De Belgische coach achter gouden mountainbike-succes INEOS Grenadiers: “Ambities op de weg nu groter”
Ferrand-Prévot - foto: Cor Vos
dinsdag 30 juli 2024 om 12:53

De Belgische coach achter gouden mountainbike-succes INEOS Grenadiers: “Ambities op de weg nu groter”

Voor INEOS Grenadiers kunnen de Olympische Spelen 2024 niet meer stuk. Pauline Ferrand-Prévot en Tom Pidcock behaalden beiden goud op de mountainbike. Architect van dit succes is Kurt Bogaerts, de Belgische coach die de Française en de Brit de laatste twee jaar klaarstoomde voor deze wedstrijden. Met goud dus als ultiem resultaat.

Bogaerts doet zijn verhaal in Het Nieuwsblad. “Eerst heb ik geïnvesteerd in algemene trainingsopbouw van Pauline en Tom. Daarna hebben we specifiek toegewerkt naar het eisenpakket van Élancourt. Ik heb ze op de warmte en op de explosiviteit van een halve minuut tot twee minuten voorbereid. En hen heel snel laten recupereren tussen de intervals in. Al was er na die lekke band van Tom niet veel tijd meer om te recupereren”, grinnikt de 46-jarige Belg.

“Omdat Tom die achterstand moest dicht knallen, had hij noodgedwongen bepaalde ‘zones qua fueling’ overgeslagen”, legt hij uit. “Dan moet je nog extra diep gaan om die wedstrijd te winnen, want hij had de race niet meer in eigen handen. Maar ik zag wel bij elke passage dat hij wel nog de controle over zichzelf had. Na de finish zei hij tegen mij: ‘Je bleef er kalm bij toen dat wiel moest vervangen worden. Je deed alsof er niets was gebeurd.’ Ik zei: wat kon ik anders?”

Tom Pidcock snelt naar goud – foto: Cor Vos

Twijfels over Olympische Spelen 2028
Bogaerts bleef namelijk de correcte cijfers doorgeven aan de Brit. “Deze titel is het bewijs dat het ondanks tegenspoed nooit over is. En dat het goud aan de meet ligt, en nergens anders. Tom heeft enorme weerbaarheid getoond. Het was mooi om zien hoeveel moed hij uit zichzelf kan halen. Ik zag hem nog nooit zo verbeten bezig. Dat onthoud ik. Maar je moet ook de fysieke kracht hebben om dat alsnog om te buigen. Die laatste aanval van Victor Koretzky was moeilijk.”

De Fransman werd door het volgens Bogaerts ‘super chauvinistisch thuispubliek’ gedragen en dat liet luidkeels boe-geroep horen toen Pidcock over de meet kwam. Zaterdag staat de kleine Brit aan het vertrek van de wegwedstrijd en later dit najaar mikt hij op het WK in Zwitserland. Maar verdedigt hij zijn MTB-titel in 2028 in Los Angelos opnieuw? “Tom doet mountainbiken nu eenmaal graag. Natuurlijk wordt zijn ambitie op de weg groter. En hij wordt progressief beter. De Tour van dit jaar heb ik nooit als maatstaf gezien. Die werd gewoon in functie van de toekomst gereden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.