zondag 31 maart 2024 om 17:20

De woorden van Adrie van der Poel na zege van Mathieu: “Het had niet beter kunnen verlopen”

Video Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Als onderdeel van de ploeg zag Adrie van der Poel zijn zoon naar de winst snellen. Het was zo de koers, die zijn zoon dit seizoen graag wilde winnen. Hij is dan ook erg blij met deze zege: “Op voorhand was dit de moeilijkste om te winnen”, aldus Adrie voor de microfoon van WielerFlits.

“Op voorhand was dit de moeilijkste om te winnen, omdat alle druk naar de ploeg werd geschoven”, opent Adrie van der Poel. “Misschien hebben de weersomstandigheden een handje geholpen, maar we moeten blij zijn met deze koers. Hij had niet beter kunnen verlopen. Ik denk dat de mannen gedaan hebben wat ze moesten doen.”

Na deze zege schaart zijn zoon zich in een illuster rijtje met namen als Tom Boonen en Fabian Cancellara. “Je wint niet zomaar al die koersen. Dat is een categorie renners van uitzonderlijke klasse op een specifiek gebied. Dat is mooi en iets waar Mathieu enkel van kon dromen. Hij moet er proberen zoveel als mogelijk van te genieten.”

Toch was er vandaag één grote afwezige: Wout van Aert. Hoe  kijkt Adrie naar de tegenstand van vandaag? “De grootste tegenstander, Wout, die zal het met lede ogen aangezien hebben. Dat is super jammer. Aan de ander kant denk ik dat er genoeg kwaliteit is om ook mee te koersen. Lidl-Trek is natuurlijk ook wat gehavend. Uiteindelijk kan je dat wel compenseren met de verantwoordelijkheid die Mathieu heeft genomen.”

Druk
Op voorhand kwam er toch wat extra druk op de schouders van de wereldkampioen. Zonder Van Aert ‘moest’ hij wel winnen. “Die druk kan je wel wegcijferen”, stelt Adrie. “Twee keer gewonnen, twee keer tweede, een keer vierde, waarom zou je vandaag met druk rijden? De ploeg werkt al een paar jaar achter elkaar naar deze periode toe. Hij heeft al laten zien dit seizoen dat het conditioneel wel goed zit. Dan moet het vandaag gewoon allemaal meezitten.”

Ten slotte kijkt ook Adrie vooruit naar het volgende grote doel, Parijs-Roubaix. Hij verwacht eenzelfde koersverloop als vandaag met wellicht de grootste concurrent in de eigen ploeg. “Veel ploegen gaan afwachten, dus ik hoop op een natte Parijs-Roubaix. Zolang de winst in de ploeg blijft zijn we tevreden. Jasper heeft de koers gewonnen die hij graag wilde winnen en vandaag wint Matje de koers die hij graag wilde winnen. Dus dan ga je makkelijker naar Roubaix als ploeg.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.