Daan Olivier (22) stopt met wielrennen
Daan Olivier heeft in overleg met zijn ploeg Giant-Alpecin besloten zijn contract per 1 juli te ontbinden. De Nederlander stopt met wielrennen en gaat zich richten op zijn studie.
“In 2013 raakte ik overtraind en sindsdien is het wielrennen voor mij minder leuk geworden”, vertelt de 22-jarige Olivier in een persbericht. “Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport. Je moet veel dingen opofferen om het leven van een prof te leven, en deze opofferingen zijn moeilijk om te maken als de sport je geen plezier meer brengt.”
“Ik probeerde deze gevoelens te negeren en het plezier terug te vinden in wielrennen, maar helaas, na mijn val in de afgelopen Ronde van Catalonië realiseerde ik mij dat ik op deze manier niet door kon gaan. Ik heb mijn gedachten gedeeld met de coaches van de ploeg, en nam enige tijd vrij van de koers.” Na discussie met veel bekenden kwam de klimmer tot de conclusie dat hij een ander leven wil leven. “Ik verlaat het profwielrennen om een nieuwe carrière te beginnen.”
Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport
Vanaf september start Olivier met een bachelor opleiding economie. Hij blijft wel fietsen, geeft hij aan, maar dat zal hij blijven doen als hobby. “Het was een lastige keuze om te maken, maar een waarvan ik denk dat hij juist is voor mij.” Ploegmanager Iwan Spekenbrink bedankt zijn pupil: “Wij bedanken Daan voor zijn betrokkenheid bij de ploeg en wensen hem het beste voor de toekomst en zijn verdere carrière.”
In 2011 maakte Olivier zijn eerste kilometers in dienst van Rabobank Development, waarna hij eind 2012 als stagiair van de WorldTour-ploeg zijn opwachting mocht maken. Dit resulteerde echter niet in een overstap naar de grote Rabobank-ploeg. Vanaf 2014 stond hij onder contract bij Giant-Alpecin. Olivier heeft geen profzege kunnen boeken, maar behaalde wel een mooie achtste klassering in de Vuelta a Burgos van 2014.
Afgelopen seizoen vertelde Daan Olivier in het Weekendinterview uitgebreid over de tijd waarin hij overtraind was. “Ik gunde mezelf nooit effetjes rust. Ik heb geleerd dat dit voor mij niet de manier is om topsport te bedrijven”, zei hij destijds.
Wat ik in dit artikel lees is niet dat hij door de keuze voor profwielrenner bang is een maatschappelijke carrière mis te lopen, maar dat hij er achter is gekomen dat hij in zijn huidige situatie niet op zijn plek zit.
Had een andere begeleiding, andere ploeg, andere omgeving er toe geleid dat hij profwielrenner was gebleven? Misschien.
Ik vind het echter een beetje makkelijk om te zeggen dat Giant hier iets mis heeft gedaan. Ik ben tijdens mijn studie en op werk mensen tegengekomen die genoeg plezier hadden met studiegenoten/collega's, maar er achter kwamen dat de studie/het werk waar ze voor hadden gekozen niet iets was wat bij ze paste en waar ze genoeg plezier en voldoening uit konden halen. Heel begrijpelijk dat je dan een andere keuze maakt.
Soms kan het dubbeltje makkelijk de andere kant op, een overwinning, twee paar borsten in je nek. Als schipperraar liet ik juist het varen schieten om meer aan sport te kunnen doen.
Varen was vrijheid, nooit hetzelfde, altijd nieuwe bestemmingen en toch dagen van 20 uur.
Associeer ik ook wel met fietsen, klimmen, dalen, pittoreske villages en zalig eten, Daan mist dat plezier waarschijnlijk en das gewoon jammer. Gaat niks boven buiten werken!
Nu maar hopen dat een bachelor economie diploma in zijn driedelig grijs kostuums binnenzak en slaaf van het kapitalistisch systeem in dat financiële wereldje hem wel weer plezier zal brengen.
Niet dat dit helemaal mijn wereldbeeld is, maar je zou een wielrenner(rijdend reclamebord) even goed kunnen zien als een slaaf van het kapitalistisch systeem.
Ga ff ergens anders lopen trollen man!