Coronaspook brengt in de Tour de France mondmaskers terug bij Visma | Lease a Bike
Foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
donderdag 27 juni 2024 om 18:00

Coronaspook brengt in de Tour de France mondmaskers terug bij Visma | Lease a Bike

Visma | Lease a Bike stapt gedurende deze Tour de France weer terug op een gedeeltelijk coronaprotocol. Het Nederlandse WorldTeam moest afgelopen week Vuelta a España-winnaar Sepp Kuss afzeggen voor de Ronde van Frankrijk omdat de Amerikaan niet hersteld was van een coronabesmetting. Een rondgang in het peloton leert dat meerdere ploegen met positieve corona-gevallen in de afgelopen weken zaten waaronder David Gaudu (op tijd hersteld voor de Tour) en Tao Geoghegan Hart (niet op tijd hersteld).

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De renners en personeelsleden van Visma | Lease a Bike die naar Florence vlogen, hadden de afgelopen dagen in het vliegtuig hun mondmaskers weer op. De ploeg zal tijdens de Tour elke dag bij iedereen (renners/management/personeel) een sneltest doen en heeft ook weer een pcr-apparaat meegenomen voor uitgebreidere testen. Verder zal iemand die tekenen van verkoudheid toont direct worden geïsoleerd.

Op drukke plekken heeft weer iedereen binnen de ploeg het advies gekregen om een mondmasker op te zetten. Ook krijgt iedereen het advies om meer dan geregeld zijn handen te desinfecteren. “Maar het zal niet eenvoudig zijn om iedereen van de noodzaak om dit protocol te overtuigen”, geeft de ploeg tegen WielerFlits aan. “Als je ziet hoeveel wij als ploeg in de Tour de France investeren dan is het logisch dat je tracht te voorkomen dat er een coronabesmetting door de ploeg gaat.”

Bij Kuss heeft de ploeg verder geleerd hoe grillig het virus nog altijd kan zijn. Een groot aantal testen was negatief, maar uiteindelijk testte de Amerikaan toch positief op corona. Verder bleef hij veel langer dan verwacht klachten behouden van het virus.

Op het ogenblik neemt overal in Europa het aantal corona-besmettingen na maanden van rust weer toe. Hoewel de aantallen nog relatief laag zijn en in het niet vallen bij de afgelopen kerstpiek en voorgaande jaren, registreert het RIVM in Nederland al weken een stijging. Het gemiddelde aantal coronadeeltjes lag vorige week 33 procent hoger dan de week ervoor, toen het toenam met 78 procent. In de afgelopen maand is de concentratie verviervoudigd en ligt nu op het hoogste niveau sinds begin januari.

Ook rond de Olympische Spelen in Parijs kan corona weer een thema worden. Juist omdat op andere werelddelen andere varianten van Corona heersen en men niet direct weet hoe besmettelijk die zijn. Zo is er in Australië op het ogenblik ook weer sprake van een coronapiek. In het olympisch dorp verzamelen zich straks atleten uit de hele wereld, waar een verspreiding van een nieuw virus heel snel rond kan gaan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.