Brandon Rivera boekt in Ronde van Oostenrijk eerste zege voor INEOS Grenadiers
foto: Cor Vos
donderdag 4 juli 2024 om 16:33

Brandon Rivera boekt in Ronde van Oostenrijk eerste zege voor INEOS Grenadiers

De tweede etappe van de Ronde van Oostenrijk is op naam gekomen van Brandon Smith Rivera. De 28-jarige Colombiaan toonde zich in de sprint van een uitgedund peloton sneller dan Martin Marcellusi, Xandro Meurisse en Jente Michels. Het is voor Rivera, die ook de nieuwe leider is, zijn eerste zege in dienst van INEOS Grenadiers.

Op de derde dag van de Ronde van Oostenrijk kregen de coureurs opnieuw een lastige etappe voorgeschoteld. Vooral de finale was lastig, met drie beklimmingen in zo’n veertig kilometer. De ultieme scherprechter was de Porscheberg (1,6 km aan 9,8%). Omdat de top van deze helling op slechts zes kilometer van de finish in Steyr lag, leek het onwaarschijnlijk dat de grote Max Walscheid zijn leiderstrui zou kunnen behouden.

TDT-Unibet en BEAT in de vroege vlucht
De heuvels hoefden er niet eens aan te pas te komen om Walscheid te vellen. De Duitser was in de beginfase betrokken bij een massale valpartij, die ervoor zorgde dat de wedstrijd een tijdlang stillag. Toen de koers weer werd hervat, stapte de gehavende Walscheid niet meer op. Hij liep ‘alleen’ schaafwonden op.

In de vroege vlucht die nadien ontstond, zaten twee Belgen van Nederlandse conti-teams: Abram Stockman (Tour de Tietema-Unibet) en Michiel Coppens (BEAT Cycling). Zij hadden het gezelschap van Maximilian Kabas (Hrinkow Advarics), Tim Wafler (Tirol KTM), Jarno Grixa (P&S Metalltechnik Benotti), Luca Dreßler (Lotto Kern-Haus) en Radoslaw Fratczak (Voster ATS). De maximale voorsprong van de zeven aanvallers bedroeg een kleine drie minuten. UAE Emirates en Jayco AlUla, de ploeg van leider Walscheid, voerden het peloton aan.

Het verschil tussen het peloton en de kopgroep werd langzaam maar zeker kleiner. Ook de kopgroep zelf slonk ondertussen trouwens. Op de voorlaatste klim waren alleen Coppens en Stockman nog over, waarna laatstgenoemde begon aan een solo. De renner van Tour de Tietema-Unibet bleef nog een tijdje alleen voor de meute uitrijden, maar voor de Porscheberg zat zijn avontuur erop.

Porscheberg 
Bij het opdraaien van deze helling was er een valpartij, waar Filippo Ganna door werd opgehouden. Vooraan wachtten ze niet. Integendeel. We zagen vanaf de voet meteen een aanval van een renner van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè. Hij sloeg een mooi gat, maar richting de top viel hij wat stil. Een klein pelotonnetje, uitgedund door Felix Großschartner, sloot aan. Zo’n 25 man doken als eerste de afdaling in en gingen in een razende vaart richting de finish in Steyr.

Daar volgde een hectische sprint. Davide De Pretto, de winnaar van de openingsrit, ging als eerste aan. De Italiaan werd echter al snel voorbijgestoken. Dat gebeurde door Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), die op zijn beurt Brandon Smith Rivera langszij zag komen. Beiden deden een jump op de meet, maar het was Rivera die nadien zijn handen in de lucht mocht steken. De 28-jarige renner pakte zijn eerste zege voor INEOS Grenadiers, de ploeg waar hij sinds 2020 voor rijdt. Daarvoor won hij enkel het Pan-Amerikaanse tijdritkampioenschap van 2019.

Terwijl Marcellusi tweede werd, was de derde plaats voor een Belg: Xandro Meurisse. Ook op plek vier zagen we een Belg van Alpecin-Deceuninck, namelijk Jente Michels.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.