Belgische selecties voor WK veldrijden krijgen vorm: “Wie mee wil, moet top-12 kunnen rijden”
Interview Belgisch bondscoach Angelo De Clercq maakt zich tussen 31 januari en 2 februari op voor zijn eerste wereldkampioenschap veldrijden als hoofdselectieheer, maar echt moeilijke keuzes lijkt hij de komende weken niet te moeten maken voor de titelstrijd in het Franse Liévin.
België staat in alle categorieën van de mannen – junioren, beloften en elite – in de top 3 van de landenranking van de UCI, waardoor het zeker met het maximale aantal van zeven renners aan de start van de WK’s mag komen. Dat is ook het geval bij de vrouwen eliterenners. De Europese kampioenen Thibau Nys (profs) en Jente Michels (beloften) krijgen in hun categorie automatisch een extra plekje, en ook de Wereldbeker-winnaar – Michael Vanthourenhout of Toon Aerts – levert nóg een extra startplaats op, waardoor De Clercq bij de mannen eliterenners maar liefst negen renners mag afvaardigen.
In de hoofdcategorie lijkt die selectie niet heel moeilijk in te vullen. Naast Vanthourenhout, Aerts en Nys, rijden ook Eli Iserbyt, Joran Wyseure, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Emiel Verstrynge zich geregeld op het podium van een klassementscross. Niet toevallig zijn zij ook de eerste acht Belgen op de huidige UCI-ranking.
Maar dan mist er nog wel één stekje, waarvoor Jens Adams gezien zijn sterk BK en dito kerstperiode in polepositie lijkt te liggen. Wout van Aert (richt zich na de Wereldbeker in Maasmechelen op de weg) en Gerben Kuypers (kampt met sleutelbeenbreuk) vallen sowieso af, maar Toon Vandebosch en Witse Meeussen zouden De Clercq alleen met een ijzersterke prestatie in Benidorm in extremis op andere gedachten kunnen brengen. Daan Soete en Victor Van de Putte moeten vrede nemen met een rol als reserve voor de Spaanse Wereldbeker en lijken sowieso naast de selectie te vallen.
Maar mogen zij nog wel hoop koesteren? “Bij de elitecategorieën zit de selectie al in mijn hoofd”, zegt De Clercq in gesprek met onze website. “Uiteraard is die laatste plek altijd de moeilijkste, en dan is een BK een belangrijke waardemeter. Maar ik geef toe: het is geen heel moeilijke puzzel, eigenlijk ligt de selectie bij de elites redelijk voor de hand.”
Kwalificatiecriteria bij jeugd en dames
Bij de andere categorieën heeft De Clercq wat meer dilemma’s. “Bij de jeugd en vrouwen eliterenners is het werk zo goed als klaar, maar het is belangrijk om te weten dat we daarin niet alle beschikbare plekken gaan invullen. Er zijn bepaalde criteria opgesteld, die de renners aan het begin van het jaar ook duidelijk hebben meegekregen. Voor het EK moest ik, de coach, de inschatting maken dat ze top-8 konden rijden om de selectie te halen. Voor het komende WK is dat top-12.”
“We passen geen harde prestatiecriteria toe, zoals in Nederland (waar een geselecteerde bij de elites twee keer top-16 moet rijden in een Wereldbeker, red.). Maar als je top-12 in een Wereldbeker finisht, gaan we er natuurlijk vanuit dat je dat op het WK ook kunt. Die Wereldbekers tellen mee als de koersen waar je jezelf kan bewijzen. Maar dat zorgt er wel voor dat we in de meeste categorieën de plaatsen niet gaan opvullen.”
België vaardigt in elke categorie wel zeker iémand af en kan daarom aantreden in de Mixed Relay, die in Liévin op vrijdagnamiddag valt. “Op het Europees kampioenschap hebben we niet meegedaan, omdat de puzzel met de Koppenbergcross van de dag voordien daar te moeilijk was. Maar nu hebben we geoordeeld dat we wel degelijk kunnen meedoen, net als op het wereldkampioenschap van vorig jaar.”
Vermoedelijke WK-selectie België, mannen
Thibau Nys
Michael Vanthourenhout
Eli Iserbyt
Niels Vandeputte
Joran Wyseure
Laurens Sweeck
Toon Aerts
Emiel Verstrynge
Jens Adams
Vermoedelijke WK-selectie België, vrouwen
Sanne Cant
Marion Norbert-Riberolle
Alicia Franck
Julie Brouwers
Om te reageren moet je ingelogd zijn.