Chris Froome: “Waanzinnig dat we zo ver moeten gaan om onschuld te bewijzen”
foto: Sirotti
maandag 3 augustus 2015 om 09:21

Chris Froome: “Waanzinnig dat we zo ver moeten gaan om onschuld te bewijzen”

Chris Froome houdt gemengde gevoelens over het openbaren van zijn Tour de France-data in de hoop het publiek te overtuigen. Tijdens de wedstrijd werd hij door enkele wetenschappers en fans beticht van onnatuurlijke prestaties. “Waanzinnig dat we als renners zo ver moeten gaan”, zegt Froome.

Met name Franse media plaatsten hun vraagtekens bij de prestaties van de kopman van Sky. In de hoop een eind te maken aan de scepsis werd op de tweede rustdag cijfers van Froome vrijgegeven.

“Ik vind het waanzinnig dat we als renners zo ver moeten gaan, zeker omdat er geen aanwijzingen of bewijs is tegen mij”, zegt de 29-jarige renner tegen Sporza. “Ik heb niets verkeerds gedaan. Maar wordt elke renner zo op de rooster gelegd? Geeft iedereen zijn gegevens vrij? Nee, maar het zou niet mogen dat het alleen op mij gericht is.”

RIDE Magazine
38 Reacties
03-08-2015 15:04
@Shakes bij Gesink is het ook leuk om zijn foto's te zien, routes die hij rijdt op training, snelheden etc. Dan kun je zo'n renner een stuk beter volgen vind ik.
03-08-2015 15:23
Helemaal mee eens. Dat "schuldig tot het tegendeel bewezen is, en dan verzinnen we wel weer iets nieuws" moet maar eens ophouden.
03-08-2015 15:38
Laat mij eerst vooropstellen dat de manier dat die Franse 'kranten' met Froome om zijn gegaan onacceptabel is. In Nederland zou dit publiekelijk worden afgestrafd. Ook het gedrag van die 'wielerfans' op de bergen is ronduit belachelijk. Je raakt daarmee de sport is zijn hart, daar het wielrennen juist zo mooi is doordat het zo benaderbaar is. Dat terzijde. De oorzaak van Froomes klachten ligt niet bij de kranten, fans of toeschouwers. Daarvoor moet hij naar zijn (ex-)collega's kijken. Zij zijn de oorzaak van het gegeven dat Froome zo ver moet gaan om zijn onschuld te bewijzen. Froome stak in de eerste kilometers bergop zover boven de rest uit dat er, met het verleden is ogenschouw genomen, vraagtekens werden gesteld bij zijn prestaties. En dat vind ik niet gek. Achteraf gezien vielen die prestaties nog best mee. In de laatste kilometer bergop stak Froome er helemaal niet meer bovenuit en hebben mannen als Quintana, Valverde en later ook Nibali net zo goed gepresteerd als Froome.
03-08-2015 16:46
@Roberto,
Dat Gesink als referentie is gebruikt door de Fransen die hebben lopen rekenen zal best, maar voor het grote Franse publiek verwacht ik niet dat Gesink een veel grotere indruk heeft achtergelaten dan dat bijvoorbeeld Mathias Frank dat in Nederland heeft gedaan. En of het feit dat Gesink al zijn data op Strava publiceert hem nu per definitie vrij pleit? Ik zie niet in waarom.

Wat betreft Froome zijn krachten. Dat stel je wel iets te simplistisch. Die eerste week moest je als klassementskandidaat de hele etappe scherp zijn. Dit vraagt niet alleen fysiek maar ook mentaal veel energie. Daarbij kost al het gedoe om de koers heen ook nog eens energie. Verder kan je niet tijdens een etappe zeggen, dit kost me te veel energie, dus ik laat het nu even lopen.

Dat in de derde week zijn krachten op begonnen te raken, lijkt mij geen fout van Sky. Mijn inziens geeft dit juist aan dat Froome uiteindelijk ook maar een mens is en ook zijn energie voorraden na 3 zulke intensieve en hectische weken uiteindelijk op beginnen te raken. Sterker nog ik denk juist dat de tot in de puntjes verzorgde begeleiding er voor heeft gezorgd dat Froome in die laatste dagen nog genoeg over had om niet compleet in te storten.
03-08-2015 16:55
Quote:
Chris Froome houdt gemengde gevoelens over het openbaren van zijn Tour de France-data in de hoop het publiek te overtuigen.


Zucht... Er is helemaal niets openbaar gemaakt...

Quote:
“Ik heb niets verkeerds gedaan. Maar wordt elke renner zo op de rooster gelegd? Geeft iedereen zijn gegevens vrij?


Nee, dat doet inderdaad lang niet iedereen en jij ook niet meneer Froome. Ik heb nog steeds niks gezien.
03-08-2015 17:12
@Snoephond
"En of het feit dat Gesink al zijn data op Strava publiceert hem nu per definitie vrij pleit? Ik zie niet in waarom."

Dat stelt ook niemand. Echter is het wel een stuk transparanter dan Froome die nu nog steeds klaagt dat zijn team gemanipuleerde data heeft vrijgegeven van een etappe. Gesink zet alles open en bloot neer. Dus je kunt alles van hem bekijken, ook door de tijd heen. Het zorgt er dus niet voor dat hij per definitie clean is maar is in ieder geval een stuk opener en derhalve betrouwbaarder. Net als Laurens die nog langer data daar publiceert. Op zijn minst is dat een stuk transparanter en kan een prestatie dus beter gewogen worden. Dat kan bij Froome niet waarbij niet alleen zijn prestatie nu maar ook het vage Bilharzia verhaal, plotselinge opkomst, etc. etc .

Er zijn vele redenen om aan Froome te twijfelen. Gewoon ontkennen zegt niets, dat kan hij toch niet beter dan Lance.
03-08-2015 17:52
@Shakes,
Laat ik het dan veranderen naar "En of het feit dat Gesink al zijn data op Strava publiceert hem nu per definitie geloofwaardig maakt?"

Hartslagen en trapfrequentie zeggen niks over dopinggebruik. En bij wattage is er alleen een grens, gebaseerd op het verleden, die als een soort van indicatie van geloofwaardigheid wordt gebruikt. Er is echter totaal geen wetenschappelijke basis om hier iemand op te veroordelen.

Maar goed dit geeft blijkbaar voor sommige mensen het gevoel dat Gesink geloofwaardig is door zijn data publiek te maken. Froome zegt hier over dat hij het waanzinnig vind dat dit 'nodig is'. Zonder Froome vrij te pleiten, geef ik hem hier helemaal gelijk in.
En ook dat het waanzinnig is dat al pijlen voornamelijk op hem zijn gericht. Van het rijtje Froome, Quintana, Valverde, Contador en Nibali vind ik Froome misschien wel het meest geloofwaardig. Toch is er deze Tour over die andere 4 geen bakken met stront heen gekomen.

Zo ver ik zie is tot nu toe de enige reden dat Froome van dopinggebruik wordt beschuldigd omdat hij twee keer met overtuiging de tour heeft gewonnen. Beschuldigingen die ergens anders op zijn gebaseerd (Bilharzia verhaal, plotselinge opkomst, etc. etc) vind ik nogal gezocht en niet heel overtuigend. Ik heb veel meer redenen om aan de eerder door mij genoemde heren te twijfelen.

Ontkennen zegt inderdaad niets. Maar wat zegt wel iets? Ik heb hierboven ook al iemand horen zeggen dat data ook niets zegt, dus mocht hij echt geen doping gebruiken dan zie ik niet direct in hoe hij dit zou moeten bewijzen.
03-08-2015 18:17
Quote:
En ook dat het waanzinnig is dat al pijlen voornamelijk op hem zijn gericht. Van het rijtje Froome, Quintana, Valverde, Contador en Nibali vind ik Froome misschien wel het meest geloofwaardig.


Waarom dan? Ik denk dat bij de critici van Froome het grootste struikelpunt juist is dat de prestaties van Froome juist volstrekt ongeloofwaardig zijn gezien zijn verleden en compleet vanuit het niets komen.

Waarom zou Froome een betere klimmer zijn dan de rest van de wereldtop. Geef daar eens één logische verklaring voor?
03-08-2015 19:51
@SolitaryShell,
Ten eerste omdat er ten opzichte van die andere mannen (behalve dan misschien Quintana) mijn inziens veel concretere verdachtmakingen zijn. Contador en Valverde lijkt mij duidelijk. Beide geschorst voor doping en teruggekomen op hetzelfde niveau. Nibali zijn link met Ferrari en de ploeg(manager) waar hij voor rijd.

Ten tweede vind ik Froome zijn verleden hem juist geloofwaardiger maken. Hij heeft zijn hele jeugd in Afrika gewoond, is pas laat begonnen met fietsen en heeft daar in zijn jeugd nooit de professionele begeleiding gehad die veel Europese junioren en beloften wel krijgen.

Als je kijkt naar zijn tijd bij Barloworld heeft hij daar in 2008 (op zijn 23ste) de Tour gereden, waar hij 14de wordt in de afsluitende tijdrit, en in 2009 de Giro waar hij 35ste wordt in het eindklassement. Dat toont wat mij betreft best wat potentie voor iemand die relatief laat is gestart. Als Froome een Nederlanders was geweest dan was hij ons met die resultaten al lang opgevallen.

Vervolgens is hij naar Sky gegaan en die zijn er pas echt in geslaagd om die potentie er uit te halen. Dat verklaart misschien nog niet waarom hij een betere klimmer is dan de rest van de wereldtop, maar die ligt mijn inziens meer bij de aanpak van Sky.

Wielrennen is nog steeds enigszins een conservatieve sport. Mijn inschatting is dat bij veel ploeg nog wordt doorgebouwd op zoals het vroeger werd gedaan. En dan bedoel ik niet perse doping, maar meer qua training, begeleiding, coaching, etc. Sky gooit er enorm veel geld tegenaan en probeert alles te verbeteren, optimaliseren en professionaliseren; materiaal, trainingsmethoden, voeding, houding, etc. Ik zou niet verbaasd zijn als door deze benadering Sky op veel vlakke minimale winsten haalt op de concurrentie. Deze minimale winsten kunnen in het wielrennen het verschil maken tussen meedoen om winst en nauwelijks een subtopper zijn.

Ik wil Froome zeker niet vrijpleiten en ik ben ook zeker geen fan van hem, maar als ik naar het hele plaatje kijk (wat ik hierboven heb proberen te schetsen) dan vind ik hem dus geloofwaardiger dan een paar andere mannen uit de top 10.
03-08-2015 21:35
Het is inderdaad waanzinnig en zeker tijdens de Tour ging het veel te ver. Ik wil Froome ook nergens van beschuldigen en hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Vooral het uitrekenen van vermogens op basis van wat grove cijfers en daar de conclusie aan verbinden dat Froome niet schoon kan rijden is natuurlijk absurd.

Maar Team Sky heeft de vragen wat mij betreft ook deels aan zichzelf te wijten dat journalisten blijven doorvragen en zoeken. Ze hebben het altijd over hun zero-tolerance beleid wat betreft doping en zijn niet te beroerd om af te geven op Armstrong en zijn generatiegenoten. Ondertussen zijn er wel de TUE van Froome voor corticosteroide in Romandië, verhalen over gebruik van Tramadol in koers, het aanstellen van Leinders, het niet lid zijn van de MPCC en de de ketonendrank. Het mag allemaal volgens de letter van de wet, maar is wat mij betreft niet altijd in de geest van de wet. Dat past gewoon niet in een organisatie die zero-tolerance propageert. En dat leidt tot vragen. En bij de antwoorden van Team Sky krijg je het gevoel dat ze onvolledige antwoord geven en allerlei zaken geheim houden. Met de ervaring uit het verleden, US Postal riep ook dat ze zero-tolerance waren en Armstrong betaalde zelfs voor een bloedtestapparaat, moet je niet raar staan te kijken dat mensen je dan niet meer op je woord vertrouwen.
03-08-2015 22:34
@snoep de hond
Het doet me allemaal erg denken aan de feiten en argumenten in de tijd van US Postal / Armstrong:
- geen positieve test, zijn concurrenten (o.a. Ullrich) wel;
- was altijd al groot talent met unieke fysieke eigenschappen (groot hart);
- was technisch en tactisch nog onderontwikkeld in zijn eerste profjaren (en werd rond zijn 27e supersnel een topklimmer en toptijdrijder);
- US Postal was ook zogenaamd professioneler (met o.a. training en voeding) dan de conservatieve Europese teams;
- het uitzonderlijk hoge beentempo (wie anders dan Armstrong is daar verder succesvol mee geweest?... Gesink ging indertijd ook extra licht trappen maar leek toen juist slechter bergop te rijden en trapt nu weer zwaarder / minder licht);
- en last but not least: in 1998 de verontwaardiging in het peloton en vele volgers over de behandeling van de renners door de autoriteiten met tegelijkertijd bij velen de overtuiging dat er strenger en streng genoeg werd gecontroleerd (nu weten we dat bijna alle teams en renners toen boter op hun hoofd hadden, en dat de dopingcontroles helemaal niet toereikend waren).

Dit is althans hoe ik het me herinner... en ik kan dan niet anders dan een sceptische houding aannemen wat betreft een schone wielersport. Al is het meer iets wat ik in mijn achterhoofd houd maar nu werd ik getriggerd om het eens naar de voorgrond te brengen.
04-08-2015 00:21
@AndriesW,
Ik had een stronthekel aan Armstrong, omdat ik het een arrogante kwal vond en vooral omdat hij voor mij 6 jaar lang de Tour heeft verpest door vrijwel meteen alle spanning eruit te halen (Inderdaad 6, want het eerste jaar dat hij won wist ik vooraf nog niet wat me te wachten stond).

Echter:
- Ik pleit Froome niet vrij omdat hij geen positieve test heeft, ik heb alleen een redelijk logische reden om tot op dit moment Valverde en Contador iets meer te argwanen (let op, ik zeg niet veroordelen) dan Froome, namelijk omdat zij na een dopingschorsing nog steeds hetzelfde niveau hebben.
- Je kan zeggen wat je wilt van Armstrong, maar hij was gewoon ook een fysiek talent, maar ik denk dat zijn grootste talent zijn prestatiedrang was. Hij deed er alles aan om te winnen. Helaas betekende dit ook over lijken gaan (ik hoop alleen figuurlijk).
Mensen lijken te vergeten dat je ook met doping gewoon nog steeds een uitzonderlijke topatleet moet zijn om de Tour de France te kunnen winnen.
- Ik beweer niet dat Froome nu het verschil maakt op techniek en tactiek, ik beweer dat Froome nu het verschil maakt dankzij wetenschappelijke benadering en trainingsmethodes van Sky. Verder was Armstrong al op jonge leeftijd een wereldtopper en een uitstekend tacticus, dus wat dat betreft is dat een iets ander verhaal dan Froome.
- US Postal was, mede door de prestatiedrang van Armstrong, ook 1 van de best georganiseerde teams op dat moment. En dan doel ik niet alleen op het vlak van dopinggebruik. Ik ben van mening dat Armstrong niet alleen door doping het verschil heeft gemaakt, ook doordat hij zo gedreven was dat hij alles tot in de puntjes voorbereidde en ook gewoon keihard trainde. Daarbij eiste hij dezelfde inzet van zijn teamgenoten.
Wat ik beweer is dat Sky alles tot in de puntjes heeft geregeld en dit ik het niet meer dan logisch vind dat ze daar voordeel uithalen ten opzichte van de concurrentie. Ook al blijkt over een x aantal jaar dat Froome doping heeft gebruikt dan nog zal ik van mening zijn dat hij niet alleen het verschil heeft gemaakt op basis van doping.
- Zover ik weet heeft beentempo niet direct iets met doping te maken. Mocht ik het fout hebben dan hoor ik graag de uitleg, maar niet alles wat Armstrong deed is gelijk aan doping.
- Het sloeg ook nergens op hoe die renners werden behandeld doping of niet. Verschil is echter dat er toen ook echt bewijzen waren en nu word Froome zonder steekhoudend bewijs al door het Franse publiek uitgescholden, bespuugd en wat niet meer.

Omdat het één iets weg heeft van het ander wil nog niet zeggen dat het hetzelfde is. Voor die conclusie met volle zekerheid te trekken, en zeker voordat je iemand zo behandeld als een deel van het Franse publiek heeft gedaan, mag je je ook best eerst ergens goed in verdiepen.
04-08-2015 02:33
@snoep de hond
Reacties als uitschelden en bepaalde fysieke gedragingen jegens een renner keur ik sowieso af, ook als er vele aanwijzingen voor vals spel zouden zijn.
De inhoudelijke discussie staat daar voor mij los daarvan, al begrijp ik dat veel mensen zich in hun gedrag wel door de discussie laten beinvloeden. In zo'n inhoudelijke discussie vind ik het belangrijk dat argumenten of mogelijke aanwijzingen vóór en tegen de aandacht krijgen. Het gaat om vraagtekens durven stellen en inderdaad geen conclusies te trekken.

- Het is absoluut waar dat je een topatleet moet zijn om de Tour te kunnen winnen. Hoewel, er komen er nog best veel voor in aanmerking met het juiste spul. Renners als Rasmussen, Rumsas en Kohl maakten toch een behoorlijke sprong voorwaarts in het rondewerk.
- Armstrong was fysiek een groot talent toen hij in Europa ging koersen maar tactisch in eerste instantie heel zwak. Dat is daarna verbeterd met vervolgens vooral Bruyneel als belangrijk tactisch brein. De overeenkomst met Froome is dan die van een ruwe diamant die geslepen werd door ervaren mensen om hem heen. In elk geval is sinds Armstrong de tegenwerping 'ja maar hij is een uitzonderlijk en hardwerkend talent met winnaarsmentaliteit' een weinig zinvol argument gebleken om (dominante) Tourzeges te verklaren.
- De belangrijkste vraag die misschien pas over jaren kan worden beantwoord is of Sky inderdaad het verschil maakt dankzij een voorsprong in wetenschappelijke aanpak. US Postal was ook zogenaamd extra professioneel in hun aanpak en dat zou mede verklaren waarom het team en vooral ook hun Amerikaanse renners ineens zo goed werden. Met de kennis van nu lijkt het mij naief om die zogenaamd belangrijke details (nu 'marginal gains' genoemd) nog als doorslaggevend te zien. Nu zouden de Britten het wél op die manier doen terwijl de wielersport sinds die tijd toch in de breedte behoorlijk is geprofessionaliseerd?
- Het hoge beentempo met de vinnige demarrages, het sterke treintje bergop, de superhelper die tijdens de Tour ineens beter is dan vele kopmannen... het is een feit dat dit erg lijkt op wat we toen hebben gezien. Als een 'wetenschappelijke aanpak' tot dezelfde uitkomsten leidt dan kan dit toch juist geen toeval zijn?

Hoe meer ik erover nadenk des te moeilijker ik kan geloven dat er nu echt een behoorlijke schone wielersport is. De reden dat de focus nu op Froome en Sky ligt is vanwege de genoemde overeenkomsten. Maar als er inderdaad iets niet pluis is dan zal dat voor andere toprenners en teams waarschijnlijk ook gelden. En misschien hadden juist die renners en teams eerder wel een oneerlijke voorsprong. Zelfs nu valt moeilijk te zeggen of renners 10 tot 20 jaar geleden met bijna gelijke of behoorlijk verschillende middelen streden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.