zaterdag 24 augustus 2024 om 10:17

‘Jasper Philipsen krijgt op het EK 2024 het alleenrecht bij België in de sprint’

Podcast Op het EK wielrennen 2024 in Belgisch Limburg ziet het ernaar uit dat Jasper Philipsen het sprintkopmanschap bij België krijgt. Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft dat de spurter van Alpecin-Deceuninck beloofd nadat hij hem passeerde voor de Olympische Spelen. Tim Merlier lijkt het kind van de rekening te zijn, bespreken onze verslaggevers in de WielerFlits Podcast.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Nederland zit volgens bondscoach Koos Moerenhout met een luxeprobleem in de sprints. Maar dat heeft België ook. Met Jordi Meeus, Gerben Thijssen en Arnaud De Lie (die in Canada rijdt ten tijde van het EK) zijn er drie rappe mannen, maar Philipsen en Merlier horen bij de beste en snelste spurters ter wereld. Hen allebei meenemen zal niet snel gebeuren, stelt Vanthourenhout in Het Nieuwsblad: “We bekijken of het haalbaar is met twee, maar mijn visie is altijd geweest dat een ploeg met twee sprinters heel moeilijk is. Tim en Jasper kennen mijn standpunt.”

“Als je iemand thuislaat die op een selectie had gerekend, vind ik het heel belangrijk om goed te communiceren waarom ik die beslissing neem. Maar bij Jasper en Tim is dat een heel moeilijk gegeven. Er zijn geen argumenten”, zei de Belgische bondscoach daar nog over. Maar volgens Youri lijkt die keuze al lang gemaakt, vertelt hij in de WielerFlits Podcast. “Gezien het voorjaar was Jasper Philipsen de logische derde man op de Olympische Spelen geweest na Remco Evenepoel en Wout van Aert. We weten intussen dat naast die twee uiteindelijk Tiesj Benoot en Jasper Stuyven zijn meegegaan.”

Niet van de partij op de Spelen: Jasper Philipsen – foto: Cor Vos

Onze verslaggever vertelt vervolgens dat Philipsen teleurgesteld achterbleef, maar dat Vanthourenhout in ruil daarvoor wel een belofte deed. “Jasper krijgt het volledige kopmanschap van Vanthourenhout. Normaal betekent dit dat de Belgische bondscoach Tim Merlier zal passeren op het EK, heb ik van meerdere kanten gehoord.” Niels voegt daar vervolgens aan toe dat Vanthourenhout bekendstaat om zijn goede people’s management. “Maar ik begreep wel dat Merlier hier niet blij mee was”, doelt Youri nog een keer op de voorkeur voor Philipsen. De Vlam van Ham woont al jaren in Limburg en rijdt dus een thuiswedstrijd.

Wout van Aert dient zich aan
De selectie van Nederland is intussen bekendgemaakt. Daar kiest Moerenhout bewust voor één sprinter (Olav Kooij), met daar Mathieu van der Poel naast. België kan mogelijk een soortgelijke selectie presenteren, want Vanthourenhout geeft in hetzelfde interview met Het Nieuwsblad aan dat Wout van Aert graag komt meedoen. “Hij stelt zich kandidaat. Het is zeker een mogelijkheid dat Wout aan de start staat. Of hij dan de tweede sprinter is? Het is niet omdat iemand die op de lijst staat een spurt in de benen heeft, dat zijn rol ook zo ingevuld wordt.”

Wout van Aert ook van de partij in Hasselt? – foto: Cor Vos

Op dinsdag 27 augustus belegt Vanthourenhout een persconferentie waarop hij zijn selectie voor het EK wielrennen in eigenland bekendmaakt. Dan zullen we weten of hij Merlier al dan niet thuislaat ten opzichte van Philipsen en of Van Aert na de Vuelta a España en voor het WK op de weg ook zijn opwachting maakt in België.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.