Belgische bond wilde niet dat Robbe Ghys de Tour reed: “Geen twijfels over route-Mathieu van der Poel”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 5 augustus 2024 om 07:30

Belgische bond wilde niet dat Robbe Ghys de Tour reed: “Geen twijfels over route-Mathieu van der Poel”

Interview Een van de openbaringen van de jongste Tour de France vanuit Belgisch oogpunt was zonder meer Robbe Ghys. De 27-jarige Limburger debuteerde namens Alpecin-Deceuninck in La Grande Boucle, waar hij veel indruk maakte in de trein van Jasper Philipsen. Dat terwijl de Belgische bond dat helemaal niet wilde, want Ghys komt op drie onderdelen in actie op de baan tijdens de Olympische Spelen. “Ik denk dat ik in absolute topvorm ga verkeren”, vertelt hij aan WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Ghys reed de grootste wielerkoers van het jaar ook meteen uit, ondanks de loodzware slotweek. “Ik heb steeds goed mijn werk kunnen doen voor Jasper, die dan ook nog eens de etappes wint. Dat is gewoon een droom die uitkomt. Voor mij was de Tour wel echt geslaagd. Wat ik vooral meeneem is hoe hard ik heb afgezien. Zoiets heb ik in mijn hele leven nog nooit gevoeld. Dus als iemand ooit nog eens klaagt over afzien, dan ga ik denken van: ‘nee, je weet alles behalve wat afzien is’. Dus op dat vlak heb ik veel geleerd. Ik zie dit als een echt grote stap in mijn carrière.”

Vanaf maandag 5 augustus begint het olympische baantoernooi in Saint-Quentin-en-Yvelines. Ghys komt daar in actie op de Ploegkoers, het Omnium en de Ploegenachtervolging. “De Tour was voor dat laatste onderdeel misschien niet de beste voorbereiding. Maar voor de ploegkoers die later in het toernooi plaatsvindt, gaat volgens mij de puzzel allemaal samenvallen. Ik ben gezond uit de Tour gekomen en denk dat ik in absolute topvorm ga verkeren. Er moest nog maar weinig gebeuren na de Tour om mijn beste conditie te halen. Ik heb er dus heel erg veel zin in.”

Ghys wil met Lindsay De Vylder voor goud gaan op de Ploegkoers – foto: Cor Vos

Het pad van Mathieu van der Poel
De Belgische bond was geen voorstander van de Tour-deelname van haar renner. Toch besloot Ghys daar niet naar te luisteren. “Dat is niet mijn taak. Ik heb een werkgever en daar moet ik naar luisteren. De bond betaalt mij geen euro. Dus ik maak daar misschien enkel meer verlies op. Maar voor mij is het toch wel een groot persoonlijk doel om het goed te doen op de Spelen, omdat het in Tokio echt wel heel nipt was. Ik probeer echt een podiumplaats te halen of wie weet wel meer. Op die manier kan ik misschien mijn carrière op de piste op een heel mooie wijzen afsluiten.”

Daarvoor liet hij zich inspireren door ploeggenoot Mathieu van der Poel, die vorig jaar met eenzelfde voorbereiding via de Tour naar de wereldtitel op de weg soleerde in Glasgow. “Mathieu en ik hebben dezelfde trainer (Tom Verhaegen, red.). Ik vertrouw hem volledig. Alle plannen die we maakten, kwamen uit. Tom heeft bewezen dat als hij iets zegt en hij zegt dat het waar gaat zijn, dat het ook uitkomt. Dus hij beweert dat ik nu in absolute topvorm ga zijn. Daar houd ik me dus aan vast, want ik heb het geloof dat het net als in de Wereldbeker van Milton opnieuw gaat lukken.”

Ghys met Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.