Christoph Roodhooft over keuze Mathieu van der Poel: “Mountainbiken laten vallen was niet gemakkelijk”
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
woensdag 22 mei 2024 om 08:30

Christoph Roodhooft over keuze Mathieu van der Poel: “Mountainbiken laten vallen was niet gemakkelijk”

Interview Sinds kort weten we – eindelijk – hoe wereldkampioen Mathieu van der Poel zijn zomer zal indelen. De Tour de France wordt zijn enige voorbereidingswedstrijd op de Olympische Spelen van Parijs, waar Van der Poel de wegrit dan toch boven zijn geliefde mountainbike verkiest. Maar hoe zijn die keuzes precies tot stand gekomen en vooral, hoe zal dat traject in zijn werk gaan? Wij vroegen het aan Van der Poels rechterhand Christoph Roodhooft.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik denk dat het een goede keuze is”, vertelt de sportief manager van Alpecin-Deceuninck. “Er zitten mooie doelen achter, en het is goed in balans. Dat is het belangrijkste. Natuurlijk, kiezen is altijd verliezen. Je moet dingen opgeven en knopen doorhakken. Dat zijn, ik ga het geen risico’s noemen, maar geen gemakkelijke momenten. Je weet op het moment dat je voor de weg gaat dat je het mountainbiken eigenlijk links moet laten liggen. Dat was een beetje ambetant.”

Kan je eens schetsen hoe zo’n keuze maken precies gaat. Welke mensen – binnen en buiten de ploeg – waren bij die gesprekken betrokken?
“Dat vertrekt van een kleine groep, tot het op tafel ligt bij de performance, het management en de coureur zelf. Wie daar het laatste woord in heeft? We nemen altijd een beslissing waar iedereen zich in kan vinden. We hebben nog nooit het idee of gevoel gehad dat we dingen moesten gaan verplichten, al zeker niet qua programma. Er komt natuurlijk wel eens iets bij wat een renner minder graag doet, maar dat hoort erbij.”

Het mountainbiken leek lang een reële optie.
“Natuurlijk, dat is ook zo. Er was ook de piste om Mathieu zowel naar de mountainbike als de wegrit te sturen. We hebben over alle keuzes gedacht, maar dit leek ons de beste. Volgende week wacht er al de Wereldbekermanche in Nove Mesto, een supermooie mountainbikewedstrijd waar hij ook zijn eerste Wereldbeker gewonnen heeft. Het is niet gemakkelijk om die te laten liggen. Het is lastig geworden om de dingen overal en altijd goed te doen. En dat proberen we wel, daarom hebben we ook een duidelijke keuze gemaakt.”

De mountainbike moet wijken voor Van der Poel – foto: Cor Vos

Jullie profileren je graag als een multidisciplinaire ploeg. Is het, met die filosofie in het achterhoofd, niet jammer om Mathieu niet op de mountainbike te hebben in Parijs?
“Ja, maar we hebben al Puck (Pieterse, red.) die vorige week Europees kampioen is geworden op de mountainbike. Ook Sam Gaze, wereldkampioen shorttrack, rijdt bij ons. Als ploeg maken we wat dat betreft nog steeds onze missie waar.”

Mogen we dan stellen dat de keuze die gemaakt is er eentje van het verstand is, want het hart had wellicht wél (ook) graag op de mountainbike gemikt?
“Wat de doorslag heeft gegeven: als je het parcours ziet van de wegrit van de Olympische Spelen in Parijs, dat is een omloop die hem heel goed ligt. De volgende keer, in 2028, gaan de Olympische Spelen door in Los Angeles. Als dat parcours voor hem zou tegenvallen, dan is de Olympische Spelen op de weg voor Mathieu van der Poel voor altijd voorbij, hè.”

Hoe ga je daar als ploeg mee om? Mathieu van der Poel rijdt in Parijs immers niet in een shirt van Alpecin-Deceuninck rond, maar toch bouwen jullie de zomer rond dat doel.
“We zijn sportfanaten, hè. Dan hoeft er geen uitleg te zijn bij wat de Olympische Spelen voorstellen voor zowel Mathieu als voor onszelf.”

In hoeverre is het programma definitief? Met andere woorden: gaat Mathieu écht met maar zeven koersdagen in de benen naar de Tour de France?
“Ik verwacht niet dat er nog iets gaat bijkomen. Ik zie ook niet in waar daar nog ruimte voor is. Hij gaat op hoogtestage naar La Plagne en de tijd tussen alle koersen is vrij beperkt. In de periode voor de Tour zijn er al niet veel wedstrijden. Na de Tour is het amper veertien dagen tot de Olympische Spelen en dan volgt de rest ook al snel. Het zit allemaal al redelijk vol. En voorbereidingen vragen tegenwoordig veel tijd, soms tot onze spijt. In ons geval, zoals het nu gaat met Mathieu en onze andere kopmannen, is het de juiste keuze om minder te koersen.”

Van der Poel was overal waar hij startte dik in orde – foto: Cor Vos

Vorig jaar bleek de Tour de France de ideale voorbereiding op het WK in Glasgow, twee weken later. Wordt de Tour opnieuw een voorbereidingskoers?
“Voor alle duidelijkheid: de Tour is voor Mathieu nog nooit een voorbereidingskoers geweest. Ook vorig jaar niet, maar hij is toen op de eerste rustdag ziek geworden. Dat heeft geduurd tot en met de tweede rustdag. Later heeft hij nog een paar keer een kans proberen te maken van iets wat eigenlijk geen kans was. Tegen beter weten in, maar toch geprobeerd onder het motto ‘je weet nooit’. Zijn grote kansen moesten in die tweede week gezeten hebben, maar toen was hij ziek.”

“Dit jaar wordt het doel voor Mathieu opnieuw een ritzege behalen. Zeker gezien die laatste week zal het al moeilijk genoeg zijn om het goed te doen met zowel Philipsen als Van der Poel. In die laatste week kan er nog wel wat, maar het wordt toch lastig.”

Mogen we uit de gemaakte keuzes ook opmaken dat ‘minder koersen, meer trainen’ de nieuwe succesformule is?
“Het is Mathieu goed bevallen, maar dat wil niets zeggen. Dit jaar is het goed gegaan, maar je moet altijd blijven evolueren in wat je doet. Een succesformule die over zijn hele carrière blijvend gaat werken, die is er niet. Blijven veranderen, dat is de succesformule, voor iedereen. Je evolueert als atleet fysiek, mentaal en op alle vlakken. Het is belangrijk om kritisch te blijven voor onszelf. Anders sta je stil.”

Ik kan aannemen dat het een beetje dubbel is, ook naar komende zomer toe. Mathieu behaalt al zijn doelen, maar hij kan de regenboogtrui ook weinig tonen.
“Mathieu heeft het afgelopen voorjaar wel op de gepaste manier getoond, hè. Pas op, ook voorbereidingskoersen winnen is niet evident, maar voor sommige mannen zijn de koersen die ze kunnen en willen winnen de hoofdprijzen voor heel de wielerwereld. En Mathieu is zo iemand, Pogacar ook. Zo zijn er nu eenmaal niet veel in het wielrennen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.