Cipollini: “Wielrennen is vandaag de dag een beetje saai”
foto: Sirotti (archief)
woensdag 27 september 2017 om 11:51

Cipollini: “Wielrennen is vandaag de dag een beetje saai”

In een interview met Radio24 heeft Mario Cipollini uitgehaald naar het huidige wielerpeloton. De flamboyante Italiaanse ex-renner snapt niet dat Peter Sagan voor een derde keer het wereldkampioenschap op zijn naam kon schrijven. “Als je geen sterke nationale selectie hebt, kun je niet meedoen in de strijd om de wereldtitel. Sagan wint alleen wel drie keer.”

‘Verzin iets’
Super Mario kan dat niet begrijpen. “Sagan is een groot kampioen, dat staat buiten kijf. Maar waar zijn de anderen mee bezig? Alle coaches en ploegleiders, wat doen ze? Hoe kunnen ze Sagan de kans geven om hem te laten sprinten in een koers van 267 kilometer, terwijl ze een andere situatie kunnen creëren? Bovendien gaat Sagan pas een dag van tevoren naar Bergen. Anderen gaan eerder om te acclimatiseren en het parcours te bestuderen. Sagan benadert het alsof hij een potje zit te kaarten.”

‘We zien niets bijzonders meer’
Ook de werkwijze van Sky kan niet rekenen op sympathie van Cipollini. “Wielrennen is vandaag de dag een beetje saai. Neem nu de voorbije Tour de France of de Vuelta a España. Daar rijdt Sky op kop en zij bepaalt het tempo. De helpers van Chris Froome zijn even sterk als zijn naaste belagers. Zij handelen aanvallen van mannen als Vincenzo Nibali, Romain Bardet en anderen af. En met nog anderhalve kilometer te gaan is Froome zo getraind dat hij het verschil kan maken. Het is een eentonige strategie waardoor we niets bijzonders meer zien.”

Andere tijden
“Ik vraag me af wat er is veranderd in het wielrennen de voorbije vijftien jaar”, gaat de Italiaan verder. “Toen ik op het WK van 2002 de grote topfavoriet was, waren Erik Zabel en Robbie McEwen mijn tegenstanders. Duitsland en Australië, dus. Twee geweldige teams die geen meter kopwerk verrichtten, waardoor de druk de gehele dag volledig bij de Italiaanse ploeg lag. Lance Armstrong heeft ook af moeten rekenen met twee nationale teams zoals Telekom en ONCE om zijn overwinningen te behalen. Miguel Indurain had eveneens enkele sterke tegenstanders die hem aanvielen. Maar nu heersen Sky en Froome in het rondewerk. Tijdens eendagskoersen is het Sagan wat de klok slaat.”

RIDE Magazine
48 Reacties
27-09-2017 14:22
Wat betreft het WK heeft ie gelijk. Als je kijkt naar het koersgedrag van teams dit jaar en vorig jaar, dan hebben ze Sagan niet zoveel in de weg gereden als ze zouden hebben moeten.

Sky kun je niet kwalijk nemen dat ze een strategie hebben uitgestippeld die lonend is. Ook al vind je het niet om aan te zien, het verdient bewondering als ze er succes mee hebben. Het is aan anderen om Sky te kraken.

'Saai' is iets subjectiefs. Ik spreek voor mezelf als ik zeg dat ik dit jaar van veel wedstrijden heb genoten, al vond ik de RVV erg saai (veel te vroeg beslist) en de Tour en de WK mannen hadden voor mij ook mooier en spannender gemogen.
27-09-2017 14:32
Tis niet omdat ie al tien jaar gestopt is dat ie geen recht van spreken mag hebben, alleen in de laatste tien km werd er echt gekoerst zondag, logisch dat vdp het veld trouw blijft.
Dat iemand die het klappen vd zweep gekend heeft een kleine 20 jaar hier weer zo afgebrand wordt, tja, hij ziet er te goed uit waarschijnlijk. Tom zal er ook aan moeten wennen sinds Mart zei "comme il est beau", voor jet weet heb je kapsones.
@assen
Met 200 man een man eraf rijden terwijl ie intrinsiek de sterkste is, ook heuvel op met zelfs nog een grieppie onder de leden is minder simpel als het lijkt.
27-09-2017 14:52
@assen

Je kunt toch niet heel jouw koers op Sagan afstemmen.
Dan ga je zelf ook niet winnen.
Er zijn elk jaar wel ploegen die dezelfde tactiek als Sagan moeten hanteren.
27-09-2017 16:10
@Pietertje2 en Schipperaar
Jullie hebben gelijk, al geldt ook 'waar een wil is, is een weg'. Met een beetje coordinatie van bijv Belgie en Italie wint Sagan never nooit nie. Of de kans dat ze dan zelf winnen toeneemt, is geen zekerheid, inderdaad.
En op een wk wil iedereen te graag winnen, waardoor men eerder geneigd is alles terug te halen, wat een sneller aankomer in de kaart speelt.
27-09-2017 16:21
Wat een geouwedopinghoer...
27-09-2017 16:26
Het beginconcept van het WK > Rondjes draaien op een supersnel parcours met een peloton dat gauw genoeg in de gaten heeft hoe hard je waar precies moet gaan om de boel muurvast te houden en uiteindelijke sprint der taaisten > is gewoon iets wat Sagan perfect ligt. Niet veel anders dan dat Boonen/Cancellara geknipt zijn voor PR alsmede Valverde voor LBL.

Volgend jaar lijkt het anders te worden maar dan heb je ook nog genoeg renners die hun equipe op een gezamelijke aankomst laten koersen.
27-09-2017 16:41
@assen
Afgelopen jaar heeft Sagan(polen) heel vaak het vuile werk opgeknapt, om dat ook nog op een wk te doen is je schepen al bij voorbaat achter je verbranden, zelfs volgend jaar acht ik hem niet kansloos als ie de moeite neemt zich voor te bereiden.
Dumoulin was in principe ook de snelste, niemand die in zijn vaarwater kwam afgelopen zondag omdat ie zich nog een beetje moet toeleggen op de sprint, het wapen om een klassieker te winnen maar ook weer een nadeel omdat niemand voor je wil werken, the price of lonely at the top.
Overigens MM rept over een beetje saai, is iets anders dan saai.
27-09-2017 17:20
Le Beau Mario is jaloers dat Froompie nu ook in zijn nakie op de fiets geposeerd heeft... even weer wat aandacht opeisen, niet meer achter zoeken. Bang om op Zolder te verstoffen, al won hij daar wel het WK ;-)
27-09-2017 17:52
De Armstrong Tours waren niet om aan te gluren.
De Indurain Tours zo mogelijk nog minder.
Daar verlang ik zeker niet naar terug,
27-09-2017 17:59
Het was het mooiste voorjaar in jaren..
27-09-2017 18:39
A) Chipolini's sprint trein was anders ook dodelijk voor een wedstrijd
B) strada bianchi, Parijs-Nice en de ronde waren echt geweldig dit jaar.
C) de giro werd niet alleen door nlers als leuk gezien, zelfs armstrong vond het de meest amusante ronde sinds jaren.
27-09-2017 18:40
Tja wat is er anders dan vroeger, toen elke pippo kon winnen ?
Maak je niet druk om Mario.
Van anabolen gebruik krijg je geen hoger iq, en de kans op dementie neemt aanzienlijk toe.
27-09-2017 19:13
Bokitollini ziet een beetje bleek en magertjes.
27-09-2017 19:55
Tja, wielrennen in het dopingtijdperk was ook leuker. De toppers waren veel beter geprepareerd dan de knechten, waardoor er vooral in gebergte eerder een selectie plaatsvond. In de klassiekers en het WK zag je eigenlijk hetzelfde. Niet dat ik hier doping wil gaan verdedigen, maar zo'n VDB vs Bartoli strijd gaan we nooit meer zien. Achteraf weten we wel waarom, maar destijds was het echt geweldige koers.
27-09-2017 19:55
Heeft geen toegevoegde waarde deze media-aandacht voor signore Kleine-uitjes.
27-09-2017 20:26
Het gaat relatief slecht met het Italiaanse wielrennen - lees ploegen/sponsors - en ineens is alles saai... Wat moet hij nu weer verkopen?
27-09-2017 21:49
De Tour is hier bij 70% al saai voor er een kilometer gereden. En dezelfde mensen vergeten dat ook de giro en vuelta de nodige sprintersritten hebben die saai zijn.

Ik heb deze Tour echt hele mooie ritten gezien en ook nog enkele met hele verrassende wendingen. De rit naar Foix, de rit die Uran won, maar ook de rit waar Mollema won zat echt een hoop in. Je moet de mooie dingen willen zien. Als je al met een negatieve inslag gaat zitten kijken valt het altijd tegen.
27-09-2017 21:51
Jose Maria +1
Ik ben ook niet pro doping, maar met kundige roulerende onafhankelijke doktoren moet er meer mogelijk zijn.
27-09-2017 22:16
Mario kleurde de koers wel, net als Sagan en Dumoulin, hoe oersaai zou de giro geweest zijn zonder hem met de standaards interviews van Quintana?
27-09-2017 22:24
@cova
Juist die kundig roulerende onafhankelijke doktoren zouden beter moeten weten als ze wellicht zelf aan topsport hadden gedaan, een lichaam regelt en herstelt zichzelf en praktisch elke toediening is onnatuurlijk, hartstilstand komt veel meer voor bij fietsers dan lopers omdat ze zonder "dokter" af kunnen en gewoon 18 per uur lopen, nog altijd veel zwaarder dan 40 per uur fietsen tussen de massa.
28-09-2017 00:42
Ik vind de koers in het algemeen de afgelopen jaren echt heel aantrekkelijk.
Vooral de Giro en de Vlaamse koersen spreken me bijzonder aan.
Enige uitzondering blijft de Tour de France, die vind ik al decennia lang saai.
28-09-2017 03:47
Wat het voorjaar betreft slaat hij de plank mis.
Verder even ongeacht wie het zegt en in welk tijdperk hij reed is het gewoon waar wat hij zegt. Dat Sky de grote rondes, Giro dan (nog) niet dit jaar, verziekt is gewoon een feit. Het WK is ook waar, de sterke blokken rijden tactisch gewoon een ontzettend zwak WK. Zelfs als je de koers hard maakt raak je mannen als Kristoff en Sagan al niet makkelijk kwijt, maar op de wijze als afgelopen Zondag is het gewoonweg als schaapies naar de slachtbank rijden (Ned & Fra uitgezonderd).
28-09-2017 10:36
Indurain en Armstrong, heel toevallig twee gebruikers als Cipo. Dat waren als je het mij vraagt juist de saaiste tours uit de geschiedenis van de TDF. Dit jaar was ook niet best, maar gelukkig was er nog de Giro en de Vuelta. In die jaren werden die rondes meestal beslist door een outsider die zich er speciaal voor 'geprepareerd' had..
Alleen al het feit dat de Giro en Vuelta zo enorm aan aanzien en uitstraling gewonnen hebben vind ik een zegen voor het wielrennen. Het seizoen was vroeger veel en veel saaier. Ook nu heb je renners die in het voorjaar domineren. Maar als je dan kijkt hoe die moeten koersen om te winnen.. dan zijn we er volgens mij op vooruit gegaan. Cipo kijkt liever 1994 terug no doubt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.