Chris Froome: “Graag meer controles op mechanische doping”
Foto: Sirotti
dinsdag 2 februari 2016 om 10:47

Chris Froome: “Graag meer controles op mechanische doping”

Het nieuws over het motortje in de fiets van veldrijdster Femke Van den Driessche laat ook Chris Froome niet onberoerd. Volgens de Tourwinnaar moeten de controles worden opgevoerd om mechanische doping een halt toe te roepen. “Het gebruik van mechanische doping is een ernstige bezorgdheid van mij en ik hoop dat de controles nog frequenter zullen gebeuren”, vertelde hij in aanloop naar de Herald Sun Tour aan Het Nieuwsblad.

Froome heeft zijn zorgen over mogelijke manipulatie met fietsen al eerder met de UCI gedeeld. “Ik zei toen: Kijk, er zijn verhalen in het peloton. Mijn advies is dat jullie de controles daarop opvoeren.” Volgens de Brit zijn die signalen ook wel opgepakt. “Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn fiets de laatste jaren minstens een dozijn keer uit elkaar werd gehaald en gecontroleerd. Dus ik denk wel dat de UCI de bedreiging van mechanische doping serieus neemt en hopelijk gaat die positieve controle tot gevolg hebben dat er nog meer controles zullen zijn op WorldTour-niveau.”

UCI: “Bedriegers zullen zich ongemakkelijk voelen”
Froome lijkt overigens zijn zin te krijgen, want met de nieuwe technologie hebben de autoriteiten een extra wapen in handen tegen eventuele valsspelers. “Het nieuwe systeem om te controleren op motortjes is zeer eenvoudig en makkelijk door te geven aan de verschillende nationale federaties”, vertelt Harald Tiedeman, bij de UCI verantwoordelijk voor fietscontroles. “Ik wil niet verklappen hoe het precies werkt, maar het systeem brengt op een makkelijke manier het bedrog aan het licht. We zullen proberen om de methode voor onszelf te houden zodat bedriegers zich nog meer op hun ongemak voelen.”

Vriend van Van den Driessche: “Fiets inderdaad van mij”
De hoofdrolspeelster in het hele verhaal, Femke Van den Driessche, beweert ondanks alle beschuldigingen van niets geweten te hebben. Ze wees net als haar vader naar een vriend van de familie. Die zou zijn fiets (die hij vorig jaar had gekocht van Femke) na een verkenning bij de ploegbus hebben gezet, waarna de nietsvermoedende mechaniekers hem meenamen naar de wedstrijd. Deze lezing werd maandagavond door de bewuste vriend min of meer bevestigd. “Het was inderdaad mijn fiets”, wilde hij kwijt.

De veelbesproken vriend, een 39-jarige ex-renner en tegenwoordig uitbater van een friettent, werd maandagavond bij zijn huis opgewacht door de massaal uitgerukte Belgische media. “Het enige wat ik kan zeggen is dat het mijn fiets is”, was het korte statement dat hij gaf toen hij uit zijn auto stapte. Het is uiteraard nog onduidelijk hoeveel waarde de onderzoekers aan de verklaring van de vriend zullen toekennen.

Eddy Merckx: “Ze verdient een levenslange schorsing”
Voorlopig kan Van den Driessche in ieder geval op weinig clementie rekenen. Als het aan Eddy Merckx ligt wordt zijn 19-jarige landgenote zelfs levenslang geschorst. “Dit is het ergste wat je kunt doen. Het is erger dan doping”, vertelde hij aan Cyclingnews. “Dit geeft je 50 tot 100 watt meer. Dat is motorrijden, dan moet je tegen Valentino Rossi rijden. Dit is heel slecht voor het wielrennen.”

RIDE Magazine
47 Reacties
02-02-2016 12:51
@Coldeportes: Sabrina kreeg dezelfde foto als hier geplaatst is en die zegt niks.
02-02-2016 13:00
lekker weer gaan fietsen zonder versnellingen,en weer met houten banden,zie uit naar de volgende dopingvondst....wie heeft suggesties..??
02-02-2016 13:40
Ben wel benieuwd hoeveel frietjes vader gaat afnemen bij deze vriend. Neem aan dat er een deal gesloten is voor deze verklaring
02-02-2016 13:42
Volgens mij kan je Femke geen beter geschenk geven dan haar voor het leven te schorsen en op te vangen om iets met haar leven te gaan doen.
Na die vermeende vogeldiefstal met ik tot de conclusie gekomen dat meneer papa een tokkie eerste klas is die over lijken gaat voor eigen gewin. Ik twijfel er ook niet aan dat Femke liever iets anders had gedaan dan fietsen, maar onder druk van papsie geen nee durft te zeggen. Zo'n meisje wordt door wanhoop gedreven en krijgt nu een hele shitload over zich zijn.

En met de strekking dat mechanische doping erger is dan medische doping ben ik het eigenlijk wel eens, zeker nu de bestrijding al in het stadium zit dat af en toe ook microdoseringen door de mand vallen. En hoe kwalijk ook, medische doping komt in elk geval nog uit de sporter zelf.

Verder ben ik het roerend eens met iedereen die zegt dat Monsieur Cannibale zijn bouche een keer mag houden. Sinds de zandgate vorig jaar is hij helemaal van het padje.
02-02-2016 13:53
@Scotty

Het klopt natuurlijk wat je zegt, maar verandert niets aan de strekking van het verhaal. Mechanische doping neemt de vereiste van lichamelijke inspanning weg. Medische doping niet. Medische doping maakt een grotere lichamelijke inspanning mogelijk en/of bevordert herstel. Strak van de doping de tour uit rijden blijft altijd een knappere prestatie dan op een motor. (Het gaat hier dus niet om winnen/verliezen maar om de sportprestatie opzich)

Wat je opmerking over kosten betreft: Natuurlijk, als je 5 fietsenmakers per koers kan vinden die tegen hun normale fietsenmakersloon de gehele koers lang mee willen reizen en hun ding willen doen (en slechts de uren rekenen dat ze daadwerkelijk 'werken' ipv alleen aanwezig zijn), dan hoeft het niet zo duur te zijn. Daar zou ik echter niet zo zeker van zijn en het blijven ook dan natuurlijk éxtra kosten die je maakt. Hoe groot of klein ze ook zijn. Daarnaast weet ik ook niet wat de regels hieromtrent zijn. Een controleur moet natuurlijk officieel in dienst van een controlerende instantie zijn. De fietsenmaker uit het dorp is dat niet.
02-02-2016 14:07
ik heb nog een keer de oude beelden van cancelara's kunstjes in parijs - roubaix 2010 en op de muur van geraardsbergen 2010 bekeken en dit ziet er toch ook wel verdacht uit !!!
02-02-2016 14:15
Goh meneer Merckx heeft een mening over oneerlijk spelen...
02-02-2016 14:26
Die vriend zou al 1000x sorry gezecht hebben maar niet 1 keer voor de media? Ik wacht nog steeds op een uitleg hoe hij zo dom kon zijn om zijn fiets mee te brengen en daar te parkeren. Ik zou echt kwaad zijn ongelooflijk. Dat gaat hem meer kosten als een paar prijsduiven of parkieten als hij dat mij lapt. Op de site van Hln staat trouwens een mooi filmpje getiteld; "ik heb een fiets gevonden in mijn garage maar die is niet van mij"
02-02-2016 14:30
Er is volgens mij geen bewijs dat Femke op de electrische fiets heeft gezeten dus wat betreft een schorsing zou het nog laag kunnen uitvallen!
02-02-2016 15:01
@Scotty er wijkt wel iets meer af dan alleen de bestickering. De buis van haar fiets is aan de onderzijde een stuk dikker dan de originele buis. Je moet toch toegeven dat er van alles mis is aan haar verhaal. Alleen al het feit dat een vriend in staat is om op het parcours een eigen fiets mee te nemen. Dan kijkend naar de achtergrond van haar familie die op zijn minst twijfelachtig is... dit pleit allemaal niet in haar voordeel,
02-02-2016 15:02
@zoetepap
'Gezecht'? Ok, het is hier geen hoogliterair gebeuren, maar dit gaat toch wel ver hoor ;)

Het lijkt me wel duidelijk dat het verhaal over die vriend niet klopt, mevrouw Van den Driessche heeft wellicht zaterdag niet op een gemotoriseerde fiets gereden maar eerder op de Koppenberg toch wel. Ze had er de beschikking over, dat is al genoeg.
02-02-2016 15:11
Wat een verzuurde klote reacties op Merckx. Zijn er daadwerkelijk zaken en trauma's die nog steeds niet verwerkt zijn? Met of zonder peppilletje - wat ze daar allemaal haast namen - reed hij nog de rest aan gort vanwege zijn fysisch voordeel. Get over it. De rest was evenmin een heilig huisje.
Zijn reactie wat dit onderwerp betreft mocht hij dan wel achterwege laten. Ik was ook best geschokt toen ik het las.
02-02-2016 15:34
Wel nee....De reactie van Mercks gaat niks te ver.....Doping kan je alleen uitbannen met strenge straffen...2 Jaar is een lachertje dat moet minstens het dubbele zijn.....En mechanische fraude is helemaal het lafste wat er is......Dat mag van mijn part 10 jaar schorsing zijn....Medische doping is schofterig maar daar heb je op latere leeftijd tenminste nog de lichamelijke naverschijnselen van.....Met mechanische doping ga je aan de loop met centen en de eer die je totaal niet verdiend......en op latere leeftijd kan je dan nog gezond genieten van die centen......Merckx heeft voor mij helemaal gelijk.
02-02-2016 16:17
Beter deze misschien ietwat clichématige reactie van Froome dan de wegkijkreacties als die van Bakelmans

"Zeer storend hoe het laffe bedrog van een dorpsgek door zgn. kwaliteitsmedia, -analisten veralgemeend wordt naar het echte peloton. @sporza"
02-02-2016 16:44
@tendam; "maar dat zijn mijn woorden niet"
02-02-2016 16:58
Ongelooflijk dat deze zaak zo opgeblazen wordt. Ik zou direct vluchten naar een ander continent als ik in haar plaats zou zijn. Ocharme het kind, niemand staat stil dat ze eventueel onschuldig kan zijn. En van de kannibaal Merckx had ik zo'n reactie niet verwacht.. Onschuldig was hij toch ook niet in zijn carriere.
02-02-2016 18:26
Ik heb ook wel eens een verkeersovertreding gemaakt, toch kan ik het niet laten zo nu en dan een mening te hebben over mijn mede weggebruikers. Nu zal men mij niet direct als een van de grotere verkeerszondaars uit de geschiedenis beschouwen, maar toch, wie bepaalt nu met welk heden of verleden iemand nog wat zeggen mag? Froome wel, Merckx niet, Boogert ..... ? Veel reageerders beschouwen zich blijkbaar als rechter en beul tegelijk. Dat gaat mij persoonlijk wat te ver.

Off: ik heb nergens gelezen hoeveel fietsen een renner in die zone mag hebben staan. Als het er een is, dan moet er dus een teveel hebben gestaan. Als er maar een stond..... juist.
02-02-2016 18:57
De mening van een oudrenner die 'de kannibaal' genoemd werd omdat hij alles slikte wat los en vast zat lijkt me niet zo relevant.
Verder benieuwd of Femke een bankafschrift kan laten zien waaruit blijkt dat de fiets betaald is.
Tenslotte: graag ook meer controles op ketonendrankjes en andere duistere 'marginal gains'.
02-02-2016 20:28
@laslacien
Niet mee eens, wel met nasibal.
Mechanische doping helpt zeker en het resultaat ervan is vrij eenvoudig vast te stellen. Bij medische doping is het resultaat veel minder concreet en veel afhankelijker van de reactie van het menselijk lichaam.

En Merckx, die heb ik nog nooit kunnen pruimen, helemaal los van zijn dopinggebruik.
03-02-2016 00:43
De opinie van Froome en Merckx, daar is niks mis mee; controle is gewoon nodig. Waarom Merckx er niets over zou mogen zeggen - tenminste zo valt sommig (agressief) commentaar te interpreteren - is me een raadsel. Hij is de beste renner ooit, is ook betrapt op doping, maar streed met dezelfde middelen als anderen in die tijd, neem dat maar aan.
03-02-2016 06:50
Froome en cancellara beide verdacht. Toen Froome afgelopen jaar berg op won dacht ik controleer die fiets, gingen ze dat de dag erna doen tijdens een tijdrit. Dat dit meisje gepakt is sterkt mijn vermoeden dat er toppers dit ook deden.
03-02-2016 22:36
@Spinergy
Op L1 -die het nieuws brachten- geen afdruk van de foto van Sabrina?? Dus waar baseer jij je op?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.