Brons voor Jenno Berckmoes op EK Gravel in Veneto
zondag 13 oktober 2024 om 15:39

Martin Stosek is de nieuwe Europees kampioen Gravel. Op een gedevalueerd EK in Asiago (Veneto, Italië) was de 30-jarige Tsjech, die oorspronkelijk uit het marathon-mountainbiken komt, overtuigend de beste. Hij kwam na 153 kilometer solo over de finish. De Brit Toby Perry werd tweede en de Belg Jenno Berckmoes was de beste profwielrenner op een derde plaats.

“Het is een parcours met best wat hoogtemeters, maar niet overdreven. Asiago ligt echt op een soort hoogvlakte. We maken het niet heel erg zwaar, zodat het een parcours is waarop iedereen wel uit de voeten kan”, vertelde organisator Tomas Van den Spiegel over de omloop in Veneto, die voor 70 procent uit gravelwegen bestond. Een ronde was 51 kilometer lang en kende vier beklimmingen, goed voor 800 hoogtemeters. De elite mannen reden tijdens hun wedstrijd drie rondes, waardoor de finish lag na 153 kilometer.

Op de startlijst niet heel veel grote namen uit het wegwielrennen, zoals bij het WK Gravel van vorige week in Leuven. Topfavoriet was Gianni Vermeersch, die het moest opnemen tegen oud-profs als Petr Vakoc, Greg Van Avermaet, Paul Voss en Asbjørn Hellemose.

Kopgroep spat in tweede ronde uit elkaar
Een eerste grote kopgroep kende meerdere bekende namen, zoals Vakoc, Voss, Sebastian Schönberger en actieve profs als Jenno Berckmoes en Simon Pellaud. Daarin ontbrak Gianni Vermeersch, die al vroeg uit de koers stapte. In de tweede ronde spatte de koers uit elkaar: dertien renners vonden elkaar, waaronder ook twee Nederlanders met Adne Koster en Mathijs Loman. Verder ook nog vier Belgen met naast Berckmoes ook Olivier Godfroid, Sieben Devalckeneer en Arne Janssens.

Een zestal werkte zich daaruit los op de langste beklimming van de tweede ronde: Voss, Berckmoes en Godfroid zaten mee met ook nog de Rus Aleksandr Grigorev, de Tsjech Martin Stosek en de Brit Toby Perry. Hun voorsprong groeide gestaag, waardoor de winnaar bij die koplopers gezocht moest worden. Tsjechisch gravelkampioen Stosek bleek de beste, want hij soleerde naar de titel in Asiago.

MTB’er Stosek soleert naar de overwinning
De 30-jarige Stosek is van origine marathon-mountainbiker, zo werd hij onlangs nog tweede op de Wereldbeker Marathon MTB in Lake Placid. Op het WK Marathon werd hij zesde dit seizoen en op het EK Marathon was de Tsjech vijfde, en daar voegt hij dus ook nog een Europese titel op gravel aan toe. Perry wist in de slotronde nog afstand te nemen van Berckmoes in de strijd om zilver en brons.

Arne Janssens (achtste) was een andere Belg in de top-10. Voor Godfroid, die lang meedeed om het podium maar door pech de laatste zes kilometer moest lopen naar de finish, was plek 15 weggelegd. De beste Nederlander was Mathijs Loman op plek zes, terwijl Adne Koster als negende over de finish kwam.

Het EK eindigde overigens wel in mineur, want een Italiaanse deelnemer aan de Masters 65-69 categorie overleed tijdens de wedstrijd door een hartaanval. Op last van de lokale autoriteiten konden niet alle deelnemers daardoor hun wedstrijd uitrijden.