Belgische rechtbank spreekt Leif Hoste vrij van doping
foto: Sirotti
woensdag 19 april 2017 om 13:48

Belgische rechtbank spreekt Leif Hoste vrij van doping

Opluchting voor Leif Hoste, meldt Het Laatste Nieuws. De 39-jarige Belg kreeg van de UCI en de Belgische wielerbond in 2013 een forse boete van €150.000 opgelegd vanwege afwijkende waarden in zijn biologisch bloedpaspoort anno 2008. De rechtbank in Gent besloot Hoste woensdag echter vrij te spreken, omdat keihard bewijs in deze zaak ontbreekt. 

Niet betaald
Hoste stopte in 2012 met wielrennen na aanslepende en chronische rugklachten. Een jaar nadien werd hij vanwege de schommelingen in zijn bloedpaspoort geschorst voor twee jaar en moest hij aanvankelijk een boete van €300.000 betalen aan de UCI. De Belgische wielerbond halveerde die geldboete. Hoste kon die uitspraak aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS in Zwitserland, maar vanwege de hoge kosten van die procedure zag de drievoudig nummer twee van de Ronde van Vlaanderen daar vanaf. Hoste besloot om de straf te accepteren, maar hij betaalde de boete nooit.

Op het moment dat de UCI de boete wilde incasseren, stapte de Belg naar de burgerlijke rechtbank in Gent. Daar volgde de rechter de redenering van Hoste’s advocaten dat een afwijkend bloedpaspoort geen direct bewijs is voor dopinggebruik. Bovendien kon Hoste geen B-staal afleveren. “De rechtbank in Gent baseert zich op Artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om Hoste vrij te spreken. Dat artikel bepaalt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en iemand veroordelen op basis van afwijkende bloedwaarden strookt duidelijk niet met die regels”, schrijft Het Laatste Nieuws. Hoste hoeft de geldboete dus niet te betalen.

Gevolgen voor bloedpaspoort?
De uitspraak van de Gentse rechtbank heeft mogelijk gevolgen voor het biologisch bloedpaspoort. Dit werd namelijk ingevoerd om renners die nooit tijdens controles gepakt werden op dopinggebruik, toch te kunnen schorsen op basis van afwijkende bloedwaarden. Deze schommelingen kunnen namelijk duiden op dopinggebruik. De laatste jaren werden onder meer Sergio Luis Henao, Roman Kreuziger en Franco Pellizotti aangepakt na schommelingen in hun bloedpaspoort. Alleen die laatste kreeg effectief een schorsing van twee jaar.

De UCI kan nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak en zal dat gezien de gevolgen voor het bloedpaspoort ongetwijfeld doen. In de schaatswereld deed zich namelijk eenzelfde soort zaak voor. De Duitse schaatster Claudia Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst vanwege schommelingen in haar bloedpaspoort. Ze ging in beroep tot en met het CAS, maar werd steeds in het ongelijk gesteld. Pechstein stapte toen naar de burgerrechter, die haar in 2015 net als Hoste in het gelijk stelde. Uiteindelijk haalde de Duitse alsnog bakzeil, want het gerechtshof in Karlsruhe bepaalde dat sporters uitspraken van het CAS niet in Duitsland kunnen aanvechten. Of dat ook in België zo is, moet nog blijken.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
19 april 2017 13:49
Uiteraard. Heeft de Belgische rechtbank überhaupt wel eens iemand bestraft voor (vermeend) doping gebruik?
19 april 2017 14:02
Je kunt toch niet iemand straffen op vermeend dopinggebruik?
19 april 2017 14:07
Serieus bommetje dit. Kan zomaar een Bosman-arrest worden inzake dopingbestrijding.
19 april 2017 14:16
Dit is veel groter nieuws dan het lijkt. Een bom onder het biologisch paspoort. Vreemd dat de rechtbank overstag is gegaan, in een hoger beroep, met enkele experts aan hun zijde, zal de aanklager wel gelijk krijgen, want het biologisch paspoort pikt de dopeurs er vrijwel altijd uit, aangezien het niet eens zo scherp staat 'afgesteld' (het is gebaseerd op kansrekening met verhoudingen tussen bepaalde waardes: reticulocyten, hemoglobine etc).
19 april 2017 14:25
De redactie verwoordt het al goed in het artikel "Deze schommelingen kunnen namelijk duiden op dopinggebruik". De woorden "kunnen" en "duiden" geven al aan dat er slechts een vermoeden bestaat van dopinggebruik.
Dit kan inderdaad een serieuze bom onder het huidige dopingbeleid zijn.
19 april 2017 15:36
Bottom- line blijft echter dat Hoste een foefelaar was maar er niet voor gestraft kan worden... een beetje zoals Wiggins eigenlijk...
19 april 2017 17:50
Zo'n proces duurt ook veel te lang. Gaat over 2008
Dat is nauwelijks relevant voor het wielrennen van nu.
Maar toch, goed proces voeren, afstraffen en als nog laten betalen.
19 april 2017 19:13
Het lijkt mij dat een Belgisch hof geen veroordeling door het CAS kan doorhalen, maar wél de sancties. De doping-veroordeling is geheel volgens de regels van UCI verlopen, de sancties zijn echter volgens de 'echte' rechter onbillijk.
19 april 2017 20:23
Hoste vrijgesproken van doping... terwijl hij nooit betrapt was op doping?
Let wel: ik weet goed genoeg dat dit voor 99% betekent dat Hoste ook daadwerkelijk doping nam, maar zonder duidelijk bewijs en B-staal vind ik niet dat hij ervoor bestraft moet/kan worden. Actieve renners met afwijkende bloedwaarden gewoon een vaste periode schorsen (de twee (?) maanden die nu vaak gebruikt wordt, lijkt me ideaal om het bloed terug op 'normale' waardes te krijgen). Renners met afwijkende bloedwaarden die op pensioen zijn met rust laten.
19 april 2017 20:33
Dit nieuws is een beetje ondergesneeuwd.
In de "gewone" rechtszaken moet je alles veel strikter bewijzen volgens mij. Als dit doorzet, kun je heel veel positieve dopingtesten niet genoeg bewezen verklaren en werkt het antidopingsysteem echt niet (meer).
20 april 2017 10:57
@ redactie is hij bij 2 rechtbanken geweest?? Genk en Gent?!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.