De route van de Tour-favorieten: wat doen Vingegaard, Pogacar, Roglic en Evenepoel?
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 2 juni 2024 om 18:45

De route van de Tour-favorieten: wat doen Vingegaard, Pogacar, Roglic en Evenepoel?

Overzicht Nog precies vier weken en dan begint de Tour de France. De topfavorieten hebben dus met andere woorden nog 28 dagen om in topvorm te geraken voor de belangrijkste koers van het jaar. Voor twee van hen begint de tijd te dringen, voor de andere twee is er geen vuiltje aan de lucht. Of zijn er nog meer kapers op de kust? WielerFlits zet de mannen op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

flag-be Remco Evenepoel
De laatste vier weken richting de Tour beginnen voor Remco Evenepoel met het Critérium du Dauphiné. Verwacht nog geen wonder, want de kopman van Soudal-Quick-Step heeft nog wel wat werk te verrichten. Hij keert namelijk in Frankrijk terug in competitie na zijn zware val in de Ronde van het Baskenland, waar hij meerdere breuken opliep. “Dit is meer een wedstrijd om wat koersritme op te doen”, is de wereldkampioen tijdrijden voorzichtig. Een klassement? Nog niet.

Wel was de Belg in mei drie weken lang op hoogtestage in Sierra Nevada. Evenepoel trok samen met meesterknechten Mikel Landa en Ilan Van Wilder naar het Spaanse hooggebergte. Alle drie rijden ze komende week het Critérium du Dauphiné en vervolgens gaan ze opnieuw op hoogte. Daarna slaat hij het Belgisch kampioenschap tijdrijden mogelijk over, maar verdedigt hij wel zijn nationale driekleur op de weg. Dat is de laatste koersprikkel voor de Tour de France-start.

Schema
flag-fr Critérium du Dauphiné
?? Hoogtestage
flag-be Belgisch kampioenschap op de weg
flag-fr Tour de France

flag-si Tadej Pogačar
Voor Tadej Pogačar begint de voorbereiding op La Grande Boucle ‘nu pas’. De 25-jarige Sloveen heeft net een week vrijaf gehad nadat hij de Giro d’Italia van etappe twee tot de slotrit gedomineerd heeft. Met een beetje fantasie zou je het een verkapt trainingskamp kunnen noemen, maar daarmee zouden we de concurrentie tekort doen. Feit is wel dat het wonderkind dit jaar voor een andere route kiest dan gebruikelijk. Een uitdaging die hem wel past.

Ten tijde van de Giro was de Tour-ploeg van UAE Emirates op hoogtestage in Sierra Nevada. Zij zijn allemaal net teruggekeerd en zullen in verschillende samenstellingen actief zijn in het Critérium du Dauphiné (onder andere Juan Ayuso) en de Ronde van Zwitserland (o.a. João Almeida). Ook Adam Yates was daarbij, de nummer drie van de Tour vorig jaar. Zijn kalender is in juni nog leeg. Pogačar zit vanaf zondag voor drie weken op hoogte in Isola 2000. Hij volgt de Mathieu van der Poel-route naar de Tour: alleen maar trainen op hoogte en direct naar de Tour.

Schema
flag-fr Hoogtestage Isola 2000
flag-fr Tour de France


flag-si Primož Roglič
Sinds die horrorcrash in de Ronde van het Baskenland begin april, hebben we in koers ook niets meer van Primož Roglič gezien. De 34-jarige Sloveen kwam er echter redelijk goed vanaf en men neemt in het peloton aan dat hij gewoon op schema zit voor de Tour de France. Ook hij was de afgelopen maand te vinden in Sierra Nevada. In Spanje reed Roglič onder meer naar de top van de Pico Veleta, de hoogste top in Europa die je via een geasfalteerde weg kunt bereiken.

Komende week zullen we weten hoe de vlag er bij BORA-hansgrohe bijhangt. De Sloveen rijdt namelijk het Critérium du Dauphiné, samen met zijn voornaamste helpers straks in de Tour: Jai Hindley en Aleksandr Vlasov. Hopelijk heeft hij daar ook de neuzen de goede kant op kunnen krijgen, want Vlasov sputterde na het bekendmaken van het solo-kopmanschap van Roglič in de Tour nog wat tegen. Na de Dauphiné trekt hij overigens opnieuw op hoogte, dit keer in Tignes.

Schema
flag-fr Critérium du Dauphiné
flag-fr Hoogtestage Tignes
flag-fr Tour de France

foto: Cor Vos

flag-dk Jonas Vingegaard
Daar zal de Sloveen zijn voormalig ploeggenoten veel gaan tegenkomen. Vanaf zondag zit een deel van de beoogde Tour-selectie namelijk in Tignes, voor een hoogstestage van drie weken. Jonas Vingegaard is daar al een paar dagen om zijn lijf te laten wennen aan hoogte. Hij brak diverse ribben, zijn sleutelbeen en liep een geperforeerde long op bij zijn tuimelperte in de Ronde van het Baskenland. De grote hamvraag is of Vingegaard genoeg tijd heeft om in vorm te komen.

Een deel van zijn ploeg Visma | Lease a Bike rijdt komende week ook het Critérium du Dauphiné. Beoogd mede-kopman Sepp Kuss is daar, net als waarschijnlijke Tourgangers Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson en Steven Kruijswijk. Zij gaan na de Franse voorbereidingskoers ook richting Tignes en dan zullen ze snel genoeg weten of Vingegaard de Tour haalt, of niet. Ook Wout van Aert is daar overigens; hij probeert vanaf deze zondag ook naar de Tour toe te werken.

Schema
flag-fr Hoogtestage Tignes
flag-fr Tour de France?


flag-es Carlos Rodríguez
Wie goed tussen de regels doorleest, ziet dat winterparadijs Tenerife maar op weinig aandacht van de topteams kan rekenen in de periode van dit jaar. Toch zat een deel van INEOS Grenadiers in mei op de vulkaan El Teide. Daarbij onder andere Carlos Rodríguez. De jonge Spanjaard wierp zich vorig jaar in de slotweek op als op twee na beste klimmer onder de klassementsrenners, achter Pogačar en Vingegaard. Wie weet lukt het Rodríguez wel om zijn voet tussen de deur te zetten. Hij won dit jaar immers al de Ronde van Romandië en was tweede in het Baskenland.

De Spanjaard zat dus drie weken op de vulkaan en test deze week tegen Evenepoel en Roglič in het Critérium du Dauphiné. Rodríguez krijgt nu de kans om zich op te werpen als kopman, nu Geraint Thomas er niet bij is vanwege de zojuist afgelopen Giro d’Italia en Egan Bernal zijn trainingen in Colombia afwerkt. Na de Dauphiné trekt Rodríguez weer op hoogte, net zoals hij dat vorig jaar deed. Alleen is het op dit moment niet helemaal duidelijk waar die stage precies is.

Schema
flag-fr Critérium du Dauphiné
?? Hoogtestage
flag-fr Tour de France

flag-gb Tom Pidcock
Ook kopman bij INEOS Grenadiers in de Tour: Tom Pidcock. De wereldkampioen mountainbike won vorig weekend voor het vierde jaar op rij de Wereldbeker MTB in Nové Mesto. Daags nadien reed hij van het vliegveld in Barcelona terug naar huis in Andorra, een tocht van 225 kilometer. Of hij daar zijn trainingen afwerkt of nog op hoogte gaat, is niet duidelijk. Thymen Arensman is ook alweer in Frankrijk, maar hij schreef over zijn rit op Strava wel ‘Clermond-Ferrand tourist’. 

Schema
flag-ad Trainen in woonplaats Andorra
flag-ch Ronde van Zwitserland
flag-ad Trainen in woonplaats Andorra
flag-fr Tour de France


flag-fr David Gaudu
“Ik droom van het podium”, zei David Gaudu eerder deze week tegen l’Equipe. De klimmer van Groupama-FDJ is de stille hoop in bange dagen voor het Franse thuispubliek. Twee jaar geleden was hij nog vierde in de Tour en vorig jaar wedijverde hij in Parijs-Nice met Pogačar en een niet fitte Vingegaard. Hij werd tussen hen in tweede. In mei zat Gaudu op de Teide op Tenerife. Komende week is hij in de Dauphiné en hij rijdt nog het Frans kampioenschap op de weg.

Schema
flag-fr Critérium du Dauphiné
flag-fr Frans kampioenschap op de weg
flag-fr Tour de France

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.