zaterdag 29 juni 2024 om 08:05

‘Control Room van Visma | Lease a Bike souffleert ploegleiding die in auto beslissingen blijft nemen’

Video Mathieu Heijboer heeft vanuit de nieuwe Control Room van Visma | Lease a Bike uitleg gegeven over de achterliggende gedachte van het project. Tijdens de Tour de France kan de Nederlandse ploeg vanuit het busje alle tv-beelden inzien, de koersradio beluisteren en alle renners in het peloton volgen. “Ook de concurrentie kunnen wij volgen”, aldus Heijboer in gesprek met WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Wij zorgen er nu voor, door alle informatie naar de Control Room te brengen, dat het in de auto veiliger wordt en dat wij tegelijkertijd meer informatie tot onze beschikking hebben”, legt hij uit. “De beslissingen vallen eerst in de koers en de coaches kunnen dat aansturen vanuit de auto. En de coaches in de Control Room zullen hooguit de coaches in de auto souffleren. Wat dat betreft verandert dat niet de strategieën, alleen de informatie van de coach in de auto wordt beter gemanaged.”

“We hebben in de bus van de Control Room een stabiele verbinding. In de auto is wel televisie, maar soms zijn er geen beelden. Wij kunnen in de Control Room ook de koersradio binnenhalen, want die is publiek beschikbaar. Maar we hebben weinig vertraging in de bus, en ook hebben we software waarmee we renners kunnen volgen in beeld”, vertelt Heijboer. “Dan hoeven we niet te turen waar Jonas Vingegaard rijdt, maar hebben we hem continu in beeld. Dan zijn we er als de kippen bij als er iets gebeurt.”

‘Op slimme manier gebruik maken van de data’
Ook de concurrentie kan Visma | Lease a Bike zo volgen op beeld. “Dat is op een slimme manier gebruik maken van de data die beschikbaar is. Op die manier hopen we ongelukken voor te zijn en concurrentie sneller af te zijn”, zegt de Head of Performance. De ploeg kan ook alle tv-beelden zien van de Franse televisie. “Dat is gewoon beschikbaar, geen privilege voor ons team. Maar dat is de manier hoe we dit benaderen. We hebben alles uitgezocht uit de koers en rondom de koers.”

“Al die informatie proberen we op een slimme manier de processen en de managen, om op die manier betere beslissingen te nemen. […] Tijdens Parijs-Roubaix was de verbinding in de auto ook heel slecht. Dat was heel hectisch, dus was het zinvol dat wij in de Control Room iets zagen gebeuren. In dat soort koersen kunnen we hier overzicht houden in de hectiek. En we hopen dat andere bedrijven zich ook gaan interesseren, om dit naar nog een hoger niveau te tillen.”

Na de aankondiging van de Control Room van Visma | Lease a Bike sprong de UCI meteen op het project. De wielerunie gaat onderzoeken of deze innovatie wel in lijn is met de eigen regels. De UCI doelt hiermee op regels dat er geen data van de coureurs zelf (hartslag, vermogen, snelheid, etc.) direct naar de ploegleider gestuurd mogen worden. Ploegbaas Richard Plugge reageerde daarop bij WielerFlits: “Uiteraard overtreden wij de regels niet. Wij maken gebruik van publiek beschikbare informatie voor de control room. […] We zullen de UCI informeren en ze zijn uiteraard van harte welkom een kijkje te komen nemen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.