zaterdag 23 december 2017 om 11:15

Boom over hartritmestoornis: “Je voelt jezelf onrustig”

De voorbereiding van Lars Boom op het nieuwe seizoen loopt vertraging op. Bij de kopman van LottoNL-Jumbo is een hartritmestoornis ontdekt. Halverwege januari gaat hij daarvoor onder het mes, waardoor hij de geplande Tour Down Under aan zich voorbij moet laten gaan. “Normaal gesproken keer ik terug tijdens Omloop Het Nieuwsblad”, vertelt hij aan WielerFlits.

‘Niet gevaarlijk’
De kasseienspecialist kreeg met het euvel te maken tijdens zijn vakantie en na een training op het jongste trainingskamp in Spanje. “We hadden eerst de beslissing genomen om de operatie te laten plaatsvinden na de klassiekers, maar nu kwam er vroegtijdig plaats. Ik krijg een ablatie (het wegbranden van cellen in de hartwand om hartritmestoornissen te behandelen, red.), waarbij ze in de lies naar binnen gaan en opzoek gaan naar het plekje in mijn hart dat aan het vervelen is. Daarna moet het verholpen zijn en kan ik er weer vol tegenaan.”

“Ik ben heel erg gerustgesteld door onze medische staf, dat het niet gevaarlijk is en geen kwaad kan”, legt Boom uit. “Je voelt jezelf alleen onrustig en het is niet prettig. Dat is het met name. […] Ik was graag gestart in Australië. Door de operatie valt deze nu weg, maar daarna pakken we de gemaakte planning weer op richting het voorjaar. Normaal gesproken rijd ik met Omloop Het Nieuwsblad mijn eerste wedstrijd. We moeten alleen nog even met de ploeg bespreken of dat wel verstandig is. Maar dat ligt er ook een beetje aan hoe de operatie gaat.”

Bekijk de volledige video met uitspraken van Boom over zijn hartritmestoornis en de gevolgen voor het voorjaar. 

RIDE Magazine
17 Reacties
23-12-2017 11:30
Had Gesink niet herzelfde?
23-12-2017 11:44
klopt
23-12-2017 11:58
Dus hopelijk is de Omloop zijn 1e. afspraak.
23-12-2017 12:00
Ziet er heel ontspannen uit
23-12-2017 12:09
Ik denk dat in de Omloop / Kuurne we nog niks mogen verwachten dan. Hopelijk is die rond G-W weer in topvorm.
23-12-2017 12:40
Complimenten aan Maxim, je doet het super.
23-12-2017 13:02
Uhm het herstel van een ablatie kan vies tegenvallen, weet ik uit ervaring, als je al helemaal herstelt.
23-12-2017 13:04
Iemand een idee, welke pillen hij krijgt voorgeschreven?
23-12-2017 13:43
Hartritmestoornissen, astma. Ongezonde mensen die wielrenners.
23-12-2017 14:02
@redactie
Benieuwd of die stoornissen constant optreden of maar heel af en toe en of uberhaupt een operatie echt noodzakelijk is, misschien iets meer details?
23-12-2017 14:16
@diegosie,
Hartritme stoornissen zoals die van Boom gebeuren meestal na een inspanning zoals een koers of een pittige training, ofwel in rust na de inspanning. Bepaald niet ongewoon bij duursporters. Om die te onderdrukken worden meestal beta blokkers voorgeschreven. De lijst van bijwerkingen van die troep is nogal indrukwekkend, en ik had daar in mijn geval fors last van. Het gebruik van die blokkers moet je bovendien voorzichtig afbouwen. Ik heb dat niet gedaan, de bijwerkingen waren zo lastig dat ik die zooi bij de buren achter de rododendrons heb geflikkerd. Na de ablatie ben je daar van af en als het goed is ook van de ritme stoornissen (werkte in mijn geval perfect) maarrr daarna moet je nog wel aan de bloedverdunners, normaal gesproken eerst met injecties en pilletjes, en na een week of twee nog een maand of drie met alleen pilletjes om embolieën te voorkomen. Dat zou geen probleem hoeven zijn, maar je bent dan wel gevoelig voor blessures. Grootste risico van een ablatie is dat de knijp functie van je hart aangetast dan wel veranderen kan, zoals in mijn geval. Ergo, ritme stoornis was bij mij verholpen en mijn stamina voorgoed verminderd.....

Nou was mijn ablatie een jaar of zeven geleden, en toen was die ingreep nog betrekkelijk nieuw. Wellicht is de techniek sterk verbeterd zodat een eventueel naar gevolg van de ingreep veel beter te beheersen/voorkomen is.
23-12-2017 14:48
@bartje
Goeie uiteenzetting maar was een operatie noodzakelijk en in hoeverre zaten die stoornissen dwars? Mijn tikker stond ff stil na een een forse inspanning van 10 min zonder opwarming en abrupt stoppen voor een rood vuur wat ik normaal nooit deed. Niks aan de hand zei dokter Waterreus.
23-12-2017 17:23
Relevante link: https://motherboard.vice.com/nl/article/wngxm5/een-korte-geschiedenis-van-de-stopzin-zeg-maar-
23-12-2017 19:02
Elk mens is anders, elke reactie op een behandeling is anders. Dat vooraf gezegd. Mijn wielrennende zoon is zo'n twintig jaar geleden aan hartritmestoornissen geholpen in Nieuwegein. Hij was toen een van de eersten waarbij een stukje weefsel werd weggebrand. De wielerwereld keek er van op. Het was in een tijd dat een aantal renners in hun slaap aan hartfalen overleden. De link met hartritmestoornissen was toen, ten onrechte, snel gemaakt. Ploegleiders van teams in de topcompetitie durfden mijn zoon niet meer in hun ploeg op te nemen. Hij heeft daarna nog wel enkele mooie jaren zonder problemen bij zijn club gefietst. Zelf ben ik een jaar of tien geleden aan deze lastige, maar niet direct levensbedreigende vorm van ritmestoornissen geholpen, een tamelijk simpele, meestal niet al te pijnlijke ingreep die je bij volle bewustzijn mag meebeleven. Na de 'operatie' heb ik een nachtje in een ziekenhuisbed doorgebracht en na het ontbijt ben ik, omdat het een mooie dag was, op mijn gemak naar huis gekuierd, vier kilometer verderop. Na een week zat ik alweer fit op de fiets. Mijn hart 'holt' niet meer. Bij Lars Boom tikt het klokje binnenkort hopelijk ook zoals het hoort. Sterkte, man.
24-12-2017 11:23
@Schipperaar, ja die was nodig omdat ik een (duik)sport zaak heb, waarbij ik bijvoorbeeld gasten mee nam en na de duik in de auto flauw viel aan het stuur. Beetje gevaarlijk derhalve. De flauwtes kwamen ook steeds vaker....

Het mindere stamina is jammer, maar ik kon en kan mijn werk zij het op een iets minder tempo wel voortzetten, dus het was een goede ruil..
24-12-2017 16:03
@bartje
Kwam het door de inspanning of de décompressie want bij het duiken zelf had je geen last neem ik aan? En zou een cooling down misschien geholpen hebben, zelf zocht ik altijd naar een natuurlijke manier om blessures op te lossen, was na 1000km aan een stuk fietsen praktisch volledig genezen van een zware zweepslag al was het volgens mijn kine onmogelijk.
25-12-2017 11:40
@Schipperaar, neuh het kwam niet door het duiken, dat was middels inspanningstesten uitgebreid getest. Voordat er medisch werd behandeld, eerst dus met die gore beta blokkers, konden de ritme stoornissen 'gewoon' opgeroepen worden middels die inspanningstesten aan de monitor. Tijdens de ablatie zelf worden de ritme stoornissen ook opgewekt, zo kan men zien waar ze moeten 'branden'.

Achteraf is er natuurlijk wel vaak geëvalueerd waardoor die ritme stoornissen werden veroorzaakt. De conclusies bestonden in feite uit drie redenen: genetische aanleg (veel hartproblemen in de familie), het hebben van een sporthart, en het niet afdoende aftrainen na het langdurig duursport bedrijven (marathon schaatsen).

Maar goed, ik hoop dat Boom inderdaad niet of niet teveel last zal hebben van de ingreep. Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben waar er precies 'gebrand' moet worden. De ene ingreep is de andere niet, ook al valt het euvel onder dezelfde noemer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.