Belgische dokter: “Moeten gigantisch voorzichtig zijn met de belasting bij jongeren”
Het overlijden van Jimmy Duquennoy heeft het nodige losgemaakt in België. Zo maakt Tom Teulingkx, hoofd van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, zich zorgen over het aantal jonge profrenners die overlijden aan hartproblemen. “We moeten ons ernstig afvragen hoe intensief we jonge renners laten trainen”, uit hij zijn zorgen tegenover Het Nieuwsblad.
In veel van deze gevallen gaat het om zogeheten start-stopsporten waarbij er grote variatie is in de belasting van het hart. Bij het wielrennen zit dat net wat anders volgens Teulingkx. “Bij het wielrennen gaan we er steeds meer van uit dat er mogelijk door te zware belasting op het hart van jonge leeftijd een omvorming gebeurt van het hartspierweefsel met een elektrische kortsluiting tot gevolg”, aldus de Belgische dokter.
De mening van Teulingkx is helder. “We moeten ons ernstig afvragen hoe intenstief we jonge renners laten trainen. We merken dat de tendens bestaat om het volume, de frequentie en de intensiteit voor jongeren niet alleen in wedstrijden, maar ook in trainingen enorm op te voeren. Wat is de invloed daarvan op de hartspier?”, hint Teulingkx naar verder onderzoek. “We moeten gigantisch voorzichtig zijn met de belasting bij jongeren.”
Dat heeft te maken met het strafrecht, niet met de wielercultuur. Zeker nadat Lefevre zijn rechtzaken heeft gewonnen is er nauwelijks sprake van kritisch volgen door de media. Zoals Mart Smeets boter op zijn hoofd had inzake Armstrong (en Rabo), hebben Wuyts en co dat inzake de nationale helden. En als het over een paar jaar toch uitkomt, dan moeten we het verleden laten rusten en ons op de toekomst richten.
Zo nee, ben je op oudere leeftijd de gevarenzone voorbij? Dan komen jeugdtrainers of opleidingsploegen in een heel moeilijk ethisch pakket? Want hunnie (andere rennertjes) trainen nu al wel kneiterhard, dus hunnie worden wel prof. En die van ons niet...
Zo ja, dan is deze oproep, heel cru gezegd, toch enkel uitstel van executie?
Zelden hoor ik artsen zeggen dat deelaspecten in het eigen handelen; dan wel in hun beroepscultuur zorgwekkend zijn. Artsen wijzen overwegend uitsluitend naar andere beroepsbeoefenaren.
1. Recent gingen bezorgde artsen de straat op om mensen te wijzen op de gevaren van het roken. " Maar over de gevaren van de middelen uit het eigen winkeltje hoort men ze nooit"; aldus dissidente forensische arts Selma Eikelenboom.
Eikelenboom: Anti-depressiva zijn super verslavend en super gevaarlijk. Verslavend: Je kunt gemakkelijker van heroïne afkomen dan van de anti-depressiva en net als bij het roken beginnen kinderen er steeds vroeger aan(Ritalin). Maar daarover hoor je artsen niet. Bron: 'Antidepressiva zijn gevaarlijk en zwaar verslavend' | Binnenland | AD.nl
https://www.ad.nl/.../antidepressiva-zijn-gevaarlijk-en-zwaar-verslavend.
2. Bij medische letselschade duurt de afhandeling gemiddeld 6 tot 7 jaar. Na deze voor het gedupeerde slachtoffer energie slurpende periode krijgt men zeer vaak een vergoeding die geen enkel recht doet aan de geleden schade. In het programma Tros radar medische verzekeraars zegt een medisch adviseur van de letselschade advocaten samenvattend: "het gaat om geld...veel geld...om de naam van het ziekenhuis en de naam van de arts. Van enige bezorgdheid om het gedupeerde slachtoffer hoorde ik niets.
Bron:Medische verzekeraars - Radar - het consumentenprogramma van ...
https://radar.avrotros.nl › Uitzendingen › Gemist
Een medische verzekeraar is niet zomaar een verzekeraar. Deze verzekeraar wordt door het ziekenhuis ingeschakeld als er sprake is van een mogelijke etc. Daarbij werd aangetekend dat artsen en verzekeraars één club vormen.
Slotopmerking: De bezorgdheid van artsen is pas serieus te nemen als men ook open en eerlijk het eigen handelen viseert en naar buiten brengt en men slachtoffers naar redelijkheid compenseert en de afhankelijkheidspositie van de patiënt terugbrengt naar aanvaardbare en bij de tijd passende vormen.
Voorliggende twee voorbeelden zijn met velen uit te breiden en van bronverwijzingen te voorzien!
Wanpraktijken tieren vrij welig in de medische wereld, mede door de perverse prikkels. Pharmaceuten hebben er baat bij [gaat om miljarden] als hun medicijnen worden verkocht.
Als je denkt dat Jibi (of ik) maar weer eens bazelen, lees dan eerst maar:
Gøtzsche, P. (2013). Deadly medicines and organized crime. How big pharma has corrupted healthcare. New York (Radcliffe).
Helaas hebben wij er ook mee te maken, want onze doktoren geven ons ook maar al te graag pilletjes waarvan de werking vaak te rooskleurig wordt voogesteld.
@assen: zoals het er nu staat is het nogal off-topic...
Ja, je hebt gelijk, niet on-topic geformuleerd, en dat zal gedeeltelijk zo blijven. Om het deels on-topic te maken, artsen zullen geneigd zijn renners middelen voor te schrijven als zij daarvoor worden betaald.
Ben het off-topic roerend met je eens. Schoftentuig in de woorden van Wim de Bie.
Voor Romans: kwaliteit van trainen en bewaking van overbelasting gaat uitstekend met computertjes etc. Misschien wel beter dan zonder...