Coach van Thibau Nys onder de indruk van progressie: “Hij zet niet één, maar drie stappen vooruit”
foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2024 om 09:24

Coach van Thibau Nys onder de indruk van progressie: “Hij zet niet één, maar drie stappen vooruit”

Thibau Nys gooit hoge ogen. De jonge Belg won woensdag zijn tweede etappe in de Ronde van Polen, waardoor zijn zegeteller dit seizoen al op acht staat. Zijn coach Paul Van Den Bosch is onder de indruk van zijn poulain. “Het straffe is dat hij het op voorhand al aankondigt”, zegt Van Den Bosch in gesprek met Sporza.

Nys zijn sterke prestaties dit seizoen komen toch als een verrassing, geeft zijn trainer aan. “Er waren wel wat signalen. Maar niet dat het zó goed zou gaan als het vandaag gaat. Ik vond eigenlijk vorig jaar al dat Thibau het zeer goed gedaan had. We verwachtten wel dat hij dit jaar nog een extra stap zou zetten. Maar dit is niet één, wel drie stappen vooruit Als je ziet welke renners hij allemaal klopt: Majka, Vingegaard, Mohoric … Dat zijn echt grote namen, maar hij rekent er gewoon mee af.”

Maturiteit
“Het maakt het nog straffer dat hij het vooraf ook zegt. Hij bekijkt het profiel van de ritten en dan durft hij uit te spreken tegen ons – niet aan de grote klok – dat die eerste en derde rit hem op het lijf geschreven zijn. Dan denken Sven en ik: ‘Tja, we zullen het zien.’ Want tussen op het lijf geschreven zijn en effectief winnen is er vaak nog een groot verschil. Maar hij maakt het dan toch waar.”

“De maturiteit van Thibau gaat veel verder dan het fysieke. Hij toont die maturiteit ook door in een ploeg vol vedetten zijn plek af te dwingen en door iedereen voor hem te laten rijden. Zelfs mannen als Pedersen willen zich uit de naad fietsen voor Thibau, omdat ze weten dat het afgewerkt kan worden.”

Niveau: “Pogacar of Evenepoel is nog een heel andere orde”
De vraag is dan hoe we het huidige niveau van Nys moeten inschatten. Van Den Bosch heeft een idee: “Qua wattages duwt hij nu al hetzelfde als de absolute top van het World Tour-peloton. Dat zagen we al op training. Maar wat we niet hadden verwacht, is dat hij die topwaarden over 5 en 10 minuten ook zou kunnen reproduceren op het einde van een zware wedstrijd. Het is echt allemaal indrukwekkend.”

“Zeker als je terugkijkt naar de toppers van het huidige peloton – en dan heb ik het niet over Pogacar of Evenepoel, dat is nog een heel andere orde. Maar als je kijkt naar het type renner dat hij is en wat die mannen presteerden op 20- of 21-jarige leeftijd, dan is hij er wel erg vlug bij met zijn overwinningen. We kunnen natuurlijk niet altijd blijven spreken van het seizoen van de doorbraak, dus volgend jaar zullen de verwachtingen een pak hoger liggen. Maar ik denk wel dat hij daarmee om kan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.