David Dekker vindt nieuwe uitdaging in Spanje
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 17 oktober 2024 om 14:00

David Dekker vindt nieuwe uitdaging in Spanje

David Dekker vertrekt na dit seizoen bij Arkéa-B&B Hotels, dat woensdag aankondigde zich zorgen te maken over het bestaan van de ploeg na 2025. Er bleek geen goede match te zijn tussen de Franse ploeg en de Nederlandse sprinter. Het komende seizoen mag hij als kopman voor eigen kans gaan in dienst bij Euskaltel-Euskadi, vertrouwen meerdere bronnen aan WielerFlits toe.

Dekker werd via Metec-TKH en SEG Racing Academy in 2021 prof bij Jumbo-Visma. Hij won destijds bijna zijn allereerste koers: alleen Mathieu van der Poel was sneller in de openingsrit van de UAE Tour, waar Dekker wel het puntenklassement won. Daarna liet hij bij de geelzwarten slechts flitsen van zijn talent zien. Hij kreeg af te rekenen met de nodige pech en blessures. Pas halverwege 2023 – inmiddels bij Arkéa-B&B Hotels – werd duidelijk waar veel van zijn problemen vandaan kwamen: een berkenpollenallergie. Maar bij de Fransen vond hij dan toch zijn draai niet.

Wel won Dekker bijna de tweede etappe in de Giro d’Italia van vorig seizoen. Alleen Jonathan Milan was toen sneller. Ook in de Tour of Oman was hij daar tegenaan gelopen, al was toen alleen Tim Merlier hem te snel af. Dit jaar was de derde plek in de GP Monseré na Jarne van der Paar en Timothy Dupont tot op heden zijn beste resultaat. Ook zat hij in de Ronde van Vlaanderen mee in de vlucht van de dag. Toch was de zoektocht naar een nieuwe ploeg aanvankelijk lastig. Er waren uiteindelijk drie opties, waarbij Dekker ook interesse genoot van WorldTeam Alpecin-Deceuninck.

Dekker best of the rest achter Milan – foto: Cor Vos

Niet alleen maar Basken
Een overstap naar de Belgische ploeg zat er uiteindelijk niet in voor hem, maar er lag nog een mooie andere aanbieding klaar. Bij Euskaltel-Euskadi wilden ze Dekker graag hebben, om zich te verzekeren van een wildcard voor de Vuelta a España. Om in aanmerking te komen voor een uitnodiging voor de grote rondes in 2026, moet de ploeg aan het eind van komend seizoen in de top-30 van UCI Team Ranking staan. Met het einde van dit jaar in zicht eindigt de ploeg op een 39ste plaats, waar een plek bij de eerste veertig volstaat voor wildcard-kansen in 2025.

We zien Dekker dus komend jaar in het oranje van Euskaltel-Euskadi koersen. Opvallend, want voor die ploeg kwamen eerst enkel renners uit afkomstig van het Baskenland. Maar van die regel werd afgestapt sinds de ploeg in 2018 weer op profniveau actief is. Zo kwam bijvoorbeeld Sergio Higuita voor de ploeg uit in 2019 en staat sinds vorig jaar de Nieuw-Zeelander James Fouché onder contract. Woensdag werd de Britse neoprof Louis Sutton gepresenteerd en naast Dekker zien we ook de Nederlandse Pool Danny van der Tuuk volgend jaar terug bij Euskaltel-Euskadi.

Qua sponsoren gaat er ook het een en ander veranderen bij de ploeg, vertrouwen Spaanse bronnen rondom de ploeg ons toe. Zo neemt de Baskische ploeg afscheid van fietsenmerk Orbéa en kledingmerk Etxeondo, beiden ook van Baskische makelaardij. Een van de kledingmerken waarvoor Bert van der Tuuk produceert met zijn bedrijf Sportconfex, is de nieuwe kledingsponsor. Komend jaar zal Euskaltel-Euskadi veel ProSeries- en .1-koersen rijden in met name Spanje en Frankrijk, maar ook in België en Italië. Voor die wedstrijden zochten ze een afmaker met een klassiekerprofiel en zodoende kwamen de Basken uit bij David Dekker. Hij tekent bij de ploeg voor één seizoen.

flag-es Euskaltel-Euskadi 2025 (voorlopige selectie)

Euskaltel-Euskadi bij de start voor de GP Monseré eerder dit jaar – foto: Cor Vos


Ook in de WielerFlits Podcast komt dit aan bod na 39.52 minuten


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.