De Grijze Trui: etappe 2
In maart dit jaar grapte Jens Voigt dat het tijd werd voor een Grijze Trui in de wielrennerij. Er zijn inmiddels zoveel ‘oudjes’ die rondrijden, dat er voor hen apart een rangschikking zou moeten komen. Wielerflits volgt de oudere renners deze Tour de France en geeft elke dag de uitslag van dit virtuele klassement. Alle renners van 1975 of daarvoor komen hiervoor in aanmerking. Vandaag etappe 2: Brussel – Spa.
Vooraf is deze tweede etappe omschreven als een kleine Luik-Bastenaken-Luik, de Côte de Stockeu en de Col du Rosier zijn jaarlijks opgenomen in het parcours van La Doyenne. Tot groot verdriet van sommigen brachten deze heuvels vandaag niet het gewenste spektakel. In tegendeel, want waar men een spervuur van demarrages verwachtte, kwamen de tenoren van het algemeen klassement ten val. Ook kanshebbers voor de maillot gris kwamen ten val. De leider in dit officieuze klassement Lance Armstrong leek door zijn valpartij veel tijd te verliezen op zijn concurrenten in het algemeen klassement maar vanwege de daarop volgende neutralisatie in het peloton kon Armstrong terugkeren. De winnaar van de etappe van gisteren en kanshebber voor de grijze trui Alessandro Petacchi smakte eveneens tegen de grond. De 36-jarige sprinter viel in de afdaling van de Stockeu op hetzelfde punt waar ook Andy Schleck en Nederlands kampioen Niki Terpstra vielen. Alle drie wisten ze heelhuids de finish te halen, Schleck in het peloton, Petacchi en Terpstra op grote achterstand.
Grijze Trui Klasseringen
Uitslag rit 2: Brussel – Spa (201 km.)
1. Robbie McEwen (Australië/Katusha) 4u44m44s
2. Jeremy Hunt (Groot Brittannië/Cervélo Test Team) z.t.
3. Danilo Hondo (Duitsland/Lampre) z.t.
4. Chris Horner (Verenigde Staten /Team Radioshack) z.t.
5. Levi Leipheimer (Verenigde Staten /Team Radioshack) z.t.
Algemeen klassement na rit 2:
1. Lance Armstrong (Verenigde Staten/Team Radioshack) 10u 04m 44s
2. Levi Leipheimer (Verenigde Staten /Team Radioshack) + 6s
3. Andreas Klöden (Duitsland/Team Radioshack) +14s
4. Alexandre Vinokoerov (Kazachstan/Astana) +16s
5. Grischa Niermann (Duitsland/Rabobank) +28s
Renner van de dag: Alexander Vinokourov
De 36-jarige Alexander Vinokourov is de renner van de dag. De man uit Kazachstan zei vooraf dat hij de tweede etappe wilde winnen voor de Kazachstaanse premier, de route van de tweede etappe werd ook wel aangeduid als een kleine Luik-Bastenaken-Luik. De reguliere L-B-L won Vino in het voorjaar. Daarbij jubileerde de Kazachstaanse hoofdstad Astana gisteren (5 juli). Genoeg redenen om deze toevalligheden te beklinken met een overwinning. Helaas voor Vinokourov kwam hij in de tweede etappe niet veder dan de 61e plaats.
Vinokourov werd profrenner in 1997 bij de Franse ploeg Casino. Onder leiding van technisch directeur Vincent Lavenu won hij in 1999 Dauphiné Libéré. In dat zelfde jaar maakte hij de overstap naar het Duitse Team Telekom, en debuteerde hij in de Tour de France. In de schaduw van kopman Jan Ullrich eindigde hij als 35e in Parijs. In de daarop volgende jaren werd duidelijk dat Vinokourov vooral sterk voor de dag kwam in de klassiekers. Zo won hij in 2003 de Amstel Gold Race, en in 2005 en 2010 Luik-Bastenaken-Luik. Maar ook in de Tour de France was hij succesvol, in het topjaar 2003 eindigde Vinokourov als derde, en won hij één etappe. In 2005 eindigde hij als vijfde met twee etappezeges.
In 2006 ruilde hij Team Telekom in voor Liberty Seguros. De reden voor de overstap was dat hij de enige kopman voor de Tour de France wilde zijn. Tijdens de voorbereidingen op La Grande Boucle ontpopte zich het dopingschandaal Operación Puerto. Op de lijst met dopingverdachte stond ondermeer de ploegleider Manolo Saiz. Sais nam hier door ontslag en de sponsor Liberty Seguros trok zich eveneens terug. In een ultieme poging toch nog te kunnen deelnemen aan de Tour vond Vinokourov een sponsor in eigenland. Een conglomeraat van oliebedrijven onder de naam Astana moest Vino naar de Touroverwinning helpen. Een paar dagen voor de start van de Tour kwam de lijst met namen van dopingverdachten van Operación Puerto vrij. Op deze lijst stond de bijna voltallige Astana formatie, het was inmiddels te laat reserves op te roepen. Vinokourov moest noodgedwongen de Tour de France 2006 aan zich voorbij laten gaan. Later dat jaar kwam hij sterk terug en won hij de Ronde van Spanje.
Ook in 2007 stemde Vinokourov zijn seizoen af op de Tour de France. Na het winnen van zijn tweede etappe werd bekend gemaakt dat Vinokourov positief was getest op bloeddoping. Zijn ploeg Astana ontsloeg hem direct en stapte eveneens uit de Tour de France. De Kazachstaanse wielerbond schorste Vinokourov voor één jaar. Even leek het erop dat het einde carrière was voor de Kazach maar in 2009 maakte hij zijn comeback in de wielerwereld. Op 25 april 2010 verbaasde hij vriend en vijand door de klassieker Luik-Bastenaken-Luik voor de tweede keer in zijn wielerloopbaan te winnen. Momenteel rijdt Vinokourov de Tour de France, en bezit hij de vierde plaats in het grijze trui klassement.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.