De GP de Fourmies is, net over de Belgische grens, een sprinterskoers met Merckx en Van der Poel op erelijst
In 2019 was Pascal Ackermann de snelste - foto: Cor Vos
dinsdag 3 september 2024 om 07:15

De GP de Fourmies is, net over de Belgische grens, een sprinterskoers met Merckx en Van der Poel op erelijst

Begin september wordt traditioneel de Grand Prix de Fourmies verreden. Deze Franse eendagskoers, net over de Belgische grens, is van origine een sprinterskoers die al door meerdere grote namen gewonnen is. Zo staan met Eddy Merckx en Adrie van der Poel serieuze namen op de erelijst. Bijna werd ‘Fourmies’ een WorldTour-koers, zien we in een blik op de historie van de koers.

De Grote Prijs van Fourmies werd in het leven geroepen in 1928. De verantwoordelijke? Auguste Goutierre, voorzitter van de wielerclub Union vélocipédique fourmisienne (UVF). Die wilde graag een wedstrijd organiseren met meer aanzien dan de lokale kermiskoersen van die tijd.

Echt hoog was de opkomst bij die eerste editie nochtans niet. De organisatie telde op 10 juni 1928 amper twaalf inschrijvingen, en daarvan kwamen negen renners effectief opdagen. Onder hen ook Albert Barthélémy, dé trots van de lokale wielerclub. De Fransman ontsnapte in de slotronde samen met de Belg Achille Bauwens en was hem te snel af in de sprint. Iets wat Barthélémy ook de twee daaropvolgende jaren nog zou overdoen – hij is tot op de dag van vandaag recordhouder.

Na Barthélémy zou nog 29 keer een Fransman juichend over de streep komen in Fourmies. Op 88 edities is dat, vergeleken met andere Franse koersen die in dezelfde periode zijn ontstaan, een relatief laag aantal. Een belangrijke oorzaak ligt hieraan ten grondslag: omdat Fourmies slechts een handvol kilometer van de Belgische grens met Momignies ligt, hebben er altijd veel Belgen meegedaan en ook gewonnen. Tim Merlier zette in 2023 het aantal Belgische zeges op 25 in Fourmies.

Giovanni Visconti wist als een van de laatsten de spurt te ontlopen – foto: Cor Vos

Zo vinden we ook Eddy Merckx, Benoni Beheyt en Philippe Gilbert terug op de erelijst. In de jaren dat Beheyt en Merckx hun triomfen behaalden, was de GP van Fourmies zelfs tijdelijk even een rittenkoers van twee dagen. Nadien werd het weer de traditionele eendagskoers en zetten ook Adrie van der Poel, Olaf Ludwig, Michele Bartoli, Andrea Tafi en Marcel Kittel zich op het palmares.

Sinds 2005 maakt de Grote Prijs van Fourmies deel uit van de ProSeries van de UCI. In 2016 dienden de organisatoren een aanvraag in ter promotie naar de WorldTour, maar de UCI verleende hen geen stapje hogerop. De laatste jaren is ‘Fourmies’ vaker een sprintfeest, al wonnen Giovanni Visconti (2008) en Fabio Felline (2015) na een succesvolle aanval.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.