Cavendish klaar om geschiedenis te schrijven: “Geeft me de motivatie om elke dag te trainen”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 26 juni 2024 om 13:43

Cavendish klaar om geschiedenis te schrijven: “Geeft me de motivatie om elke dag te trainen”

Mark Cavendish is klaar voor zijn afspraak met de wielergeschiedenis. De 39-jarige Brit doet dit jaar een nieuwe – en meteen laatste – poging om zijn 35ste etappezege in de Tour de France te behalen en zo alleen-recordhouder te worden. “Het is een mooi verhaal”, laat hij weten via zijn ploeg Astana Qazaqstan.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Cavendish deelt het ritzegerecord in de Ronde van Frankrijk nu nog met Eddy Merckx. Beiden wisten 34 etappes te winnen in de Tour. Cav heeft dus nog slechts één etappe nodig, maar het zal geen sinecure worden om nog eens te winnen in de Tour. Zijn laatste successen in de Tour dateren van 2021. Hij schreef toen vier etappes op zijn naam.

Dit jaar wist de 39-jarige sprinter voorlopig twee keer te winnen. In februari pakte hij een etappe in de Tour Colombia, in mei een rit in de Ronde van Hongarije. Zijn team laat in elk geval weinig aan het toeval over. Astana Qazaqstan richt een groot deel van de ploeg in om Cavendish te helpen in zijn jacht op een 35ste zege. Zijn sprinttrein bestaat uit Yevgeniy Fedorov, Davide Ballerini, Michele Gazzoli, Cees Bol en Michael Mørkøv.

Cavendish kijkt vlak voor de Tourstart in Florence met vertrouwen uit naar de komende weken. “Je kunt je carrière niet beëindigen met een sleutelbeenbreuk”, doelt de sprinter op zijn treurige aftocht in de Tour van vorig jaar. “Het verhaal rond die 35e ritzege is mooi. Voor de sponsors, voor de fans en voor de media.”

“Ik wil 36, 37, zelfs 40 ritten winnen”
“Maar ook voor mezelf als wielrenner en atleet is het leuk. Het is een doel. Het geeft me de motivatie om elke dag opnieuw op mijn fiets te stappen. Ik wil 36, 37, zelfs 40 ritten winnen”, blijft Cav onverminderd ambitieus.

Om zijn droom waar te maken, kan hij dus rekenen op een sterke lead-out met onder meer Bol en laatste man Mørkøv. “Een sprint is altijd hectisch. Er zijn veel variabelen die je zelf niet in de hand hebt. Met een goede lead-out kan je die variabelen toch iets meer controleren”, besluit Cavendish, die in de derde etappe naar Turijn normaal gesproken een eerste kans krijgt om geschiedenis te schrijven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.