Binche-Chimay-Binche betekent het eerbetoon aan Frank Vandenbroucke
Foto: Cor Vos
vrijdag 27 september 2024 om 08:00

Binche-Chimay-Binche betekent het eerbetoon aan Frank Vandenbroucke

Voor sommige wielerfans zal het lijken alsof deze wedstrijd relatief recent in het leven geroepen is, maar niets is minder waar. Het betreft immers een traditiekoers, die de laatste jaren nieuw leven kreeg ingeblazen als eerbetoon aan Frank Vandenbroucke.

De historie van Binche-Tournai-Binche, de oorspronkelijke naam van deze Waalse semiklassieker, gaat namelijk terug tot 1911, toen wielerclub Le Rapide Binche voor het eerst een profkoers organiseerde. Winnaar was de onbekende Jan Van Ingelghem.

Echt grote namen kwamen er in die beginjaren niet op de erelijst, en vanaf 1922 zag de organisatie zich meermaals genoodzaakt om een sabbatjaar in te lassen. Een voorbode voor een voorlopig einde van Binche-Tournai-Binche, zo bleek, want vanaf 1931 stond deze eendagswedstrijd niet meer op de kalender.

Viviani was de eerste winnaar van Binche-Chimay-Binche new style – foto: Cor Vos

Pas in 1984 maakte Binche-Tournai-Binche een doorstart. Benny van Brabant was de eerste winnaar, maar met Adrie van der Poel, Jean-Marie Wampers, Jelle Nijdam (zelfs tweemaal, waardoor hij vandaag recordhouder is samen met Omer Taverne en Danny van Poppel), Wilfried Nelissen en Frank Vandenbroucke kregen we toch enkele leuke namen op het palmares.

Na de editie die Vandenbroucke won, werd de stekker er door financiële ongemakken uitgetrokken. Onder impuls van Jean-Luc Vandenbroucke was het pas in 2010 weer koersen geblazen in Binche. Vandenbroucke zette zijn schouders onder dit project en besloot de wedstrijd op te dragen aan zijn inmiddels overleden neef Frank. De Memorial Frank Vandenbroucke was geboren, en met Elia Viviani kreeg men geen kleine winnaar.

Maar ook nu zou het niet lang duren vooraleer er enkele veranderingen op til waren. Vanaf 2013 zou Frank Vandenbroucke de koersnaam moeten delen met een verwijzing naar de roots van de koers: Binche-Chimay-Binche. En sindsdien is deze Waalse afsluiter van het seizoen een vaste waarde.

Ook Stybar zette zich op de erelijst – foto: Cor Vos

In 2024 staat Binche-Chimay-Binche op het programma op dinsdag 1 oktober 2024.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.