Clément Champoussin klopt medevluchter Michael Storer in Giro della Toscana
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 11 september 2024 om 16:06

Clément Champoussin klopt medevluchter Michael Storer in Giro della Toscana

Clément Champoussin heeft zich gekroond tot de winnaar van de Giro della Toscana 2024. De Fransman van Arkéa-B&B Hotels ontsnapte in de finale van de lastige Italiaanse najaarsklassieker met Michael Storer (Tudor) en wist hem op de streep te kloppen. De derde plaats ging naar achtervolger Jordan Jegat (TotalEnergies).

De 96ste editie van de Giro della Toscana bestond uit een koers van 182,7 kilometer met twee zware beklimmingen van de Monte Serra in het tweede deel van de koers. De eerste keer Monte Serra (8,3 km aan 7,2%) was na 100 kilometer koers, en de tweede beklimming had de top op ongeveer 30 kilometer van de finish. Na een afzink volgden nog ongeveer een kleine 20 kilometer tot de streep in Pontedera.

Zes koplopers kregen al heel snel een voorsprong van bijna zeven minuten. Owen Geleijn vertegenwoordigde Tour de Tietema-Unibet vooraan en Johan Meens zorgde voor Belgische inbreng namens Bingoal WB. Zij reden lange tijd voorop met Pierre Latour (TotalEnergies), Matteo Spreafico (Mg.K Vis-Colors for Peace), Andrea Sergiampietri (Technipes #inEmiliaRomagna) en Lorenzo Ginestra (Work Service-Vitalcare-Dynatek).

In het peloton waren het onder meer UAE Emirates, Red Bull-BORA-hansgrohe, EF Education-EasyPost die op kop reden. Op de eerste keer Monte Serra moest Latour afhaken vooraan, waardoor vijf koplopers overbleven. Zij kregen in aanloop naar de tweede beklimming aansluiting van een elitegroep, met daarin onder meer Diego Ulissi, Sjoerd Bax, Esteban Chaves, Emanuel Buchmann, David De la Cruz en TDT-Unibet-renner Charlie Paige.

Beslissende aanval van Champoussin en Storer
Op de Monte Serra volgde wel een samensmelting in de kop van de koers, waardoor een uitgedund peloton op weg ging naar Pontedera. Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels) en Michael Storer (Tudor) wisten daar uit weg te rijden en kregen een favorietengroep met onder meer Ulissi, Domenico Pozzovivo, Ben Hermans, Marco Brenner en Floris De Tier achter zich aan.

Die achtervolging kwam te laat op gang, waardoor Champoussin en Storer gingen strijden om de overwinning. Daarin trok de Fransman aan het langste eind. Vanuit de achtergrond sprintte Jordan Jegat (TotalEnergies) naar de derde plaats.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.