De erelijst van het jongerenklassement in de Vuelta is ultrakort, maar megadik
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 10 augustus 2024 om 10:00

De erelijst van het jongerenklassement in de Vuelta is ultrakort, maar megadik

Het jongerenklassement in de Vuelta a España is een van de meest recent toegevoegde klassementen aan wielerwedstrijd. Desondanks is het palmares zeer goed gevuld en staat de witte trui in Spanje meteen als een huis. Hoe dat zit? WielerFlits neemt je mee in de (korte) historie van deze strijd.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Over de geschiedenis van het jongerenklassement vallen dus niet veel letters te tikken. De geschiedenis van de witte trui in de Ronde van Spanje loopt namelijk slechts vijf jaar. In navolging van de andere twee grote rondes besloot ook organisator Unipublic – onderdeel van de ASO – om een klassement voor de beste wielrenner onder 25 jaar te realiseren.

Met terugwerkende kracht kreeg de Ronde van Spanje de gedroomde eerste winnaar. Het was namelijk Tadej Pogačar die het witte kleinood de eerste keer naar Madrid bracht. Hij won dat jaar, in zijn eerste seizoen als profwielrenner bij UAE Emirates, drie etappes én werd derde in het eindklassement. Een jaar later was Enric Mas de beste van start tot finish, in 2021 won de in 2023 verongelukte Gino Mäder. Zijn opvolger was Remco Evenepoel, gevolgd door Juan Ayuso. Allemaal klinkende namen.

Eerste winnaars jongerenklassement flag-es Vuelta a España
2023: flag-es Juan Ayuso
2022: flag-be Remco Evenepoel
2021: flag-ch Gino Mäder
2020: flag-es Enric Mas
2019: flag-si Tadej Pogačar

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.