Beloftevolle Éwen Costiou boekt eerste profzege in Région Pays de la Loire Tour
Éwen Costiou op archiefbeeld - foto: Cor Vos
woensdag 3 april 2024 om 16:22

Beloftevolle Éwen Costiou boekt eerste profzege in Région Pays de la Loire Tour

Éwen Costiou heeft woensdag zijn eerste profzege geboekt. De 21-jarige Fransman van Arkéa-B&B Hotels kwam na een lepe uitval in de slotfase als eerste over de streep in de tweede etappe van de Région Pays de la Loire Tour. Costiou neemt door zijn ritzege tevens de leiderstrui over van Marijn van den Berg.

Na de zege van Marijn van den Berg op dag één van de Région Pays de la Loire Tour, stond vandaag de tweede etappe van de Franse rittenkoers op het programma. Over een afstand van net iets meer dan 160 kilometer reed het peloton van Châteaubriant naar Saumur. Of we ook nu weer een sprint kregen, was maar zeer de vraag. In de finale volgden namelijk nog vier lokale ronden in en rond de finishplaats, met de korte maar wel zeer steile Côte de Rue Chevre (400 meter aan 11%) als terugkerende scherprechter.

Kopgroep van drie
In de eerste veertig kilometer was het nog vergeefs wachten op een kopgroep, maar uiteindelijk wisten drie renners dan toch een vlucht op poten te zetten. De Italiaanse sprinter Kristian Sbaragli (Team Corratec-Vini Fantini), de Belg Joes Oosterlinck (Bingoal WB Devo Team) en de Fransman Julien Matisse (CIC U Nantes Atlantique) kregen de zegen van het peloton en konden zo goed drie minuten wegrijden. Het was een dappere poging, maar Sbaragli, Matisse en Oosterlinck werden nog voor de finale weer opgeslokt door de meute.

Eenmaal op de lokale ronde in en rond Saumur zagen meerdere renners kans om de gashendel volledig open te draaien. Er ontstond een spervuur aan demarrages, waardoor het peloton ook stevig werd uitgedund. Met name Benoît Cosnefroy was bijzonder actief in de spits van de koers, en de Franse puncheur van Decathlon AG2R La Mondiale bleek een van de aanstichters van een elitegroepje van een achttal renners, met daarbij ook Samuel Watson, Bryan Coquard, Lorrenzo Manzin en leider Marijn van den Berg.

Costiou kiest het juiste moment
Een andere renner die de schifting wist te overleven, Ewen Costiou, voelde net voor het ingaan van de slotkilometer zijn moment gekomen. De jonge Fransman van Arkéa-B&B Hotels – die zich eerder dit seizoen al wist te onderscheiden in meerdere Franse wedstrijden – sloop op kousenvoeten weg, sloeg een mooie bres en dit bleek de winnende move. Costiou bleef namelijk uit de greep van zijn eerste achtervolgers en zo boekte de tweedejaarsprof de eerste zege uit zijn nog jonge profcarrière.

De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Sam Bennett. De Ier van Decathlon AG2R La Mondiale rekende aan de finish met de Fransman Emilien Jeannière, de piepjonge Brit Lukas Nerurkar en de Italiaan Alberto Dainese. Van den Berg (27e) eindigde ook in de eerste achtervolgende groep van een dertigtal renners, maar is de leiderstrui wel kwijt aan ritwinnaar Costiou. Die laatste begint morgen met zevende voorsprong op Van den Berg aan de derde etappe, die ook overwegend vlak is.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.