Chinees bedrijf investeert in Astana Qazaqstan en ambieert ‘superteam’
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2024 om 16:58

Chinees bedrijf investeert in Astana Qazaqstan en ambieert ‘superteam’

De Chinese fabrikant van koolstofproducten XDS Carbon-Tech, een van de grootste bedrijven in die branche ter wereld, gaat investeren in het Astana Qazaqstan-team. De langetermijnstrategie van de samenwerking is om aan de hand van versterkingen concurrentie te gaan bieden aan de grootste teams in de WorldTour. Daarbovenop zal de ploeg ook van fietsleverancier wisselen.

Het in Shenzen gevestigde bedrijf zal voor een periode van vijf tot tien jaar een belangrijke investeerder van het team worden, zo meldt Cyclingnews. De ploeg krijgt zo een budget dat in de buurt komt van de grote teams uit de top van de wielersport, zoals UAE Team Emirates en Visma | Lease A Bike.

Het team zal als onderdeel van de deal ook van fietsleverancier wisselen en verhuizen van Wilier naar het minder bekende Chinese merk X-Lab. De deal zou tijdens de Tour afgerond en aangekondigd kunnen worden. De Chinese investering zou ploegbaas Vinokourov in staat moeten stellen enkele versterkingen aan te trekken om zo voldoende punten te scoren om in de WorldTour te blijven.

Een van de beoogde namen voor de ploeg is die van Kaden Groves. De Australische sprinter, die aan het einde van het seizoen geen contract meer heeft bij Alpecin-Deceuninck, zou in het sprintgeweld de nodige punten moeten gaan opleveren voor de ploeg, die vastbesloten is om hun WorldTour-status te behouden voor de volgende licentieperiode van 2026 tot 2029.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.