vrijdag 2 augustus 2024 om 12:30

Bondscoach Koos Moerenhout over ‘tweestrijdige’ olympische wegrit: “Maar 90 renners en géén oortjes”

Video De olympische wegrit voor mannen kan weleens een heel atypische koers worden. Het peloton bestaat immers uit slechts negentig renners en oortjes zijn niet toegestaan. Dat maakt de wedstrijd zowel overzichtelijk als onoverzichtelijk, denkt Koos Moerenhout, de bondscoach van Nederland.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Het is tweestrijdig. Aan de ene kant maakt het feit dat we met slechts negentig renners rijden de boel overzichtelijker. Maar dat we zonder oortjes rijden, maakt het juist weer onoverzichtelijker”, aldus Moerenhout voor de camera van WielerFlits. “Het wordt zaak om het overzicht wel te bewaren. Zeker bij de start, om daar niet gelijk in de verdediging te worden gedrukt.”

Simpel houden
Nederland start met slechts drie renners, maar de tactische bespreking zou weleens ingewikkeld kunnen worden, juist omdat de wedstrijd afwijkt van andere wedstrijden. Hoe gaat het Nederlandse team het aanpakken? “Ik denk dat het vooral belangrijk is om het simpel te houden. Je kunt natuurlijk 100.000 scenario’s uitdenken, maar dan zit er uiteindelijk alsnog een scenario bij dat je niet had voorzien. Dus de grote lijnen moeten heel duidelijk zien. De jongens die hier zijn, kunnen daar wel mee omgaan.”

Die ‘jongens’ zijn Daan Hoole, Dylan van Baarle en Mathieu van der Poel. Van der Poel is de kopman, maar Moerenhout verwacht ook het een en ander van Van Baarle. “Hij ziet er superscherp uit”, zegt de bondscoach over de renner van Visma | Lease a Bike. “Hij heeft een top voorbereiding gehad. En het is een jongen die deze afstand en deze manier van koersen prima aan kan. In een ideale wereld krijgen we ze allebei in de finale.”

De sprint van Van der Poel
In zo’n finale is de sprint (van een klein groepje) niet ondenkbaar. Durft Moerenhout daar met Mathieu van der Poel op te gokken? “De laatste beklimming van de Butte Montmartre is op negen kilometer van de finish. Dat is vrij kort. Dat is zeker een laatste moment om flink aan de boom te schudden, dus ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het een sprint gaat worden. Maar er kan natuurlijk wel een groepje naar de streep gaan. De huidige toppers kunnen allemaal een sprint winnen. En Mathieu is daar zeker één van.”

Van der Poel is een van de topfavorieten voor goud, maar met name België beschikt over een sterk blok. Toch denkt Moerenhout niet dat het ‘België tegen de rest’ zal zijn. “Aan de ene kant hebben ze een geweldige ploeg op de been. Ze hebben ook een mannetje meer dan wij, wat zeker in hun voordeel is. Bovendien hebben ze heel veel individuele klasse, waar ze veel verschillende kanten mee op kunnen. Dat maakt hen als land zeker favoriet. En dat is prima, maar ik geloof wel in onze kansen. En ook andere landen zullen er alles aan doen om het naar hun kant te doen kantelen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.