De GP de Québec zal voor altijd een van de grootste zeges van Robert Gesink zijn
foto: Cor Vos
vrijdag 6 september 2024 om 06:45

De GP de Québec zal voor altijd een van de grootste zeges van Robert Gesink zijn

De Grand Prix de Québec is, wat misschien onverwacht is, een best jonge wedstrijd. In korte tijd heeft de koers wel een naam gekregen, dat zie je alleen al door naar de indrukwekkende erelijst te kijken. Wie daar ook op staat? Robert GesinkWielerFlits neemt je mee in de historie.

De Grand Prix de Québec vierde in 2019 het kristallen jubileum, niet wetende dat het de twee jaar erna niet georganiseerd zou worden wegens de coronacrisis. Het was in 2010 dat de Canadese eendagskoers het levenslicht zag en Thomas Voeckler historie schreef door de eerste editie te winnen. Québec stond toentertijd in de schaduw van Montréal, dat al eens een WK wielrennen en de Olympische Spelen had georganiseerd.

Tegenwoordig is de combinatie Québec-Montréal gewaardeerd in het peloton. Voor klassiekerrenners is het een hoogtepunt in het najaar en zeker als het aanstaande wereldkampioenschap (dit jaar is dat niet het geval omdat het WK begin augustus al verreden is) op een soortgelijk parcours plaatsvindt, dan is de Canadese combi een ijkpunt. Dat Québec een koers is voor klimmers, heuvelspecialisten en puncheurs, blijkt uit de erelijst.

Gilbert won als Belgisch kampioen in Canada – foto: Cor Vos

Tot de eerste categorie behoren Robert Gesink (2013) en Rigoberto Urán (2015), die met hun klimbenen de winst wisten te pakken in de stad in Franstalig Canada. Philippe Gilbert (2011) en Simon Gerrans (2012 en 2014) zijn de Ardennentypes die het bolwerkten in Québec, maar ook de sprinters kunnen er nu winnen.

Peter Sagan was in 2016 en 2017 de beste in de oplopende finishstraat. De drievoudig wereldkampioen uit Slowakije wist zich daarmee naast Gerrans te voegen, iets wat Michael Matthews ook deed door de edities van 2018 en 2019 te winnen. Gerrans, Sagan en Matthews zijn met twee overwinningen dus de recordhouders.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.