De Tour de France 2019 in feiten en statistieken
foto: Cor Vos
zondag 28 juli 2019 om 21:45

De Tour de France 2019 in feiten en statistieken

Overzicht De Tour de France is ten einde en dat betekent dat er ook veel lijstjes gemaakt worden. Zo hebben we dit jaar de jongste Tourwinnaar in meer dan een eeuw tijd en eerder deze ronde schreef Mike Teunissen geschiedenis namens Nederland. Wat valt nog meer op? WielerFlits zet de opmerkelijkste statistieken op een rij.

  • Egan Bernal is de eerste Colombiaanse Tourwinnaar. De laatste jaren waren Nairo Quintana (tweede in 2013 en 2015) en Rigoberto Urán (tweede in 2017) al dichtbij. Bernal is zelfs de eerste Zuid-Amerikaan die de Tour wint.
  • Egan Bernal is de jongste Tourwinnaar in 110 jaar. Vandaag is de Colombiaan precies 22 jaar en 196 dagen oud. Hij staat in de ranglijst achter Henri Cornet (19 jaar en 355 dagen, in 1904) en François Faber (22 jaar en 187 dagen, in 1909). Andere opvallende namen in de top-10 jongste Tourwinnaars zijn Felice Gimondi (22 jaar en 288 dagen, in 1965) en Jan Ullrich (23 jaar en 237 dagen, in 1997).
  • Egan Bernal is de negende winnaar van de Tour de France zonder een rit te winnen. Hij schaart zich in een rijtje met Henri Cornet (1904), Firmin Lambot (1922), Roger Walkowiak (1956), Gastone Nencini (1960), Lucien Aimar (1966), Greg LeMond (1990), Oscar Pereiro (2006) en Chris Froome (2017).
  • Egan Bernal is na Eddy Merckx (1974) en Lance Armstrong (2001) de derde Tourwinnaar die de Ronde van Zwitserland heeft gewonnen in de voorbereiding op de Tour.
  • Egan Bernal is de vijfde renner die de Ronde van de Toekomst en de Ronde van Frankrijk heeft gewonnen in zijn carrière. Felice Gimondi, Greg LeMond, Miguel Indurain en Joop Zoetemelk gingen hem voor.
  • Egan Bernal is de vierde renner die het eindklassement en het jongerenklassement wint in de Tour de France. Eerder waren Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997) en Alberto Contador (2007) de gelukkigen met het geel en het wit in Parijs.
  • Egan Bernal is de eerste renner die in één seizoen Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland en de Tour de France wint.

Bernal viert zijn historische eindzege – foto: Cor Vos

  • Steven Kruijswijk is de negende Nederlander op het eindpodium van de Tour de France. Vorig jaar werd Tom Dumoulin de achtste in dat rijtje. De andere zeven zijn: Joop Zoetemelk (7x op het podium), Jan Janssen (2x), Hennie Kuiper (2x), Johan van der Velde, Peter Winnen, Steven Rooks en Erik Breukink.
  • Steven Kruijswijk is de eerste Nederlander met top-4 plaatsen in de Giro, Tour en Vuelta. De Brabander wordt nu derde in de Tour en werd eerder al vierde in de Giro (2016) en de Vuelta (2018).
  • Steven Kruijswijk is de eerste renner van Jumbo-Visma en voorgangers op het eindpodium in de Tour de France. Officieel gaat de geschiedenis van de ploeg terug tot 1984, toen de ploeg Kwamtum-Hallen heette. De langste periode was onder de naam Rabobank. Kanttekening: Denis Menchov staat in de boeken als nummer drie van de Tour 2008, maar dat was pas na het schrappen van Bernhard Kohl. In 2010 stond Menchov er wel, maar werden zijn eigen uitslagen geschrapt.

Team Ineos viert de Tourzege – foto: Cor Vos

  • Voor het eerst sinds 1956 hebben de drie renners op het eindpodium geen ritzege geboekt. Officieel heeft Egan Bernal de etappe die geneutraliseerd werd na de top van de Col de l’Iseran niet gewonnen. De tijdverschillen werden wel berekend in het klassement.
  • Het is de vijfde keer dat een ploeg de nummers één en twee op het eindpodium heeft. Eerder waren het Hinault en LeMond (1985, bij La Vie Claire), LeMond en Hinault (1986, bij La Vie Claire), Riis en Ullrich (1996, bij Telekom) en Wiggins en Froome (2012, bij Team Sky).
  • Team Ineos is de eerste ploeg die de Tour wint met vier verschillende renners: Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal. Movistar en voorgangers hebben drie verschillende Tourwinnaars: Pedro Delgado, Miguel Indurain en Oscar Pereiro.
  • Nog nooit was het verschil zo klein tussen de eindwinnaar en de nummer drie in het klassement. Steven Kruijswijk heeft na 21 etappes een achterstand van ‘slechts’ 1 minuut en 31 seconden op Egan Bernal.

Drie ritzeges voor debutant Caleb Ewan – foto: Cor Vos

  • Peter Sagan heeft nu in zijn eentje het recordaantal gewonnen groene truien in handen. Hij won voor de zevende keer het puntenklassement en laat daarmee Erik Zabel (zes keer) achter zich.
  • Nog nooit was het aantal punten van de bergtruiwinnaar lager dan dit jaar. Romain Bardet wint de bollentrui met 86 punten. Het laagste aantal bergpunten sinds de invoering van de huidige telling. Opvallend: Bardet won alleen de bergsprint op de Port de Lers in etappe 15.
  • Alejandro Valverde is de vierde renner in de geschiedenis die maar liefst achttien keer bij de eerste tien in het eindklassement wist te eindigen in een grote ronde. Hij mag zich nu in één adem noemen met Gino Bartali, Felice Gimondi en Pedro Delgado.
  • Movistar heeft nu het vaakst het ploegenklassement gewonnen in de Tour de France, namelijk zes keer. De Spaanse ploeg doet het nu voor het vierde jaar op rij.
  • Caleb Ewan is de eerste Tourdebutant met drie ritzeges sinds Peter Sagan in 2012.
  • Caleb Ewan is na Robbie McEwen de tweede Australiër die drie etappes wint in een Tour de France. McEwen flikte dat eerder in 2005 en 2006.

Mike Teunissen in de gele trui – foto: Cor Vos

  • Voor het eerst in 30 jaar was er weer een Nederlandse geletruidrager: Mike Teunissen. Hij wist op de openingsdag in Brussel de sprint te winnen, nadat kopman Dylan Groenewegen gevallen. Teunissen volgde daarmee Erik Breukink (1989) op.
  • Het is de derde keer dat Jumbo-Visma en voorgangers vier etappezeges boeken in de Tour de France. Rabobank flikte hetzelfde in 2000 en 2006.
  • Er waren voor het eerst sinds 2001 drie verschillende Belgische ritwinnaars in de Tour de France. Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout van Aert treden in de voetsporen van Marc Wauters, Rik Verbrugghe en Serge Baguet.
  • In totaal hebben 19 (van de gestarte 21) Belgische renners Parijs gehaald. Dat is het hoogste aantal Belgische uitrijders sinds 1990, toen 21 (van de gestarte 27) Belgen de finish haalden.

Na de neutralisatie kwam er geen ritwinnaar – foto: Cor Vos

  • De laatste keer dat een Touretappe werd geneutraliseerd en geen winnaar kende, was in 1995. Toen was dat ter ere van de overleden Fabio Casartelli. Zijn ploeggenoten van Motorola reden gezamenlijk over de finish in Pau na etappe 16. Dit jaar was de organisatie genoodzaakt om etappe 19 voortijdig te stoppen, omdat door noodweer de route onbegaanbaar was geworden.
  • Deze Tour kent het laagste percentage aan opgaves ooit. Volgens ProCyclingStats hebben slechts 19 renners van de gestarte 176 renners Parijs niet gehaald. Dat is omgerekend 10,8%. In totaal hebben 21 renners de finish niet gehaald, maar twee daarvan zijn gediskwalificeerd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.