Dauphiné met proloog, ploegentijdrit en vier aankomsten bergop
In Lyon is vandaag het parcours van de zeventigste editie van het Critérium du Dauphiné gepresenteerd. ASO-directeur Christian Prudhomme maakte bekend dat de Franse WorldTour-wedstrijd zal beginnen met een proloog, op de vierde dag een ploegentijdrit kent van 35 kilometer, in totaal vier aankomsten bergop heeft en eindigt met een Alpentweeluik.
De achtdaagse wordt geopend met een proloog van 6,6 kilometer voor Valence. Op de vierde dag rijden de renners opnieuw tegen de klok, maar dan met de ploeg. Tussen Pont-de-Vaux en Louhans Châteaurenaud is een 35 kilometer lange, volledig vlakke, ploegentijdrit uitgestippeld door de organisatie.
De puncheurs kunnen uit de voeten op de tweede dag van de Dauphiné, als er twee klimmetjes van vierde categorie in de slotfase liggen. De dinsdagrit is opnieuw voor de heuvelmannen, of wellicht krijgen de aanvallers een kans op weg naar Belleville. Tom-Jelte Slagter zal daar nog goede herinneringen aan hebben. Hij won in 2014 een rit in Belleville.
In etappe vier naar Lans-en-Vercors doemen de eerste bergen op. Na de beklimming van de Col du Mont Noir van buitencategorie volgt een finish op een berg van tweede categorie. Op vrijdag begint de rit met twee cols, waarna door de Savoie gereden wordt. Een lange maar vlakke aanloop leidt de slotklim van Valmorel (buitencategorie) in.
Het slotweekend in de Alpen zal uitdagend zijn en zorgen voor een laatste grote verandering in het eindklassement. De zesde etappe naar La Rosière is bijna identiek aan de elfde etappe van de aanstaande Tour de France. Een korte rit met vier beklimmingen die de renners alvast kennis laat maken met wat ze een maand later te wachten staat. Bovenop de laatste is de finish gelegen, na een klim van 17,6 kilometer aan 5,8%. De laatste rit naar Saint-Gervais is er een met vier beklimmingen van eerste categorie, die voor de nodige opschudding zal zorgen.
Daarnaast werd bekendgemaakt dat de bergtrui vanaf dit jaar blauw met witte bollen is.
Rittenschema Critérium du Dauphiné 2018 (3-10 juni)
Zondag 3 juni – Proloog: Valence – Valence (ITT, 6,6 km)
Maandag 4 juni – Etappe 1: Valence – Saint-Just-Saint-Rambert (179 km)
Dinsdag 5 juni – Etappe 2: Montbrison – Belleville (180,5 km)
Woensdag 6 juni – Etappe 3: Pont-de-Vaux – Louhans Châteaurenaud (TTT, 35 km)
Donderdag 7 juni – Etappe 4: Chazey-sur-Ain – Lans-en-Vercors (181 km)
Vrijdag 8 juni – Etappe 5: Grenoble – Valmorel (130,5 km)
Zaterdag 9 juni – Etappe 6: Frontenex – La Rosière (110 km)
Zondag 10 juni – Etappe 7: Moûtiers – Saint-Gervais (129 km)
Totaal: 951 kilometer, 26 beklimmingen
Er zal trouwens geen sprinter zijn Tour voorbereiden in de Dauphiné
Ik denk niet dat de ploegentijdrit bepalend is in een ronde die vier aankomsten bergop heeft.
Welke clash tussen Giro-renners en de Tourmannen doel je op? Ik kan mij er niet gauw één herinneren namelijk. In de ronde van Zwitserland daarentegen wel.
Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Het klassement zal niet in een definitieve plooi vallen nee. Maar de kans dat gasten als Bardet, Pinot maar bijvoorbeeld zeker een Uran als hij mee doet of Nibali nog winnen is wel al flink kleiner met zo'n TTT. Die moeten echt minuten gaan goedmaken op de klassementsrenners bij BMC, Sky en mogelijk Sunweb.
De TTT is natuurlijk net zo belangrijk als iedere andere etappe, maar voor klimgeiten zoals Aru en Meintjes die geen fatsoenlijke TTT ploeg op de been kunnen brengen is het wel finest.
De invloed van een outstanding kopman wordt met een TTT verwaterd door de noodzaak van een goede ploeg in de breedte.
Dat maakt het nog niet tot iets positiefs.