Corbin Strong verslaat Xandro Meurisse op lastige aankomst in Giro del Veneto
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 16 oktober 2024 om 16:39

Corbin Strong verslaat Xandro Meurisse op lastige aankomst in Giro del Veneto

Corbin Strong heeft woensdag de Giro del Veneto 2024 gewonnen. In druilerige omstandigheden was de coureur van Israel-Premier Tech de snelste van de favorieten op de flanken van de Monte Berico in Vicenza, na een koers van 165 kilometer. Terwijl topfavoriet Marc Hirschi stilviel in de slotfase, koos Strong voor een lange sprint, waarmee hij Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ) voorbleef.

Het 165 kilometer lange parcours van de Giro del Veneto leidde de renners van Verona naar Vicenza. In de eerste twee uur lagen de Colognola ai Colli (1,3 km aan 7,8%) en de Monte del Roccolo (4,9 km aan 3,9%), maar de finale begon op een kleine 80 kilometer van de finish toen de renners het 15 kilometer lange circuit bereikten. Daar was de finishklim naar het heiligdom van Monte Berico (1,1 km aan 7,2%) de scherprechter en lag ook nog de Torri di Arcugnano (1,1 km aan 3,9%). Bij de zesde keer Monte Berico werd er gefinisht.

Zeven vluchters kozen het ruime sop in de openingsfase van de Italiaanse najaarskoers. Lorenzo Milesi (Movistar) was de bekendste naam van voren. Hij kreeg Nickolas Zukowsky (Q36.5), Davide Baldaccini (Corratec-Selle Italia), Germán Darío Gómez (Polti Kometa), Adne Holter (Uno-X Mobility) en onbeschreven bladen Kevin Pezzo Rosola (General Store- Essegibi-F.Lli Curia) en Ben Granger (Mg.K Vis-Colors for Peace) mee. Hun voorsprong liep op tot ruim twee minuten.

Na een valpartij moest Milesi opgeven, waarna de kopgroep op het eerste lokale rondje ook nog Gómez kwijtspeelde. Zukowsky, Baldaccini, Holter, Pezzo Rosola en Granger bleven zo nog even voor het peloton uitrijden, maar met nog een kleine 50 kilometer te gaan was de vlucht voorbij. De eerste aanval in de finale kwam van Rémy Rochas, wat een van vele demarrages was in die voorfinale.

UAE Emirates zet aanval van Marc Hirschi op
Die zorgden vooral voor uitputting in het peloton. UAE Emirates deed daar met nog twee rondes te gaan nog een schepje bovenop, door Jay Vine te laten versnellen. Het zorgde voor een breuk in het peloton, waarbij een elitegroep overbleef. Op de voorlaatste keer Monte Berico werd UAE-kopman Hirschi vervolgens gelanceerd. Romain Grégoire kon hem volgen, waarna alleen Filippo Zana en Samuele Battistella nog aansloten.

De samenwerking bij de vier was niet optimaal, waardoor een groep achtervolgers kon terugkeren op acht kilometer van de finish. Onder meer Corbin Strong, Axel Laurance, Xandro Meurisse en Tobias Halland Johannessen gingen zo nog meedoen om de zege, maar alle ogen waren gericht op Vine en Hirschi. De Zwitser was echter moegestreden en kon niets klaarspelen in de stijgende slotkilometer.

Het was Strong die op 150 meter van de finish zijn sprint inzette en niet meer stilviel, waardoor hij Israel-Premier Tech de overwinning bezorgde. Ruim achter hem wist Meurisse nog tweede te worden door zijn wiel nipt voor dat van Grégoire te steken.

Reactie Corbin Strong

“Vorig jaar genoot ik al van deze aankomst, want dit is de perfecte finish voor mij”, lachte Strong meteen na afloop. “Het is een technische finale en vorig jaar pakte ik het compleet verkeerd aan. Maar nu was ik gemotiveerd en had ik een goed gevoel. De ploeg deed het ook goed en ik was hongerig om hier te winnen. Ik werd wel een beetje ingesloten, maar ik had het vertrouwen om vroeg te gaan en dat heeft goed uitgepakt.”

“Het was de hele dag slecht weer en ik had wel wat spanning in het begin, toen er ook een gevaarlijke afdaling in zat en er wat valpartijen waren. […] Zondag is de Veneto Classic, een iets andere koers”, aldus Strong, die weet dat het dan aan de klimmers is. “Met de regen wordt het echt lastig. Ik weet niet of ik er nu al naar uitkijk, maar ik ben blij dat ik daar het seizoen kan afsluiten.”

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.