Eindejaarslijstjes: De Zubeldia-award 2016
De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere dag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De Zubeldia-award 2016 voor de meest onzichtbare renners die in de top-10 van een grote ronde zijn gereden.
Kanstantsin Siutsou – 10e Giro d’Italia
Huh, heeft Siutsou dit jaar top-10 gereden in een grote ronde? Ja. De Wit-Rus van Dimension Data bungelde tot het begin van de slotweek rond plek zestien, maar in etappe 14 naar Corvara reed hij zich naar een plek bij de beste tien in de Giro. Het was één van zijn twee rituitslagen in de top-10, maar ook zo kan je dus een uitstekend klassement rijden. Lang schipperde Siutsou tussen plek negen en plek tien in de laatste dagen, uiteindelijk resulterend in een tiende plaats op 16 minuten en 20 seconden van eindwinnaar Vincenzo Nibali. Zijn voorsprong op de nummer elf bedroeg liefst acht minuten, dus heel erg bedreigd werd de Wit-Rus niet.
Louis Meintjes – 8e Tour de France
Voor de tweede keer in zijn nog prille carrière reed de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes naar een plek in de top-10 van een grote ronde. Na afloop van de Tour de France vond hij zichzelf terug op de achtste plaats, bijna zeven minuten achter Chris Froome. Slechts twee keer wist de kopman van Lampre-Merida zich ook in de top-10 van een daguitslag te rijden. Toch handhaafde Meintjes zich, mede dankzij een uiterst sterke laatste week, achter de absolute favorieten. Hij had na 21 dagen precies dezelfde tijd als Joaquim Rodriguez, maar die wist hem op honderdsten voor te blijven in het eindklassement.
Roman Kreuziger – 10e Tour de France
Knechten voor een gewonde Alberto Contador, of zelf gaan voor een goede klassering in de Tour? In de eerste anderhalve week viel de naam van Roman Kreuziger veel. Desondanks past de naam van de Tsjech in dit lijstje. Pas op de voorlaatste dag (die van de doldwaze regenafdaling van Ion Izagirre) verzekerde Kreuziger zich van een plek bij de beste tien. Op eigen initiatief trok hij ten aanval om voor de laatste strohalm te gaan. Bijkomend voordeel was het tijdsverlies van de heren Aru en Mollema. Zij verloren in de twintigste etappe mi-nu-ten en zagen Kreuziger passeren in de rangschikking.
In case you missed it: Kreuziger said he didn't notice Contador was dropped in the finish st/5 #letour #tdf #TDF2016 pic.twitter.com/wscAOQQPCP
— Singo (@TommySingo) July 8, 2016
Daniel Moreno – 8e Vuelta a España
Dat Daniel Moreno goed kan klimmen is bekend, dat hij voor zichzelf kan rijden is bekend (Waalse Pijl 2013) en dat hij zich in wil zetten voor een kopman is ook bekend. Na jaren aan de zijde van Joaquim Rodriguez maakte hij de pikante overstap om rechterhand te zijn van Alejandro Valverde, en indirect ook van Nairo Quintana. In de Vuelta leek het bij Movistar goed opgezet. Quintana en Valverde gingen zo lang mogelijk mee voor het rood. In het begin mengde ook Ruben Fernandez zich in de strijd, maar hij kon niet standhouden. Moreno hield zich de gehele Vuelta in de schaduw, maar bivakkeerde toch elke keer rond een knappe elfde plek in het klassement. Geruisloos en met maar één top-10 in een daguitslag nestelde de ervaren rot zich op plaats acht van het algemeen klassement, op 13 minuten van zijn zegevierende ploeggenoot Nairo Quintana.
George Bennett – 10e Vuelta a España
In Nederland worden de verrichtingen van George Bennett nauwlettend in de gaten gehouden vanwege zijn ploeg. Er was LottoNL-Jumbo alles aan gelegen om de Nieuw-Zeelander in de top-10 te krijgen na het uitvallen van Steven Kruijswijk en de vrije rol die Robert Gesink op zich nam. Met horten en stoten wist Bennett zich op te werken vanaf de twintigste positie. Een grote slag sloeg hij in de koninginnenrit naar de Aubisque. Samen met Gesink sprong hij mee in de vlucht van de dag. Aanvankelijk leek Gesink te werken voor de klassementsambities van Bennett, maar toen bleek dat de Varssevelder voor ritwinst kon gaan, kon hij het niet laten. Bennett werd vierde die dag (zijn beste dagresultaat deze Vuelta) en kwam daardoor op een minuut van een plek in de top-10. De instorting van Michele Scarponi op de voorlaatste dag zorgde ervoor dat LottoNL-Jumbo alsnog een renner bij de beste tien had.
Haimar Zubeldia
Een eervolle vermelding voor de naamgever van de trofee. Hij kwam zelf in twee grote rondes in actie. Helaas haalde hij geen top-10-klassering. De Tour de France sloot de 39-jarige Bask van Trek-Segafredo af als 24e, terwijl hij in de Vuelta als 19e eindigde. Ook Maxime Monfort deed zijn naam eer aan. Voor de achtste (Giro: 15e) en negende (Vuelta: 16e) keer in zijn loopbaan eindigde hij tussen de tiende en de twintigste plaats in een grote ronde.
Wie verdient volgens jou de Haimar Zubeldia-award in 2016?
[poll id=”369″]
@redactie: komt er ook nog een lijstje met grootste sukkels/pechvogels in de grote rondes? De mannen die een top 10 verspelen in het laatste weekend. Zoals Pozzovivo, Mollema, Aru, Scarponi, Zakarin.
Vandaag: De Zubeldia-award 2016 voor de meest onzichtbare renners die in de top-10 van een grote ronde zijn gereden.
serieus? of iets te lang doorgezakt gisterenavond?
Bij mij was het pas bij de uitslag opgevallen dat talansky en formolo in de top 10 waren gekomen.
Van siutsou, moreno, atapuma en amador heb ik dat nu pas door.
Bennett is me alleen opgevallen vanwege het vele nieuws hierover, in de koers was hij ook niet duidelijk aanwezig.
RV Talansky was mij ook ontschoten, was een leuke geweest inderdaad.
En voor de Zubeldia award voor renners die in WT rondes onzichtbaar, maar toch buiten de top 10 eindigden zou ik dan nomineren:
***** Monfort
*** Cardoso, Reichenbach
** Peraud, Zubeldia, Navarro
* Rolland, Clement, Caruso
Toen ik de titel las dacht ik heel eerlijk gezegd dit gaat dat het ging om de beste renner op leeftijd. Zubeldia zal, na het afhaken van Tossato zo'n beetje de oudste zijn.
Maar op deze manier er naar kijken. Muchos respectloos. Iemand die twee keer vijfde in de Tour is geworden en zeker in de 2003 versie niet kleurloos. Was destijds met Iban Mayo een smaakmaker. K gok dat de schrijver toen zelf nog moest leren fietsen.
Zelfde als bij Siutsou. Die heeft met name door aan te vallen in vroege vluchten deze positie verworven en was dus allerminst onzichtbaar. Zat in de vlucht in de rit die Nieve won en die werd gewonnen door Chaves.
verder ben ik ook wel benieuwd wat Zubeldia nou eigenlijk vind van deze, naar hem genoemde award.
@ Arry:
dat staat er toch: op basis van zichtbaarheid/onzichtbaarheid. op basis van cameraregie dus.