Chris Froome: “Graag meer controles op mechanische doping”
Het nieuws over het motortje in de fiets van veldrijdster Femke Van den Driessche laat ook Chris Froome niet onberoerd. Volgens de Tourwinnaar moeten de controles worden opgevoerd om mechanische doping een halt toe te roepen. “Het gebruik van mechanische doping is een ernstige bezorgdheid van mij en ik hoop dat de controles nog frequenter zullen gebeuren”, vertelde hij in aanloop naar de Herald Sun Tour aan Het Nieuwsblad.
Froome heeft zijn zorgen over mogelijke manipulatie met fietsen al eerder met de UCI gedeeld. “Ik zei toen: Kijk, er zijn verhalen in het peloton. Mijn advies is dat jullie de controles daarop opvoeren.” Volgens de Brit zijn die signalen ook wel opgepakt. “Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn fiets de laatste jaren minstens een dozijn keer uit elkaar werd gehaald en gecontroleerd. Dus ik denk wel dat de UCI de bedreiging van mechanische doping serieus neemt en hopelijk gaat die positieve controle tot gevolg hebben dat er nog meer controles zullen zijn op WorldTour-niveau.”
UCI: “Bedriegers zullen zich ongemakkelijk voelen”
Froome lijkt overigens zijn zin te krijgen, want met de nieuwe technologie hebben de autoriteiten een extra wapen in handen tegen eventuele valsspelers. “Het nieuwe systeem om te controleren op motortjes is zeer eenvoudig en makkelijk door te geven aan de verschillende nationale federaties”, vertelt Harald Tiedeman, bij de UCI verantwoordelijk voor fietscontroles. “Ik wil niet verklappen hoe het precies werkt, maar het systeem brengt op een makkelijke manier het bedrog aan het licht. We zullen proberen om de methode voor onszelf te houden zodat bedriegers zich nog meer op hun ongemak voelen.”
Vriend van Van den Driessche: “Fiets inderdaad van mij”
De hoofdrolspeelster in het hele verhaal, Femke Van den Driessche, beweert ondanks alle beschuldigingen van niets geweten te hebben. Ze wees net als haar vader naar een vriend van de familie. Die zou zijn fiets (die hij vorig jaar had gekocht van Femke) na een verkenning bij de ploegbus hebben gezet, waarna de nietsvermoedende mechaniekers hem meenamen naar de wedstrijd. Deze lezing werd maandagavond door de bewuste vriend min of meer bevestigd. “Het was inderdaad mijn fiets”, wilde hij kwijt.
De veelbesproken vriend, een 39-jarige ex-renner en tegenwoordig uitbater van een friettent, werd maandagavond bij zijn huis opgewacht door de massaal uitgerukte Belgische media. “Het enige wat ik kan zeggen is dat het mijn fiets is”, was het korte statement dat hij gaf toen hij uit zijn auto stapte. Het is uiteraard nog onduidelijk hoeveel waarde de onderzoekers aan de verklaring van de vriend zullen toekennen.
Eddy Merckx: “Ze verdient een levenslange schorsing”
Voorlopig kan Van den Driessche in ieder geval op weinig clementie rekenen. Als het aan Eddy Merckx ligt wordt zijn 19-jarige landgenote zelfs levenslang geschorst. “Dit is het ergste wat je kunt doen. Het is erger dan doping”, vertelde hij aan Cyclingnews. “Dit geeft je 50 tot 100 watt meer. Dat is motorrijden, dan moet je tegen Valentino Rossi rijden. Dit is heel slecht voor het wielrennen.”
Na die vermeende vogeldiefstal met ik tot de conclusie gekomen dat meneer papa een tokkie eerste klas is die over lijken gaat voor eigen gewin. Ik twijfel er ook niet aan dat Femke liever iets anders had gedaan dan fietsen, maar onder druk van papsie geen nee durft te zeggen. Zo'n meisje wordt door wanhoop gedreven en krijgt nu een hele shitload over zich zijn.
En met de strekking dat mechanische doping erger is dan medische doping ben ik het eigenlijk wel eens, zeker nu de bestrijding al in het stadium zit dat af en toe ook microdoseringen door de mand vallen. En hoe kwalijk ook, medische doping komt in elk geval nog uit de sporter zelf.
Verder ben ik het roerend eens met iedereen die zegt dat Monsieur Cannibale zijn bouche een keer mag houden. Sinds de zandgate vorig jaar is hij helemaal van het padje.
Het klopt natuurlijk wat je zegt, maar verandert niets aan de strekking van het verhaal. Mechanische doping neemt de vereiste van lichamelijke inspanning weg. Medische doping niet. Medische doping maakt een grotere lichamelijke inspanning mogelijk en/of bevordert herstel. Strak van de doping de tour uit rijden blijft altijd een knappere prestatie dan op een motor. (Het gaat hier dus niet om winnen/verliezen maar om de sportprestatie opzich)
Wat je opmerking over kosten betreft: Natuurlijk, als je 5 fietsenmakers per koers kan vinden die tegen hun normale fietsenmakersloon de gehele koers lang mee willen reizen en hun ding willen doen (en slechts de uren rekenen dat ze daadwerkelijk 'werken' ipv alleen aanwezig zijn), dan hoeft het niet zo duur te zijn. Daar zou ik echter niet zo zeker van zijn en het blijven ook dan natuurlijk éxtra kosten die je maakt. Hoe groot of klein ze ook zijn. Daarnaast weet ik ook niet wat de regels hieromtrent zijn. Een controleur moet natuurlijk officieel in dienst van een controlerende instantie zijn. De fietsenmaker uit het dorp is dat niet.
'Gezecht'? Ok, het is hier geen hoogliterair gebeuren, maar dit gaat toch wel ver hoor
Het lijkt me wel duidelijk dat het verhaal over die vriend niet klopt, mevrouw Van den Driessche heeft wellicht zaterdag niet op een gemotoriseerde fiets gereden maar eerder op de Koppenberg toch wel. Ze had er de beschikking over, dat is al genoeg.
Zijn reactie wat dit onderwerp betreft mocht hij dan wel achterwege laten. Ik was ook best geschokt toen ik het las.
"Zeer storend hoe het laffe bedrog van een dorpsgek door zgn. kwaliteitsmedia, -analisten veralgemeend wordt naar het echte peloton. @sporza"
Off: ik heb nergens gelezen hoeveel fietsen een renner in die zone mag hebben staan. Als het er een is, dan moet er dus een teveel hebben gestaan. Als er maar een stond..... juist.
Verder benieuwd of Femke een bankafschrift kan laten zien waaruit blijkt dat de fiets betaald is.
Tenslotte: graag ook meer controles op ketonendrankjes en andere duistere 'marginal gains'.
Niet mee eens, wel met nasibal.
Mechanische doping helpt zeker en het resultaat ervan is vrij eenvoudig vast te stellen. Bij medische doping is het resultaat veel minder concreet en veel afhankelijker van de reactie van het menselijk lichaam.
En Merckx, die heb ik nog nooit kunnen pruimen, helemaal los van zijn dopinggebruik.
Op L1 -die het nieuws brachten- geen afdruk van de foto van Sabrina?? Dus waar baseer jij je op?