‘Cian Uijtdebroeks werd gepest bij BORA-hansgrohe, renners hadden een ‘Anti-Cian’-appgroep’
foto: Cor Vos
dinsdag 12 december 2023 om 09:40

‘Cian Uijtdebroeks werd gepest bij BORA-hansgrohe, renners hadden een ‘Anti-Cian’-appgroep’

Cian Uijtdebroeks lijkt volgend jaar voor Visma | Lease a Bike te gaan rijden, maar waarom wil hij eigenlijk zo graag weg bij BORA-hansgrohe? Een van de redenen zou zijn dat hij bij de Duitse ploeg gepest werd. Dat laten bronnen weten aan het AD. Bij BORA-hansgrohe ontkennen ze het verhaal.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Verschillen bronnen zeggen dat Uijtdebroeks bij BORA een soort buitenbeentje was”, vertelt Thijs Zonneveld in de podcast In het Wiel. “Hij werd door andere renners, maar ook door ploegleiders behandeld als een soort nerdje. Dat was omdat hij heel fanatiek was met bepaalde dingen. Hij was zijn voeding aan het afwegen, hij vond zijn tijdritfiets niet aerodynamisch genoeg, hij vond zijn kleding niet goed genoeg, kocht zelf andere sokken.”

Bij BORA-hansgrohe zou die houding niet aangemoedigd zijn. Integendeel. “Ze vonden hem te fanatiek. Hij was als iemand die op de middelbare school die een tien haalde omdat hij goed leerde, maar dan te horen kreeg: ‘Oh, heb je weer een tien?!’. Hij werd gepest. Tijdens de Vuelta was er bijvoorbeeld ook een ‘Anti-Cian’-appgroep, zonder hemzelf erin, zodat ze over hem konden roddelen. Het is echt te kinderachtig. Hij voelde zich totaal niet thuis in die ploeg.”

Juridisch
Volgens Frank Hendrickx, professor sportrecht aan de KU Leuven, kan de UCI Uijtdebroeks niet beletten om te vertrekken bij BORA-hansgrohe. Maar de Belg moet mogelijk wel een schadevergoeding betalen, tenzij er een ‘dringende reden’ was voor de contractbreuk. “Dan moet het al gaan over ernstige beledigingen en pesterijen, geweldpleging of het uitoefenen van ongeoorloofde psychologische druk”, aldus Hendrickx. Volgens Zonneveld, die meerdere mensen sprak over de situatie, heeft Uijtdebroeks ‘een reële kans’ om te kunnen bewijzen dat hier sprake van was.

Inmiddels is er ook gereageerd vanuit BORA-hansgrohe. Ploegleider Bernhard Eisel zegt dat het niet waar is dat Uijtdebroeks gepest zou zijn tijdens de Vuelta a España. “Ik kan dat het 100% zekerheid ontkennen. Het was zeker niet het geval”, aldus de Oostenrijker tegen GCN.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.