dat er bij hoort. Niet zo vaak in elk geval.

Eens met Jooprioolpijp, het valt mij ook op. Dit is haast niet meer onder de noemer toeval of domme pech te schuiven. Neem daarbij alle hartoperaties of renners die gedwongen moeten stoppen door hartproblemen. Die lijst is de laatste 5 jaar enorm gegroeid.
Ik denk overigens wel aan doping, of gerelateerde zaken, zoals extreem veel vitaminepreparaten, uithongering, slaappillen, etc. Het gevoel zegt mij dat er iets goed mis is.
18 april 2018 09:44
Is topsport zoals wielrennen niet gewoon erg zwaar voor je hart ? En als je dan een kleine afwijking hebt dan kan dit tot grote problemen leiden bij extreme inspanning ?
18 april 2018 09:46
Tragisch
Is colba ham niet ook een amateur ploeg?
18 april 2018 09:48
Er zijn pakken meer Belgische jeugd- en amateurrenners dan in Nederland, dat geeft al een vertekend beeld. Daarnaast denk ik dat jongeren ook te hard trainen en te snel goed willen zijn (niet zelden onder druk van de ouders) waardoor ze hun hart overbelasten op jonge leeftijd. Ik zie geen redenen om aan doping te denken; vooral ook een groot, stom toeval dat het vaak Belgen zijn. Demoitié werd aangereden, Goddaert reed in een tramspoor, Weylandt viel. Dat geeft al een vertekende perceptie. Alleszins veel sterkte voor familie en vrienden; onbegrijpbaar en oneerlijk.
18 april 2018 09:51
Mensen gaan (ook op vroege leeftijd) dood, fact of life helaas. Hoef je geen wielrenner voor te zijn. Er gingen in NL circa 1150 personen dood in de leeftijdsgroep 20-35 (2016). Dat is grofweg 1 op de 900 personen van die leeftijd in NL. Als je kijkt hoe groot het profpeloton is kom je ruim op 1 overlijden per jaar.
Laat staan dat we nu kijken naar amateurs en conti renners en voornamelijk mannen.

Mensen vergeten trouwens ook wel dat door social media en alle nieuwssites die overal uit de grond schieten (en elkaar beconcurreren) dat dit soort berichten veel sneller worden opgepakt. Dit bericht zal waarschijnlijk niet alle kranten halen.
18 april 2018 10:02
Man man, another one. Verschrikkelijk nieuws.
18 april 2018 10:14
Rotnieuws. :(

Of zijn dood door het wielrennen komt kunnen we natuurlijk niet zeggen. Denk wel dat het een sport is die ongezonde risico's met zich meebrengt en waarbij je als beoefenaar snel grenzen overschrijdt.
18 april 2018 10:20
Ik vind dit ook zeker geen toeval meer! Wat hier boven inderdaad al werd gezegd; de laatste tijd veel (jonge) renners een ''natuurlijke'' dood in de slaap, maar ook extreem veel renners met hartritme stoornissen. Dat het vaak Belgen zijn is denk ik wel toeval. Maar ik denk zeker dat hier eens onderzoek naar gedaan moet worden, naar welke factoren dit te herleiden is. Misschien omdat het op dit moment (toevallig) veel Belgen zijn dat de Belgische wielerbond zich hier eens over moet buigen? Of waarom niet gewoon de UCI?

Ik ben wel benieuwd of iemand een lijstje heeft met alle voorvallen van de afgelopen jaren, naar mijn idee zijn het er namelijk buiten proportie veel.
18 april 2018 10:45
De vraag is of het vermoeden klopt dat onder Belgische (jeugdige?) wielrenners we meer sterfgevallen zien dan onder vergelijkbare groepen.
Maar je moet dan wel over goed cijfer materiaal beschikken: aantal licentiehouders, sterfkans onder verdeeld naar oorzaak (natuurlijke dood vs ongeval) bij sporters en niet sporters, vergelijk met andere landen etc. etc.

Dat bv de kans op een dood door hartfalen bij topsporters hoger zal liggen dan bij niet sporters is niet zo vreemd, zou bv in Belgie specifiek voor deze groep de kans groter zijn dan in andere landen dan vereist dat nader onderzoek. Zie ook de opmerking van petoi.

Ik kan geen getallen vinden mbt Belgie over aantal licentie houders, wel van NL opgesplitst naar categorieën.
https://www.wielersport2020.nl/wp-content/uploads/2015/05/Trends-en-Ontwikkelingen-v2.pdf

Doden door val en/of ongeluk zijn een beetje inherent aan het wielrennen hoe tragisch ook.
18 april 2018 10:47
@Fassa Bortolo
Je vindt(!) het geen toeval meer, maar je hebt geen cijfers of iets dergelijks om dat te ondersteunen. Het is toeval of er is een causaal verband aan te wijzen, het is geen mening of iets dergelijks. Ik heb even de cijfers van de hartstichting bekeken, maar die zijn niet echt duidelijk wat betreft leeftijdscategorieën, de categorieën zijn nogal groot.
18 april 2018 11:12
Quote:
Mensen gaan (ook op vroege leeftijd) dood, fact of life helaas. Hoef je geen wielrenner voor te zijn. Er gingen in NL circa 1150 personen dood in de leeftijdsgroep 20-35 (2016). Dat is grofweg 1 op de 900 personen van die leeftijd in NL. Als je kijkt hoe groot het profpeloton is kom je ruim op 1 overlijden per jaar.
Laat staan dat we nu kijken naar amateurs en conti renners en voornamelijk mannen.


Allemaal aan hartproblemen? Lijkt me sterk.
18 april 2018 11:29
Facts:

Lijst van overleden Belgische profs:

Tijdens de wedstrijd:
Michael Goolaerts 23 jaar oud - 2018 - Hartstilstand
Daan Myngheer 22 jaar oud - 2016 - Hartstilstand
Tim Pauwels 22 jaar oud - 2004 - Hartinfarct

Buiten de wedstrijd:
Jeroen Goeleven (amateur) 25 jaar oud - 2018 - oorzaak nog onbekend
Bjarne Vanacker 20 jaar oud - 2017 - onbekend
Gunther Cuylits 37 jaar oud - 2012 - Hartproblemen
Rob Goris - 30 jaar oud - 2012 - Hartproblemen
Frederik Nolf - 21 jaar oud - 2009 - Hartproblemen

Bron: Wikipedia

Lijst met renners met onlangs geconstateerde hartproblemen: Gesink, Boom, Vansummeren, Hartthijs de Vries, Davy Gunst, Navardauskas, Rogers, Romain Zingle, Klaas Lodewyck, (Veldritkampioen 18 jaar oud) Gulicks, Niels Alberts.... wie maakt de lijst af?
18 april 2018 11:30
Lijkt me dat de UCI als overkoepelend orgaan hier eens serieus onderzoek naar moet gaan doen. Maar dat moet dan wel door een onafhankelijk orgaan uitgevoerd worden.
18 april 2018 11:34
Het voelt alsof het nu allemaal erg vaak gebeurt maar we kunnen er echt niks over zeggen. Heb bijvoorbeeld ook het gevoel dat er meer renners uitgeschakeld zijn door blessures en dat die steeds heftiger zijn.

https://www.procyclingstats.com/statistics/rider-injuries
18 april 2018 12:09
Opvallend, dit heb ik in het topic der verdachte renners onlangs nog aangesneden na de dood van Goolaerts, noemde daar ook Goris en Myngheer. Dat het nu alweer raak is... Hopelijk komt de onderste steen boven, ik denk dat het best aannemelijk is dat er onder Belgische net-niet renners een bepaald soort doping wordt gebruikt die zeer gevaarlijk is voor het hart. Loopt dan via een netwerk van een beperkt aantal mensen. Beetje à la Fuentes.
18 april 2018 12:53
@Scotty
http://www.wielerflits.nl/nieuws/308415/belgische-belofte-bjarne-vanacker-20-overleden.html
18 april 2018 12:54
@jooprioolpijp @scotty @fassabortolo

Ja laten we proberen elkaar te overtuigen van onze eigen - op gevoel gebaseerde - overtuiging! F*ck de facts en leve de speculaties! Is er iemand die gestudeerd heeft en kennis heeft op dit vlak? I don't care, mijn overtuiging is het waard om over de daken te schreeuwen want ik schreeuw het hardst!
18 april 2018 14:21
@Arry, ik overtuig niemand. Doe er mee wat je wil vriend. Laten we inderdaad wachten tot er iemand is afgestudeerd op dit vlak.... wat wil je zeggen?

En hoezo f*ck de facts? Kijk even naar mijn lijstje. Geen enkel ander wielerland, sterker nog, alle andere wielerlanden bij elkaar, laat zulke cijfers zien. Leg het wat mij betreft naast het prof/amateurvoetbal.

Ik vind het nogal wat. 6 sterfgevallen door hartproblemen in de laatste 6 jaar.

Als je het in het perspectief plaatst van de huidige manier van profwielrennen beoefenen (lees: graatmager, onder de pijnstillers, met supplementen, pufjes, slaapmiddelen of andere meuk zoveel mogelijk watt wegtrappen), heel veel concurrentie, de helden-verering in met name België, biedt dat inderdaad voer voor speculaties. Maar ook voor nader onderzoek van de UCI. Elk onafhankelijk onderzoek begint echter met speculaties, anders zou je geen onderzoek in het leven roepen, dunkte me.
18 april 2018 16:52
@Arry1337: waar zie je een overtuiging in mijn opmerking? Ik stel een vraag die me relevant lijkt. Zie verder het antwoord van Scotty en de lijst met namen. Het aantal uitroeptekens in je post doet iets vermoeden over potten en ketels...
18 april 2018 21:09
Sterkte voor familie, vrienden en dierbaren <3

Om te reageren moet je ingelogd zijn.