Chris Froome uit de Vuelta met gebroken voet
donderdag 3 september 2015 om 10:40

Chris Froome uit de Vuelta met gebroken voet

Chris Froome gaat vandaag niet meer van start in de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje. De kopman van Sky heeft gisteren bij een val in de eerste kilometers van de koninginnenrit zijn voet gebroken, blijkt uit een mri-scan. Desondanks reed de Brit de etappe uit, al verloor hij wel bijna negen minuten en verspeelde daarmee zijn klassement.

Het is voor het eerst dat Froome een Vuelta waarin hij start niet uitrijdt. Bij zijn eerdere deelnames werd hij twee keer tweede en een keer vierde.

Froome liet eerder via Twitter al weten somber te zijn over zijn kansen om de Vuelta te vervolgen, omdat hij niet zonder krukken kon lopen. Die vrees bleek gegrond, want donderdagochtend bracht een mri-scan een breukje aan het licht.

“Heel jammer om de Vuelta te verlaten”
“Ik ben erg ontdaan dat ik de koers moet verlaten, maar de blessure die ik gisteren heb opgelopen, is te zwaar om door te gaan”, meldt de Brit op de website van zijn ploeg. “Nu zal ik met de medische staf gaan werken aan mijn volledige herstel. Ik gun de ploeg het beste voor het restant van de Vuelta en zal ze thuis vanaf de bank aanmoedigen.”

Het bot dat de Tourwinnaar heeft gebroken is een van de zeven voetwortelbeentjes. Het is nog niet bekend hoe lang zijn herstel zal gaan duren. “Chris gaat nu naar huis en de volgende stap is om daar naar een specialist te gaan die een plan zal maken over de verdere behandeling”, laat ploegdokter Inigo Sarriegui weten.

https://twitter.com/chrisfroome/status/639359750510092288

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
3 september 2015 10:42
Wanneer Froome valt, is het al snel ernstig. Alsof zijn lichaam ontzettend broos is. Einde seizoen en genieten van kerst!
3 september 2015 10:44
En dan toch de etappe uitrijden met een beperkt verlies van 7 minuten. Bikkel!
3 september 2015 10:45
Dan is het niet zo raar dat ie gisteren niet goed was....Zijn seizoen is toch al goed...uitrusten, revalideren en sterk weer terugkomen....
3 september 2015 10:46
Amai...respect....
3 september 2015 10:48
De hele koninginnenrit uitrijden met een gebroken voet?? Goeiesmoregens. Wat een bikkel.
3 september 2015 10:52
Er is veel kritiek en argwaan geweest richting Froome en Sky. Hopelijk krijgt het groter publiek door deze situatie weer wat meer respect voor Froome.
3 september 2015 10:53
@ orakel: daar lijkt het op. Nu zijn er ook artsen die zeggen dat dat extreme vermageren bot erosie tot gevolg heeft. Dus zou inderdaad kunnen.
3 september 2015 10:53
Hoe reageert tinkoff hier op ?
3 september 2015 10:54
Respect voor Froomey dat hij door de pijn heeft heengebeten,
Echter het is bekend dat de blessures vaak worden aangedikt, een gebroken teen wordt dan een gebroken voet, en een gebroken vinger een gebroken hand. Hoe het hier zit weet ik natuurlijk niet. Wel gek dat ze gisteren na al de scans niet al wisten/vertelden dat zijn voet gebroken was?
3 september 2015 10:55
Waarschijnlijk barst in een botje? Hoe dan ook: zal ongetwijfeld (te) pijnlijk zijn.
3 september 2015 10:59
Eens even kijken wat er nu op Oleg z'n twitteraccount gebeurt.
3 september 2015 10:59
Vreemd dat iemand die meer dan 100 km fietst met een gebroken voet niet weet hoe het komt dat hij geen kracht op de pedalen kan zetten, en dat een mri-scan dat aan het licht moet brengen. Ik heb eerder de indruk dat als "het" niet draait, hij een voorzichtige schuiver maakt om dan zonder gezichtsverlies uit te stappen.
3 september 2015 11:04
Haha wat een bikkel, niet normaal.

Herstellen en op naar weer een succesvol jaar voor hem en Sky.
3 september 2015 11:05
@Fringale

In je voet zitten 26 botten (daar gaan dan wel weer de teenbotten vanaf, want als die gebroken zijn heet dat een gebroken teen) . Als er een van deze botten gebroken is heet het al een gebroken voet. Daar zitten ook kleine botten tussen. Als deze breken doet dat wel pijn, maar het is qua intensiteit niet vergelijken met een gebroken arm of been.

Bij een lichamelijk onderzoek valt dit ook niet direct op. Je hebt echt een röntgen-foto of een MRI-scan nodig om de diagnose te stellen.
3 september 2015 11:06
@fringale
Dus jij denkt echt dat Froome zich aanstelt?? Dat die nu blij thuis is dat die vuelta niet uit kan rijden?? Jij bent nog niet helemaal wakker of wel?
3 september 2015 11:06
Ik vind deze percentages en afstanden klimmen zelf al uitdagend genoeg zonder fracturen.
3 september 2015 11:10
Wel begrijpelijk voor zijn rijden. Wederom straf staaltje koers van een prof die doorgaat met een blessure.

Wel jammer dat na Nibali ook Froome naar huis is. Contador doet helaas niet mee en mannen als Valverde en Quintana zijn gekookt na de Tour.
3 september 2015 11:11
Jammer voor de koers. Toch super dat Froome hier als tour-winnaar überhaupt startte.
3 september 2015 11:12
@kwak

Bedankt voor het "medisch kwakje", we leren bij !
3 september 2015 11:12
Ik heb helemaal niks met 'bikkels' die overduidelijk kapot maar een beetje dom doorrijden van het type CA Sorensen en LtD. Stuk = stuk = afstappen, neem jezelf serieus AUB.
Nu bij Froome is het vrij aannemelijk dat hij pas na afloop doorhad dat er een breuk in zat.
3 september 2015 11:13
Lijkt erop dat wie rechtblijft hier de Vuelta zal winnen..
3 september 2015 11:13
Zo, dan toch knap dat hij de koers gisteren uit reed.
3 september 2015 11:13
@fringale @ kwak. Een breuk in de voet verklaard waarschijnlijk waarom hij nauwelijks kon lopen toen hij aan de finish kwam en vanaf de fiets stapte. Tijdens de koers zal hij wel pijn hebben gehad, maar omdat de voet sterk ingeklemd zit in zijn wielerschoen, heeft dit wellicht zeker in het begin van de etappe geen invloed gehad op zijn pedaaltrek.
Pas op zo'n 45km voor de finish moest hij plotseling laten lopen, eerste gedachte was een hongerklop en later toch de inspanningen en de gevolgen van de schuiver.
3 september 2015 11:18
Door de uitval van meerdere toppers en het verminderde vermogen van de Tourdeelnemers is het een zwaar gedevalueerde Vuelta nu al halverwege.
MAAR Tom's geweldige prestaties spreken voor zich en maken deze Vuelta nog altijd een feestje voor ons Nederlanders (ook dank aan Lindeman natuurlijk).
De mannen achter 'Het geheim van het wielrennen' zullen na Madrid hopelijk kunnen uitleggen dat Tom ook in een volwaardig veld het podium had bereikt. Hadden al een prognosetje voor etapa 11 gedaan op Fiets.nl

(en laten we anders ook niet gaan zeveren over 'dankzij een gedevalueerde Vuelta' ;-)
3 september 2015 11:23
Geen grote ronde zonder uitvallende kopmannen, jammer voor Froome! Het lijkt me gelukkig wel een blessure waar je op den duur weer mee uit de voeten kunt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.