Biniam Girmay topt indrukwekkend deelnemersveld in Renewi Tour
Foto: Cor Vos
donderdag 8 augustus 2024 om 12:23

Biniam Girmay topt indrukwekkend deelnemersveld in Renewi Tour

Op woensdag 28 augustus staat Biniam Girmay aan de start van de Renewi Tour. De Eritrese groenetruidrager herneemt in de enige WorldTour-etappekoers die in België en Nederland wordt georganiseerd zijn najaarsprogramma na de Tour de France en Olympische Spelen. De concurrentie voor de eindzege is echter niet min en ook het sprintersveld kan je best indrukwekkend noemen.

De Renewi Tour start op woensdag 28 augustus meteen met een pittige rit van Riemst naar Bilzen. Onderweg, over Limburgse en Luikse wegen, zullen de renners meermaals de Côte de Hallembaye, de Côte Sur les Coteaux en de Slingerberg moeten beklimmen. Daags nadien staat een 15 km lange individuele tijdrit in Tessenderlo op het menu, waar het klassement in een eerste plooi wordt gelegd.

De derde etappe, op vrijdag 30 augustus, verbindt Blankenberge met Ardooie via biljartvlakke wegen. Daar kunnen sprinters als Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Arnaud De Lie, Jonathan Milan, Phil Bauhaus, Sam Bennett en Arnaud Démare het Girmay lastig maken. De organisatie is vooral trots op de komst van de groene trui uit de meest recente Tour, omdat het met hoofdsponsor Renewi streeft naar maximale duurzaamheid en zich de groenste koers van het jaar noemt. Ook in rit vier tussen Oostburg en het Oost-Vlaamse Aalter zijn de snelle mannen aan zet. Voor Aalter is het al de tiende doorkomst in dit rondje.

Op de slotdag, op zondag 1 september, hebben de klassieke coureurs het laatste woord. Na het vertrek in Menen zetten de renners koers naar de Vlaamse Ardennen. Op de lokale omloop in Geraardsbergen liggen de Denderoodberg, Muur van Geraardsbergen, Bosberg en Onkerzele Berg te wachten. De finish ligt traditioneel op de Vesten.Ook voor die rit is de concurrentie niet min. Onder andere Tim Wellens, Matej Mohoric, Jasper Stuyven, Maxim Van Gils, Victor Campenaerts, Ben Healy, Stefan Küng en de zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen, Valentin Madouas, zullen voor de eindzege strijden.

Vorig jaar pakte Wellens al zijn derde eindzege in de Renewi Tour, na de edities van 2014 en 2015. De Limburger van UAE Emirates legde de basis voor zijn eindzege in de kasseienrit naar Geraardsbergen en de individuele tijdrit en bleef zo Florian Vermeersch en Yves Lampaert voor in het eindklassement.

Etappes Renewi Tour

Datum Rit Van Naar
28.08 1
Riemst
Bilzen
163.60 km
29.08 2
Tessenderlo
Tessenderlo
15.40 km
30.08 3
Blankenberge
Ardooie
185.50 km
31.08 4
Oostburg
Aalter
178.50 km
01.09 5
Menen
Geraardsbergen
202.70 km
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.