De (witte) leiderstrui in het jongerenklassement van de Giro d’Italia was jarenlang verdwenen
Alfio Vandi, de eerste winnaar ooit - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 1 mei 2024 om 22:30

De (witte) leiderstrui in het jongerenklassement van de Giro d’Italia was jarenlang verdwenen

Het jongerenklassement in de Giro d’Italia is al bijna vijftig jaar oud. Toch is er lang niet al die jaren een leiderstrui uitgedeeld. Hoe dat precies zit? WielerFlits neemt je mee in de geschiedenis van het witte tricot.

Net als in de Tour de France en sinds 2019 ook in de Vuelta a España, heeft de Giro d’Italia een speciaal klassement opgetuigd voor renners onder de leeftijd van 25 jaar. De eerste editie van dit jongerenklassement was in 1976, al was de eis toen nog dat je maximaal 24 jaar oud was. De toen 20-jarige Alfio Vandi is de boeken ingegaan als de eerste winnaar ooit.

Een roemruchte carrière bouwde de Italiaan nooit uit, al eindigde hij wel meermaals in de top-10 van het eindklassement in de Giro en de Ronde van Lombardije. Saillant detail uit die editie van 1976: die betrof liefst 24 etappes en welgeteld één rustdag. Amai.

Dertien ontbrekende winnaars
Het jongerenklassement telt op het palmares ‘slechts’ 35 winnaars. Dat komt omdat de witte trui na 1994 niet meer werd uitgereikt. Er werd vanaf toen geen jongerenklassement meer opgemaakt. De laatste winnaar van de eerste rij was Jevgeni Berzin, die datzelfde jaar ook het eindklassement op zak stak.

Berzin in 1994 met de toen nog levende Gion Bartali – foto: Cor Vos

Andere bekende namen pre-witte trui-break waren Pavel Tonkov (twee keer), Vladimir Pulnikov (eveneens twee keer) Massimiliano Lelli, Charly Mottet, Franco Chioccioli, Tommy Prim en Roberto Visentini. Overigens zegevierden Tonkov, Chioccioli en Visentini later in hun carrière ook nog eens in het eindklassement van de Giro.

Uiteindelijk keerde de maglia bianca in 2007 terug in de Giro d’Italia. Dat jaar won toenmalig toptalent Andy Schleck (destijds 21 jaar) het jongerenklassement, nadat hij tweede werd in de algemene rangschikking. Hij werd een jaar later opgevolgd door Il Cobra, Riccardo Riccò.

Waar een Nederlander nog nooit het witte kleinood kon meenemen naar de Lage Landen, kon een Belg dat wel. In 2009 wist Kevin Seeldraeyers de strijd met Francesco Masciarelli in zijn voordeel te beslechten. In de twee jaar daarna maakte de wereld voor het eerst kennis met Richie Porte en Rigoberto Urán. De laatste tien winnaars staan hieronder op een rij.

Seeldraeyers leek in 2009 de nieuwe klimmer van België te zijn, na zijn gewonnen jongerenklassement in de Giro. Dat kwam er nooit uit – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars jongerenklassement flag-it Giro d’Italia
2023: flag-pt João Almeida
2022: flag-es Juan Pedro López
2021: flag-co Egan Bernal
2020: flag-gb Tao Geoghegan Hart
2019: flag-co Miguel Ángel López
2018: flag-co Miguel Ángel López
2017: flag-lu Bob Jungels
2016: flag-lu Bob Jungels
2015: flag-it Fabio Aru
2014: flag-co Nairo Quintana

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.