Danny van der Tuuk over succes Equipo Kern Pharma: “De ploeg heeft in juni de knop omgezet”
foto: Cor Vos
JulianDubbeld
zaterdag 7 september 2024 om 10:00

Danny van der Tuuk over succes Equipo Kern Pharma: “De ploeg heeft in juni de knop omgezet”

Interview Danny van der Tuuk kijkt met veel plezier naar deze Vuelta a España. De 24-jarige (Poolse) Nederlander rijdt al vier seizoenen voor Equipo Kern Pharma en ziet de ploeg van Vuelta-sensaties Pablo Castrillo en Urko Berrade nu eindelijk echt oogsten. Van der Tuuk denkt wel een verklaring voor het succes van het Spaanse ProTeam te hebben, maar: “Dit is voor mij ook wel heel bizar.”

We gaan terug naar de herfst van 2020. Onverwachts kwam op 19 november het persbericht naar buiten: Van der Tuuk wordt prof bij Equipo Kern Pharma, een nieuwe Spaanse ploeg met alleen maar Spanjaarden die in 2021 voor het eerst op een ProTeam-niveau zou rijden. Door succes in de Spaanse junioren-rittenkoers Trofeo Cabedo in 2017 was de ploeg last-minute nog bij Van der Tuuk uitgekomen.

Sinds 2021 is Van der Tuuk prof bij de ploeg van wijlen Manolo Azcona, maar veel krijgen we in Nederland niet mee van het Spaanse ProTeam. Er wordt niet veel gewonnen en voor de Vuelta a España van 2021 en 2023 wordt de ploeg – nota bene als Spaans team – niet uitgenodigd. Roger Adria doet het in 2023, zonder te winnen, wel goed. Hij versiert een profcontract bij Red Bull-BORA-hansgrohe. Ook Igor Arrieta en Raul Garcia Pierna maakten de overstap naar de WorldTour. Bij die drie renners zal het gezien het recente Vuelta-succes niet blijven.

foto: Cor Vos

Van der Tuuk zag de afgelopen jaren van dichtbij hoe de ploeg zich heeft ontwikkeld. “Het verschil tussen nu en de eerste jaren is vrij groot”, doet hij zijn verhaal bij WielerFlits. “Voor een ploeg op ons niveau zijn we heel professioneel, vind ik. We hebben meerdere trainers in dienst en er is ook een diëtist bijgekomen. Als we op hoogtestage gaan, regelt de diëtist zo goed als het kan met de kok in het hotel wat er gegeten gaat worden.”

In een koers als de Vuelta is zoiets gewoon voor alle ploegen, dus hoe kan het dan dat het er nu uitkomt? “Wij hebben hier echt het hele jaar naartoe gepiekt. De jongens die nu in de Vuelta rijden hadden het hele jaar maar een doel en hebben daar echt alles voor gelaten. Dat is wel een verschil met veel andere ploegen die daar starten. We hadden een minder voorjaar, maar na juni hebben we de knop omgezet. Het team is daarna op veel hoogtestages geweest voor deze ronde. Dat was wel een gokje, maar in Burgos zie je dat Berrade en Castrillo al goed in vorm waren.”

Natuurlijk zit er ook een beetje geluk bij, vertelt Van der Tuuk. “Wij rijden met Equipo Kern Pharma vaker in kopgroepen, maar die kopgroepen halen dan niet tot de meet. Dan rijden we geen uitslag. In deze Vuelta zie je dat Decathlon AG2R La Mondiale en Red Bull-BORA-hansgrohe veel minder controle hebben dan het Jumbo-Visma van de afgelopen jaren. Dus haalt een kopgroep het vaker.”

foto: Cor Vos

Opvallend genoeg begon het succes van Kern Pharma bij het overlijden van oprichter Manolo Azcona. Die dag won Castrillo knap bovenop het skistation van Manzaneda voor Max Poole en Marc Soler. Of Van der Tuuk denkt dat de renners harder zijn gaan rijden door zijn overlijden? “Ja, ja”, is hij heel stellig.

“De hele fundering van de ploeg van nu is door hem gelegd. Heel veel wielrenners binnen de ploeg hebben heel veel aan hem te danken, ik hoor daar ook bij. Bij ons in de service course hangen alleen maar foto’s van hem en de renners die hij heeft opgeleid. Dat zijn serieuze namen, met ook Richard Carapaz en Marc Soler. Toen we ’s ochtends te horen kregen dat hij was overleden, was iedereen heel verdrietig. Zoiets zit echt in je hoofd tijdens zo’n rit, ik denk echt dat je daar extra kracht uit haalt om te winnen.”

Feesten op de kosten van Castrillo
Van der Tuuk krijgt via de groepsapp mee hoe de Vuelta wordt beleefd. “We hebben een groepsapp met zijn allen. Het eerste appje dat werd gestuurd toen Pablo won, was: ‘Hij gaat off-season voor ons betalen.’ Dat is natuurlijk lachen om mee te krijgen. Pablo appte ons daarna ook meteen.”

“Dat is zo mooi aan deze ploeg. Het zijn allemaal superaardige gasten en er hangt een familiaire sfeer, zo voel ik dat echt. Bijna de hele ploeg rijdt sinds 2021 met elkaar, dus we zijn een groep vrienden met zijn allen. We zouden ook met zijn allen op vakantie kunnen. Dat is bijzonder hoor, als je al het hele jaar met elkaar bent geweest”, gaat Van der Tuuk verder.

De Nederlandse Pool gaat zich dus aan het einde van het jaar mengen in het feestgedruis van de ploeg. Eerst staan er nog enkele Italiaanse en Franse najaarskoersen op het programma van Van der Tuuk. Opvallend genoeg staat de coureur niet op de lijst namens Polen voor het EK en WK. Van der Tuuk nam begin dit jaar juist de Poolse nationaliteit aan om in deze koersen te mogen starten.

“Blijkbaar mag je een jaar niet voor jouw land uitkomen als je van nationaliteit bent gewisseld. Dat is jammer, want ik was wel door de Poolse bondscoach gevraagd. Volgend jaar dan maar. Nu richt ik me op de eendagskoersen die nog komen gaan. Parijs-Tours is een mooie koers hoor. Ik hoop dat ik mezelf daar nog kan laten zien.”

“De komende maanden ga ik ook nog met de ploeg om tafel te zitten voor 2025. Officieel ben ik einde contract, maar ik denk dat het wel goed gaat komen. Ik heb er in ieder geval geen stress voor. Nu zijn ze logischerwijs druk met de Vuelta, dus het zal daarna wel komen”, eindigt hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.