Bouwman: “Ik kan het nog steeds niet geloven”
Koen Bouwman reageerde vol ongeloof op zijn eerste profzege, die hij vandaag boekte in het Critérium du Dauphiné. De 23-jarige LottoNL-Jumbo-renner rondde een lange vlucht af in Tullins. “Ik kan het nog steeds niet geloven”, zei hij tot twee keer toe in het flashinterview.
“Ik weet dat mijn hele familie nu kijkt”, zegt Bouwman, die in de kopgroep zijn ploeggenoot Alexey Vermeulen bij zich had. “Dit is mijn eerste profzege. En dan in de Dauphiné, een grote wedstrijd. Ik kan het echt niet geloven.”
“Ik dacht niet aan de zege vanmorgen. Ik kwam hier om in de ontsnapping te gaan”, aldus Bouwman, die de bollentrui droeg omdat Thomas De Gendt ook de gele trui in bezit had. “Ik kan niet met de besten mee klimmen en ook niet met de besten mee sprinten. We hadden een sterke kopgroep. Twintig kilometer voor het einde wisten we dat we het konden halen. Ik zei tegen Alexey dat ik me heel sterk voelde en het is gelukt! Ik ben heel blij.”
“We zijn met veel jonge renners hier, iedereen krijgt zijn kans”, zegt hij over de selectie van LottoNL-Jumbo. “We waren met twee mee en dat ging vandaag perfect.”
@Schipperaar en Il cava als dit dan toch een site wordt waarin taalvouten etc. worden besproken:
Danken / wijten aan
Vraag
Is danken aan goed in de zin De hoge werkloosheid is te danken aan de economische recessie, of moet het wijten aan zijn?
Antwoord
Alleen wijten aan is correct in deze zin.
Toelichting
Iets te wijten hebben aan iets of iemand betekent dat iemand iets wordt aangerekend of dat een bepaalde invloed niet op prijs gesteld wordt. Wijten heeft een negatieve betekenis.
(1a) De lekkage is te wijten aan achterstallig onderhoud.
(2a) Het slechte weer in het westen is te wijten aan een rug van hoge luchtdruk boven Schotland.
(3a) De overstroming van een groot aantal straten in deze gemeente is te wijten aan de ongekend hoge waterstand van de Maas.
In België komt wijten soms echter ook voor in een neutrale of positieve betekenis, maar dat gebruik is geen standaardtaal.
(4) Er waren dit jaar meer bezoekers dan vorig jaar, wat wellicht te wijten is aan het mooie weer. (geen standaardtaal)
(5) Dat ze nu veel scherper ziet, is te wijten aan haar nieuwe contactlenzen. (geen standaardtaal)
Iets te danken hebben aan iets of iemand had oorspronkelijk alleen een positieve betekenis. Het kon alleen betekenen dat iets of iemand gewaardeerd wordt om een bepaalde daad of invloed.
(6) Zijn nieuwe baantje heeft hij te danken aan een van zijn contacten.
(7) De snelheid van onze reparatieservice is te danken aan een nieuw meldingssysteem.
Steeds vaker wordt danken ook voor negatieve situaties gebruikt, maar dat gebruik is geen standaardtaal. In twee gevallen is het wel correct om danken in een negatieve betekenis te gebruiken: in een ironische betekenis (voorbeeld (8)) of als het betekenisaspect ‘door eigen toedoen’ aanwezig is (voorbeeld (9)).
(3b) De overstroming van een groot aantal straten in deze gemeente is te danken aan de ongekend hoge waterstand van de Maas. (geen standaardtaal)
(8) Waar heb ik al die ellende aan te danken?
(9) Ze had haar ontslag te danken aan haar eigen luiheid.
Bruikbare alternatieven met een neutrale betekenis zijn iets toeschrijven aan iets of iemand, veroorzaakt worden door of komen door.
(1b) De lekkage is veroorzaakt door achterstallig onderhoud.
(3c) De overstroming van een groot aantal straten in deze gemeente is toe te schrijven aan de ongekend hoge waterstand van de Maas.
Dezelfde afzwakking van de positieve betekenis zien we ook in dankzij. Dankzij wordt ook steeds vaker gebruikt voor negatieve situaties, maar dat gebruik is niet voor iedereen aanvaardbaar. Het is daarom onduidelijk of dankzij in de negatieve betekenis als correct kan worden beschouwd.
(10a) Een groot aantal straten staat onder water dankzij de ongekend hoge waterstand van de Maas. (status onduidelijk)
Neutrale alternatieven zijn door, wegens en ten gevolge van.
(10b) Een groot aantal straten staat onder water door de ongekend hoge waterstand van de Maas.
Bronnen
Onze Taal. Danken aan / wijten aan. Geraadpleegd op 15 maart 2009 via http://onzetaal.nl/taaladvies/advies/danken-aan-wijten-aan.
Niermann is een geweldige moderne ploegleider; kennis van moderne trainingsmethoden, altijd beter met zijn eigen leerproces, werkend vanuit een duidelijk plan en prettig in de omgang. Iemand die uitstekend binnen de Zeeman-lijn van de ploeg past. Iemand die bijvoorbeeld ook een maand voor een koers op Franse wegen gaat zoeken naar waaiermogelijkheden, om die vervolgens uit te werken in een plan. Zoals Zeeman en Heijboer dus. Of zoals Boven vorig jaar met Kruijswijk in Italië op pad was enkele maanden voor de Giro.
Een ploegleider met een echt duidelijke weerslag op de tactiek, iemand die echt vernieuwende dingen probeerde was de vroege Dekker. Alom verguisd in die tijd.
Kruijswijk heeft het in 12 grote rondes één keer zo goed gedaan. De kans is klein dat hij zonder een geweldige ploeg om zich heen die prestatie nog een keer kan herhalen. Wanneer Kruijswijk voor het algemeen klassement gaat moet de gehele ploeg in zijn dienst rijden. Als LottoNL voor het winnen van etappes gaat hebben ze dus veel meer ijzers in het vuur.
Het gaat mij over reacties als (ook in het TLJ-topic) 'ja maar de sprintersploegen' en '1 zwaluw'. Alsof het alleen maar daardoor komt en alsof dit het eerste gevalletje sterk rijden onder Niermann is. Vond jij ook niet toch?
Zeeman, Heijboer en Boven, nooit iets slechts over gezegd. Maar om bij deze heren te spreken over een reeks sterke staaltjes tactiek, nee dat ook niet. Wat bij Niermann inmiddels wel het geval is. Het gaat ook niet zomaar over goede uitslagen of mee in een ontsnapping zitten, het gaat over een duidelijk plan en pro-actief koersen. En vanzelfsprekend dat de lat daarbij voor Kruijswijk en Gesink een stuk hoger ligt dan voor Bennett en Bouwman. En de mate van tactiek dus ook een stuk minder van doorslaggevende aard. Juist ook daarom, en de manier waarop -zoals vandaag en in Californië- maken het dat ik zo enthousiast over Niermann ben. En daarvoor zijn echt wel een paar zwaluwen gepasseerd hoor.
Dan Dekker: zeker verguisd en ook terecht als je het mij vraagt. Maar niet vanwege functioneren als ploegleider, niet door mij in ieder geval. Wel door het blijven zwijgen over het EPO tijdperk, dat klopt.
Nu snijd je het onderwerp Gesink ook weer aan. Het ging mij om rendement en of TLJ zich kon permitteren met hem als kopman door te gaan (en de opvallend vroege contractverlenging dat seizoen). Iets waar je dit seizoen gewoon weer dezelfde discussie over kunt houden, want wederom is het voor mij te weinig voor een kopman die een grote hap uit het budget neemt.
En alleen maar omdat het ongepast zou zijn om te blijven hameren op mijn standpunt tijdens de Vuelta op het moment dat Gesink een etappe won, betekent niet dat het veel veranderde aan mijn mening.
Probeer deze eens:
'De lengte van zijn bijdrage is te danken aan zijn drang naar volledigheid'
of
'De lengte van zijn bijdrage is te wijten aan zijn drang naar volledigheid'
?
On: Bouwman blijkt een component van het Niermann-Bouwpakket voor slim wielrennen: elk Bouwblok wordt ingezet precies daar waar zijn intrinsieke mogelijkheden het grootst zijn. Maakt me zeer benieuwd naar het vervolg.
Wat een fantastische overwinning voor hem, Vermeulen en de ploeg. Ik sluit mij aan bij de Niermann bewonderaars, zijn tactiek lijkt dit jaar echt zn vruchten af te werpen.
Off:
@shipperaar danken aan is positief, wijten aan is negatief. Hij had in deze toch echt gelijk, check anders taaladvies hierover, is een veel voorkomende fout.
Je komt nu met een voorbeeld waarbij het aan de interpretatie van de lezer ligt of het als positief of negatief beschouwd moet worden. In dat geval is het logisch dat beide woorden kunnen.
Bij een duidelijk positieve dan wel negatieve oorzaak-gevolg relatie is er maar één woord de juiste.
Weet ik ook wel. Het was eigenlijk niet meer dan een speelse hint om aan te geven dat één enkel voorbeeldje en dan de link naar het uitgebreide artikel wel hadden volstaan...
Maar ik had geen ;-) toegevoegd omdat ik daar in het verleden al zwaar ben op aangepakt op deze site. Ik dacht: een goeie verstaander... ;-)