De Kort: “Veel geleerd in afgelopen Tour de France”
In de afgelopen twee jaar betekende een Tour de France voor Koen de Kort vooral hard werken in de vlakke etappes, om Marcel Kittel zo goed mogelijk af te leveren. In de Tour van dit jaar lag dat wat anders. Natuurlijk werd er in de sprintetappes gewerkt voor John Degenkolb, maar met Warren Barguil als klassementsman, werd diens bescherming aan het takenpakket toegevoegd. Een waardevolle leerschool, zo vertelde De Kort aan WielerFlits.
De Kort doet, net als zo veel Nederlandse renners, momenteel een rondje langs de diverse criteriums. Na drie weken Tour een behoorlijke verandering in ritme en een goed moment om even terug te blikken. “Ik denk dat we tevreden mogen zijn”, oordeelde hij over de Tour de France van Giant-Alpecin. “We hebben weliswaar niet de vier etappezeges van de afgelopen jaren behaald, maar wel erg lang goed meegedaan in het klassement. Op die manier zijn we als ploeg wel gegroeid.”
“Ik had tot voor deze Tour nog nooit voor een klassement gereden en in die rol moet je toch op andere dingen letten. Warren mag geen tijd verliezen, hij moet altijd voorin gehouden worden en ik had echt wat te doen in de bergritten. Maar de samenwerking met de ploeg verliep supergoed, ook met John en Warren. Warren hielp John waar hij kon en andersom stond John Warren weer bij in de lastige ritten.”
Na twee Tours met elk vier ritzeges, bleef het deze keer bij één etappe-overwinning voor Giant-Alpecin. Simon Geschke won de zeventiende etappe naar Pra Loup met een fraaie solo, nadat eerder Degenkolb enkele sprints nipt had verloren. Van tegenslag wilde De Kort echter niets weten. “Wel met Tom Dumoulin natuurlijk, maar verder niet. John had er zomaar twee kunnen winnen en dan hadden we kunnen spreken van onze beste Tour ooit. Misschien waren we in de jaren hiervoor op de piek net even wat beter, maar in de breedte was dit onze beste Tour.”
Het zijn 9 overwinningen in 3 Tours.
Ik weet niet of de nadruk lag op een tegenvallende Tour, er ontstond wel discussie over de opmerking van de ploeg dat dit hun beste Tour was.
Qua resultaat was dit natuurlijk niet hun beste Tour, maar ik geloof best dat het qua niveau wat de renners haalden wel hun beste Tour was.
1 wereldtopper als Kittel maakt natuurlijk het verschil tussen 4 en 0 sprintoverwinningen. Degenkolb werd gewoon telkens op waarde geklopt, daar had een andere ploeg niet heel veel aan kunnen veranderen. Met als uitzondering misschien de kasseienrit, maar dat is nu ook niet de makkelijkste rit om in de finale nog te controleren.
Dat was natuurlijk wél de grootste 'blunder' van Giant door niet meteen met het schuim op de bek Martin terug te pakken daar.
Naast Degenkolb zaten alleen nog Barguil en de Kort in de eerste groep en laatstgenoemde had al redelijk wat werk gedaan.
Ik vind wel dat de ploeg teveel achtervolgens werk heeft gedaan in bepaalde etappes terwijl ze absoluut niet de beste/snelste sprinter in huis hadden. Daarnaast faalde de sprinttrein gewoon en zat Degenkolb in de laatste 1,5 kilometer vaak alleen en verspeelde krachten door van wiel naar wiel te springen.
Ik ben dan ook echt benieuwd naar Kittel in de ronde van Polen.
Selectieve verontwaardiging! TLJ rijdt in een bergrit achter hun eigen renner - Kruijswijk- aan, notabene hun beste klimmer en laat hem terugzakken omdat Gesink eventjes 10m. moest lossen. Dit alles nadat Verhoeven had aangegeven dat ze graag met Kruijswijk in een ontsnapping wilden zitten, "maar dat het natuurlijk geen computerspelletje is".....
Nu kun je je nog troosten met de "zekerheid" dat Kelderman het wel eventjes had afgemaakt en net doen of er geen lepe Gautier in zijn wiel zat, die de dagen erna gewoon weer in de aanval ging.
Dit alles nog los van de vraag wat het Duitse Giant met het belang van TLJ te maken heeft...!