Contador: “2016 hoeft niet mijn laatste seizoen te zijn”
Wanneer alles volgens plan verloopt, rijdt Alberto Contador zijn laatste wedstrijdkilometers als prof tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen. In een uitgebreid interview met The Guardian verklapt de 32-jarige Spanjaard dat hij mogelijk toch doorgaat, als zijn prestaties in de Tour de France door omstandigheden tegenvallen.
“Ik wil mijn carrière afsluiten in de vorm van mijn leven en als dat mogelijk is door het winnen van de Tour”, legt El Pistolero uit. “Ik denk dat 2016 mijn laatste jaar is. Maar als ik een ongeluk krijg of iets houdt me tegen om op topniveau te presteren tijdens de Tour, ga ik misschien nog wel een jaar door. Het perfecte scenario voor mij is het winnen van de Tour, meedoen aan de Olympische Spelen en dan tevreden afsluiten.”
Froome en Quintana rivalen voor Tour-winst
In zijn hoofd is Contador allang bezig met komend seizoen, met name de Tour. “Als we naar het parcours kijken, is de vlakke tijdrit in het voordeel van Chris Froome. De klimtijdrit ligt mij dan weer beter. Het afgelopen jaar was Froome van een hoger niveau dan wie dan ook, maar misschien komt Nairo Quintana ook op dat niveau. Hij ontwikkelt zich goed en dus, als mijn voornaamste rivalen, zet ik Quintana en Froome op gelijke hoogte komend jaar.”
‘Zonder twijfel: ik won negen grote rondes’
De renner van Tinkoff-Saxo won in zijn carrière zeven grote rondes. Althans, volgens de boeken. “Si, si. Zonder twijfel: ik won negen grote rondes. Kijk naar de truien van de Tour 2010 en de Giro 2011″, wijst Contador naar de ingelijste exemplaren aan de muur. “Ik won beide rondes op een schone en eerlijke manier. Enkel met hard werken en vele opofferingen. Ik heb ze opgehangen als voorbeelden.”
Schoner peloton
De Spanjaard verloor zijn overwinningen in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 nadat hij betrapt was op het gebruik van clenbuterol. Hij wijdte zijn positieve test aan het eten van vervuild vlees, maar dat deerde de UCI en het WADA niet. Volgens Contador, die zijn profdebuut maakte in 2004, zijn de controles er hard op vooruit gegaan de laatste jaren. “Met het anti-doping-systeem dat er nu is en de kwantiteit van de testen, is het voor de toprenners onmogelijk om vals te spelen. Als je dat al zou doen, staat dat gelijk aan zelfmoord. Ik heb daarom geen twijfel dat het daarom nu schoon is aan de top van de wielersport.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.