Boy van Poppel (36) beëindigt wielercarrière: “Lichaam heeft me gezegd dat het tijd is om te stoppen”
foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2024 om 08:09

Boy van Poppel (36) beëindigt wielercarrière: “Lichaam heeft me gezegd dat het tijd is om te stoppen”

De wielercarrière van Boy van Poppel zit erop. De 36-jarige Nederlander, die veertien jaar beroepsrenner was, reed in juni zijn laatste wedstrijd en zegt het peloton nu definitief vaarwel.

“In maart brak ik mijn ruggenwervel tijdens Nokere Koerse en hoewel ik alles heb gegeven om een comeback te maken, heeft mijn lichaam me gezegd dat het tijd is om te stoppen”, schrijft Van Poppel op Instagram. “Het is een zware periode geweest, maar ik voel me nu beter en ben klaar om weer verder te gaan.”

Eén profzege
Van Poppel reed als belofte vier jaar voor de opleidingsploeg van Rabobank. Vervolgens werd hij in 2011 prof bij UnitedHealthcare. Na verblijven bij Vacansoleil-DCM, Trek-Segafredo en Roompot-Charles kwam hij in 2020 bij Circus-Wanty Gobert, het huidige Intermarché-Wanty. De laatste vijf jaar van zijn carrière reed hij voor dit Belgische team.

Op het palmares van Van Poppel staat één profzege. In 2008, toen hij nog voor de opleidingsploeg van Rabobank reed, won hij een rit in de Tour of Missouri. Vijftien jaar later, in 2023, sprintte hij nog eens naar een derde plek in de Vuelta a España achter Juan Sebastián Molano en Kaden Groves. Voor de rest was Van Poppel vooral een gewaardeerde helper, met name in verschillende sprinttreinen. Hij betwistte tweemaal de Ronde van Frankrijk, vier keer de Giro d’Italia en drie keer de Vuelta a España. Zeven van de negen grote rondes waar hij startte, reed hij ook uit.

Wielerfamilie
Boy van Poppel is de oudere broer van lead-out-specialist Danny van Poppel en de zoon van  Leontine van der Lienden, die driemaal een zilveren plak pakte op het NK wielrennen, en voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel. “Ik begon op mijn tiende met fietsen, geïnspireerd door mijn held: mijn vader”, schrijft Boy nu. “Van begin af aan heb ik dit avontuur kunnen delen met mijn broer, die nu zelf een toprenner is geworden. Ik ben trots op hem en alles wat we samen hebben bereikt.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door boyvanpoppel (@boyvanpoppel)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.