Caleb Ewan wint derde etappe Tour de Langkawi
Caleb Ewan heeft de derde etappe van de Tour de Langkawi gewonnen. De jonge Australiër was in de sprint Youcef Reguigui (MTN-Qhubeka) en Leonardo Duque (Colombia) de baas. Ewan (Orica-GreenEDGE) is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.
Na achttien kilometer slaagden vijf renners erin om weg te springen uit het peloton. Francisco Mancebo, Youcef Haddi (beide Skydive Dubai), Frederic Brun (Bretagne Séché Environment), Natnael Berhane (MTN-Qhubeka) en Kiel Reijnen (United Healthcare) reden een voorsprong van bijna zeven minuten bij elkaar.
In de eerste helft van de etappe moest er flink geklommen worden. Dit resulteerde erin dat het peloton splitste in twee delen, met klassementsleider Andrea Guardini in het laatste deel. In het eerste peloton van ongeveer 45 renners voerde Orica-GreenEDGE het tempo aan in samenwerking met Team Colombia. Dit zorgde ervoor dat de vijf vluchters lang voor de finish werden bijgehaald.
Slotfase
In de slotfase probeerde Pavel Brutt nog een sprint met een omvangrijke groep te voorkomen. De Rus van Tinkoff-Saxo viel aan met nog vier kilometer te gaan, maar zijn poging was tevergeefs. In de sprint was Ewan uiteindelijk nipt sneller dan Reguigui.
Morgen gaat de rittenkoers in Maleisië verder met een etappe over 165,4 kilometer van Kota Bharu naar Kuala Berang.
Tour de Langkawi 2015 (2.HC)
Uitslag rit 3: Gerik – Tanah Merah (170 km)
1. Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) in 4u13m32s
2. Youcef Reguigui (MTN-Qhubeka) allen z.t.
3. Leonardo Duque (Colombia)
4. Romain Feillu (Bretagne-Séché Environment)
5. Rafaâ Chtioui (Skydive Dubai)
6. Luca Chirico (Bardiani-CSF)
7. Valerio Agnoli (Astana)
8. Marco Frapporti (Androni Giocattoli)
9. Merhawi Kudus (MTN-Qhubeka)
10. Alessio Taliani (Androni Giocattoli)
Klassement na rit 3:
1. Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) in 11u02m52s
2. Natnael Berhane (MTN-Qhubeka) op 13s
3. Youcef Reguigui (MTN-Qhubeka) op 16s
4. Francisco Mancebo (Skydive Dubai) z.t.
5. Leonardo Duque (Colombia) op 18s
6. Frederic Brun (Bretagne-Séché Envirnoment) op 19s
7. Wenlong Zang (Giant-Champion System) op 20s
8. Jianpeng Liu (Hengxiang) z.t.
9. Robin Manulang (Pegasus) op 21s
10. Romain Feillu (Bretagne Séché Environment) op 22s
@CalebEwan takes stage 3!! @ORICA_GreenEDGE #ltdl2015 #ltdlangkawi pic.twitter.com/KENBymKidt
— Sharon Jane Liau (@SharonjaneLiau) March 10, 2015
Wel zonde voor Reguigui, die verdient onderhand ook echt eens zo'n zege!
Leuk dat talent Chirico zich eens laat zien trouwens.
Hoe weet je dat Guardini het makkelijk heeft laten lopen? Ik lees dat er flink geklommen moest worden en dat vervolgens Orica in samenwerking met Colombia tempo hebben gemaakt.
Misschien heeft Astana nog wel een groot deel van de etappe achtervolgt, maar hebben ze opgegeven toen het niet meer haalbaar bleek. Daarbij moet je ook rekening houden dat ploegen hier maar met 6 renners rijden. Met i.i.g. Angoli in de eerste groep (Als je die terug laat vallen offer je zijn klassement op) blijven er dan nog slechts 4 Astana-renners over om te achtervolgen.
Daar hoop ik echt op, want inderdaad eentje die je door een professionele omkadering en koersen op hoog niveau gradueel beter ziet worden.
En zo zullen er in Afrika nog wel enkelen rondrijden, dus hopelijk blijft MTN voor de Afrikaanse renners kiezen!
Veel renners hoeven nog maar één stap te maken om deel uit te maken van de subtop of zelfs top (Meintjens) van het wielrennen. En Kudus is natuurlijk een toekomstig wereldtopper in het rondewerk.
Het is natuurlijk veel interessanter om de ontwikkeling van die jonge Afrikaanse wielrenners te volgen, dan van die versleten spurters die ze hebben aangetrokken.
Als je dan als voorwaarde voor de ontwikkeling van jong Afrikaans talent stelt dat ze grote koersen moeten kunnen rijden blijft de gekozen aankooppolitiek verdedigbaar, zeker in combinatie met een selectiebeleid waarbij de Afrikaanse talenten uitgebreid de kans krijgen zich te tonen...
Je kunt dat beter concluderen uit zijn resultaten op het WK U23 van 2014 en vooral dat van 2013!
Ik snap trouwens niet dat Sutton steeds genoemd wordt. Die sprint al een hele tijd niet meer mee. Zelfs hier in Lankawi werd ie pas 16e en 20e.
Het duurt vast nog wel even voor Meintjens en Kudus hun volle potentieel halen, want voorlopig doen ze het nog beter in koersen net onder WT-niveau. Wat mij betreft mogen ze bij MTN wel een ervaren klimmer aantrekken, die hen de kneepjes van het vak leert, en ondertussen in de grotere koersen nog voor uitslagen kan zorgen. Beter dan al die uitgerangeerde sprinters.
Ik bedoel dat ik een renner al in de subtop plaats, als hij in staat is top-10 te rijden in een koers als Oman.
Uiteraard duurt het nog wel een jaar of drie voordat Kudus echt mee gaat doen met de wereldtop.