Crowdfundingactie levert Adrien Costa benodigde bedrag op
Afgelopen woensdag werd bekend dat voormalig toptalent Adrien Costa zijn rechterbeen heeft verloren door een klimongeluk. Zijn voormalige ploeg Hagens Berman Axeon zette daaropvolgend een crowdfunding op om zodoende de medische kosten te kunnen betalen. Al binnen drie dagen is het beoogde bedrag van 100.000 euro opgehaald.
In totaal waren 938 mensen bereid om via gofundme.com/supportadriencosta hun financiële steentje bij te dragen. Daarbij onder meer voormalige collega’s van Costa, waaronder Romain Bardet, Michael Valgren en Sepp Kuss. Lance Armstrong was ook een van de donateurs: de Amerikaan doneerde een bedrag van 10.000 euro.
De 20-jarige Amerikaan was op 29 juli aan het klimmen op Mount Connes in Californië. Terwijl hij een zogenaamd Talus Field (een helling met losse stenen) opliep kwam zijn been vast te zitten tussen een rots van ruim 1800 kilo die naar beneden viel. Twee wandelaars in de buurt wisten de lokale hulpdiensten te alarmeren waarna de nationale garde hem uit het gebied oppikte.
Tot vorig jaar gold Costa als een van de grootste talenten in het beloftencircuit. Zo werd hij in 2016 tweede in de Tour of Utah, om enkele weken later derde te worden in de Tour de l’Avenir. In 2017 nam hij al een pauze vanwege extreme vermoeidheid. Dit jaar zou hij terugkeren bij Hagens Berman Axeon, maar de ronderenner besloot daar van af te zien.
This is how much it takes to win a bike race! Congrats to the whole @axeoncycling . Every win is good and important but this one taste even sweeter. #alwaysbeyoung #proveit #adriencosta https://t.co/YEOYtbFhgH
— Axel Merckx (@axelmerckx) 10 augustus 2018
The $100,000 goal achieved in 2 days. https://t.co/UOeqqYS8ip
— ammattipyöräily (@ammattipyoraily) 10 augustus 2018
This is Adrien Costa. A “next level” talent on the bike. Some of the pressures of the sport had him taking a break from cycling. Sadly, he was recently injured in a climbing accident and lost his leg. If you can, please visit his page to help https://t.co/kdWIA8ABsU pic.twitter.com/iuD6znqHzX
— Lance Armstrong (@lancearmstrong) 10 augustus 2018
I put myself in his position and couldn’t comprehend what life would be like after. Adrien deserves all the help he can get, if you can spare any change it will make a big difference. https://t.co/xOvKic3U3P
— Owain Doull (@owaindoull) 10 augustus 2018
Sans voix devant cette terrible nouvelle. Adrien, un immense talent, une personnalité exceptionnelle d’un homme libre ; une des plus riches rencontres que le sport m’a fait vivre. https://t.co/MSLzbJP7ZY
— Romain Bardet (@romainbardet) 9 augustus 2018
All my thoughts are with you man! You are true fighter💪🤜
— Michael Valgren (@MichaelValgren) 9 augustus 2018
Just donate for this young stud! https://t.co/66R2WZ2IYA
— laurenstendam (@laurenstendam) 9 augustus 2018
Het is zeker mooi, dat het geld bijeen is gebracht. Dat het schandalig is, dat 't op zo'n manier moet is ook een feit.
On-topic: Ik hoop dat Costa ook een goed begeleidingstraject krijgt voor de toekomst. Het is een ontzettend sneu verhaal zo. Ik wens hem het beste.
Mooi ook van Armstrong. Die bijt blijkbaar niet op een houtje.
Op je website bij de rubriek "talen", ontbreekt wartaal nog...
In de praktijk is het opzetten van verzekeringsfondsen aan te raden. Ik geloof dat geen enkel gecentraliseerd en verplicht stelsel hiervoor optimale resultaten geeft. Dat het stelsel in Amerika relatief slechter is dan in Nederland kan ik het zeker wel mee eens zijn.
@rahimns
Bedankt dat jij (en Tpinotfan) ondanks meningsverschil inhoudelijk reageert. +1
Je kunt de tweede zin van mijn eerste reactie zo lezen. Ik doelde eigenlijk op lagere belastingen en dus relatief meer vrije bestedingsruimte.
Een 'solidair systeem' bestaat wat mij betreft alleen als het voortkomt uit initiatief van vrije mensen. Ik vind het gebrek aan die ruimte, door een gemankeerd ziektekostenstelsel dat in de weg zit, dus juist niet mooi.
Het staat je natuurlijk volkomen vrij om een zo'n uitgekleed mogelijke polis af te sluiten, zodat de last op jouw schouders van het betalen van andermans rekeningen tot een minimum wordt beperkt.
Waarna het natuurlijk volkomen logisch is, dat wanneer jou iets ernstigs overkomt dat behoorlijk in de papieren gaat lopen, je uitgaat van de solidariteit van anderen...!
Costa is een bekend iemand die het geluk heeft dat er aandacht aan wordt besteed, dit in tegenstelling tot talloze sloebers die op de straat leven en aan hun lot worden overgelaten door al die "solidaire" Amerikanen.
Dream on...!
De praktijk van een slecht ziektenkostenstelsel én gebrek aan solidariteit of betrokkenheid is absoluut een slechte combinatie.
Een enkele vrijheid binnen een systeem heft de gevolgen van de inefficiëntie ervan niet op. Probleem is o.a. dat zorg vaak kunstmatig duur is door belastingen en regelgeving met daarbij in Amerika nog die overdreven aansprakelijkheidsstelling.
Afsluitend... we zullen het eens zijn: als iemand als Costa al niet een goed dekkende verzekering heeft dan klopt er iets niet.