De status van de Mixed Team Relay op het EK wielrennen is sinds Alkmaar nog altijd niet heel groot
Nederland in actie op het EK wielrennen 2021 - foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2024 om 20:30

De status van de Mixed Team Relay op het EK wielrennen is sinds Alkmaar nog altijd niet heel groot

Sinds 2019 is de ploegentijdrit onderdeel van het EK wielrennen in de vorm van een Mixed Team Relay. Een gemengde ploegentijdrit, zoals u het wil noemen. Heel groot wil dat onderdeel alleen nog niet worden op het Europees kampioenschap. Dat Nederland zich vanaf 2024 terugtrekt, is misschien wel tekenend voor het imago van het mannen- en vrouwenonderdeel. WielerFlits werpt een blik op de historie.

De Mixed Relay is een relatief nieuw onderdeel in de wielersport. Jarenlang was de ploegentijdrit voor merkenteams een discipline op het WK wielrennen, maar sinds 2019 werd door de UCI een Mixed Relay-ploegentijdrit voor landen in het leven geroepen.

De UCI wilde met de introductie van een mixed-onderdeel de gendergelijkheid stimuleren in het wielrennen, zoals in meer (vooral olympische) sporten het geval is de laatste jaren. Een plan dat de Europese wielerunie (UEC) overnam en voor het eerst opnam in het programma van het EK wielrennen in Alkmaar.


Regels van de Mixed Team Relay

De landenteams starten met drie mannen en drie vrouwen, waarbij de bondscoaches zowel beloften als profs mogen selecteren. De mannen en de vrouwen starten apart van elkaar, maar rijden wel over hetzelfde parcours. Eerst vertrekken de drie mannen. Zodra de tweede man de streep bij start-finish is gepasseerd, mogen de drie vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geldt als eindtijd.

De Mixed Team Relay tijdens het EK wielrennen 2019 in Alkmaar – foto: Cor Vos

Het eerste Mixed Relay-kampioenschap in het wielrennen werd verreden op het EK 2019 in Alkmaar. Acht landen stuurden een team naar de Zaanstreek, waar thuisfavoriet Nederland na een koers van 44,8 kilometer (twee keer 22,4 kilometer) de beste bleek. Niet veel later veroverde Nederland ook de eerste wereldtitel op dit gloednieuwe onderdeel.

In de twee jaren daarna eisten twee andere landen de titel op. In 2020 waren de Duitsers in het Franse Plouay de snelste, met hardrijders als Tony Martin, Nils Politt en Lisa Brennauer. Een jaar later mochten de Italianen in eigen land juichen. Een ijzersterke selectie met onder andere Filippo Ganna en Marta Cavalli greep de titel.

In 2022 stond de Mixed Team Relay-ploegentijdrit niet op het programma in München, omdat op het ‘Super EK’ geen ruimte was in het schema. Enkel de junioren en de beloften werkten toen deze discipline af. Na een jaar afwezigheid stond de Mixed Relay op het EK van 2023 in Drenthe wel weer op het menu; toen ging Frankrijk aan de haal en viel Nederland verrassend naast het podium.

De Franse zege op het EK wielrennen in Drenthe, 2023 – foto: Cor Vos

Teneur rondom Mixed Relay verandert, Nederland haakt af
De teneur rondom het nieuwe, gemengde onderdeel is wel aan het veranderen. Grote namen laten vaak verstek gaan voor dit onderdeel – zij geven voorrang aan de individuele tijdrit en/of de wegwedstrijd – en het aantal deelnemende landen valt al jarenlang vies tegen. In 2019, 2021 en 2023 deden acht landen mee en in 2020 waren dat ‘maar’ zes landen. Dat aantal groeit dus niet.

De kritiek op de Mixed Relay kwam in de zomer van 2024 in een stroomversnelling toen de KNWU bekendmaakte dat Nederland niet meer gaat starten op kampioenschappen. Een groot wielerland dat ontbreekt, en het is afwachten of andere landen gaan volgen.

“Met de enorm drukke kalenders van de renners is het helaas niet mogelijk gebleken dit organisatorisch voor elkaar te krijgen”, zei bondscoach Koos Moerenhout daarover. “Dit is echt een onderdeel wat je gezamenlijk als team de tijd en focus wil geven wat het verdient om tot het best mogelijke resultaat te komen. Als blijkt dat je dit niet op de meest optimale manier kunt doen, dan moet je helaas besluiten niet deel te nemen.”

Laatste winnaars EK Mixed Team Relay
2023: flag-fr Frankrijk
2022: niet verreden 
2021: flag-it Italië
2020: flag-de Duitsland
2019: flag-nl Nederland


Op het EK wielrennen 2024 in Belgisch Limburg staat de Mixed Team Relay op donderdag 12 september.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.