Canadees Michael Leonard wint proloog en pakt eerste gele trui Tour de l’Avenir
foto: Cor Vos
zondag 18 augustus 2024 om 19:24

Canadees Michael Leonard wint proloog en pakt eerste gele trui Tour de l’Avenir

De proloog in de Ronde van de Toekomst 2024 heeft een zege opgeleverd voor Michael Leonard. De 20-jarige Canadees was in de straten van Sarrebourg de snelste over zeven kilometer. Hij was zeven tellen rapper dan zowel Joe Blackmore als Jakob Söderqvist. Automatisch is Leonard (tweedejaars prof bij INEOS Grenadiers) ook de eerste leider in de belangrijkste rittenkoers voor beloften.

De Ronde van de Toekomst trapte af met een korte, glooiende proloog in Sarrebourg. Het was er eentje voor de krachtpatsers, want er zaten veel lange, rechte stukken in het parcours. Met een aantal hellende stroken kon je daar je power dus goed op kwijt. Zweeds kampioen tijdrijden Jakob Söderqvist (die normaal voor de opleidingsploeg van Lidl-Trek rijdt) leek volgens velen de topfavoriet op de ritzege en de eerste gele leiderstrui.

Na iets meer dan een uur was het de beurt aan Joseph Blackmore uit Groot-Brittannië. De ronderenner – die in het voorjaar al furore maakte met een knappe vierde plek tussen de WorldTour-profs in de Brabantse Pijl en minder dan een week later Luik-Bastenaken-Luik U23 wist te winnen – zette met een gemiddelde snelheid van net iets minder dan 52 kilometer per uur een knappe tijdelijk snelste tijd neer. Hij geldt als een van de favorieten voor de eindzege.

Joe Blackmore in de Ronde van België – foto: Cor Vos

Blackmore houdt lang stand
Daarmee was hij tijdritspecialist Fabian Weiss van Tudor te snel af. De Zwitser moest op de finish twee tellen toegeven. De tijd van Blackmore bleek een heel scherpe. Ook onder meer Huub Artz, Andrew August, Europees kampioen op de weg Henrik Pedersen en Emiel Verstrynge beten hun tanden stuk op de tijd van de Brit, die buiten deze wedstrijd het shirt van Israel-Premier Tech vertegenwoordigd.

Uiteindelijk lukte het alleen Michael Leonard om onder de tijd van Blackmore te duiken. De tweedejaars prof van INEOS Grenadiers deed nog eens zeven seconden van de tijd van de Brit af. Topfavoriet Jakob Söderqvist moest genoegen nemen met de derde plek, hij eindigde in dezelfde tijd als Blackmore. Omdat hij een paar honderdsten van een seconde trager was, werd de Zweed uiteindelijk derde. Jarno Widar was de beste Belg op plek negen, Artz was de eerste Nederlander op plaats dertien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.