Bijzonder bandensysteem redde lekgereden Marianne Vos in finale WK Gravel
foto: Cor Vos
zondag 6 oktober 2024 om 15:39

Bijzonder bandensysteem redde lekgereden Marianne Vos in finale WK Gravel

Marianne Vos kroonde zich zaterdag voor de eerste keer in haar carrière tot wereldkampioen gravel. Dat had zomaar anders kunnen zijn, want de Nederlandse reed lek in de finale. Omdat ze met een speciaal bandensysteem reed, had dat echter geen grote gevolgen.

Met de bandendrukregelaar van Gravaa kunnen renners en rensters middels een knopje op het stuur lucht uit hun banden laten lopen en vervolgens weer oppompen. Voor een gravelwedstrijd is de bandendrukregelaar een handige tool, omdat gravel en asfalt een andere ideale bandendruk hebben. Het systeem werd vorig jaar ook gebruikt door enkele renners van Visma | Lease a Bike in Parijs-Roubaix.

Nu maakte Vos er dus gebruik van. En dat kwam in de slotfase goed van pas. Toen de Nederlandse samen met Kopecky voorop reed, kreeg ze een lekke voorband. Het gaatje in de tubeless band werd gedicht door de sealant, waarna het Gravaa-systeem de band weer oppompte. De druk ging daardoor weer van ongeveer 0,5 naar 2 bar.

Vos kon in Leuven zodoende met volle banden sprinten tegen Kopecky. Ze klopte de Belgische en veroverde zo haar veertiende wereldtitel. Eerder werd ze al acht keer wereldkampioen veldrijden, driemaal wereldkampioen en tweemaal wereldkampioen op de baan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.