De Renewi Tour kent een roerige, maar tevens rijke (voor)geschiedenis
De solo van Mathieu van der Poel in 2020 staat nog in ons wielergeheugen gegrift - foto: Cor Vos
woensdag 28 augustus 2024 om 08:15

De Renewi Tour kent een roerige, maar tevens rijke (voor)geschiedenis

De Ronde van Nederland, Eneco Tour, BinckBank Tour, Benelux Tour en nu Renewi Tour. De enige WorldTour-rittenkoers van de Lage Landen heeft al wat transformaties ondergaan, maar dit doet weinig af aan de allure van de wedstrijd. De ronde staat immers altijd garant voor mooie wielerverhalen en spektakel. WielerFlits duikt in de geschiedenis!

De naam Renewi Tour is nog relatief nieuw, maar de wedstrijd erachter kent een rijke (voor)geschiedenis. De koers is namelijk voortgekomen uit de Ronde van Nederland, die voor het eerst verreden werd in 1948. Op de erelijst van de etappekoers staan veel grote namen uit de wielerhistorie, zoals viervoudig eindwinnaar Gerrie Knetemann, Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk, wereldkampioen van 1979 Jan Raas en Erik Dekker, de eindwinnaar van de Wereldbeker 2001.

Voor de editie van 2001 dreigde de organisatie te moeten bezuinigen, maar energieleverancier Eneco sprong in de bres. Voor het bedrijf was het een mooie kans om zijn naamsbekendheid te vergroten met de liberalisering van de energiemarkt. In 2002 verdween de Ronde van Nederland zo als naam en voortaan heette de Nederlandse koers de Eneco Tour.

In 2009 won een nog jonge Edvald Boasson Hagen voor het eerst het eindklassement – foto: Cor Vos

De ronde ging op dat moment over vijf wedstrijddagen, maar volgens de nieuwe doelstellingen moesten dat er uiteindelijk zeven worden. Een uitbreiding naar Duitsland en België was daarvoor noodzakelijk, ook gezien de belangen van de hoofdsponsor bij het opengaan van de Europese energiemarkt. De lucratieve ProTour van de UCI bracht de Nederlandse ronde een paar jaar later samen met Belgische organisatoren, waardoor de vernieuwde Eneco Tour vanaf 2005 een Nederlands-Belgische ronde werd.

De Amerikaan Bobby Julich – die in 1998 als nummer drie het eindpodium mocht beklimmen van de Tour de France – won de eerste editie van de vernieuwde Eneco Tour. In de jaren die volgden, wisten José Iván Gutiérrez (2007 en 2008), Edvald Boasson Hagen (2009 en 2011) en Tim Wellens (recordhouder met drie eindzeges in 2014, 2015 en 2023) de ronde meerdere keren achter hun naam te zetten. Andere winnaars waren onder meer Lars Boom en Niki Terpstra.

Tom Dumoulin was de beste in 2017 – foto: Cor Vos

In 2017 ging de ronde verder als de BinckBank Tour. Onder die naam werden Tom Dumoulin (2017), Matej Mohorič (2018), Laurens De Plus (2019) en Mathieu van der Poel aan de erelijst van de koers toegevoegd. Laatstgenoemde sloeg in 2020 toe in de slotrit naar Geraardsbergen met een solo van meer dan vijftig kilometer. De op dat moment Nederlands kampioen werd in de laatste kilometers nog bijna gegrepen, maar hield uiteindelijk nipt stand en sloeg zo een dubbelslag.

Een jaar na de zege van Van der Poel kwam er weer een nieuwe naam. De BinckBank Tour werd de Benelux Tour. Uiteindelijk is de wedstrijd onder die naam maar één keer verreden, want in 2022 kon de koers niet doorgaan vanwege logistieke problemen en moeilijkheden op mediavlak. En vanaf 2023 is Renewi – afvalverwerker en recyclebedrijf – dus de naamgever van de ronde. “De vijfdaagse wielerwedstrijd wordt onder impuls van de nieuwe titelpartner Renewi een voorbeeldevenement op het vlak van duurzaamheid”, kondigde de organisatie in mei dat jaar aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.